1. Thuis
  2. Verhuizen
  3. Verhuizen of verbouwen

Verhuizen of verbouwen? Bekijk wat je het beste kunt doen

In een overspannen huizenmarkt is je koophuis verkopen waarschijnlijk snel geregeld. Maar het vinden van een ander, energiezuiniger huis is niet direct eenvoudig. Misschien is je huidige huis verbouwen en verduurzamen daarom wel interessanter. Bij deze keuze speelt meer dan alleen geld.

Neem de tijd om te beslissen of je wilt verhuizen of verbouwen

Zowel verhuizen als verbouwen kost je geld en energie. Het is een ingrijpende keuze, die vaak leidt tot stress. Neem daarom goed de tijd om gedegen adviezen in te winnen. Je kiest tenslotte voor een langere periode. En je wilt er 100% achter staan.

  • Wil en kun je je huidige huis nog verduurzamen? En wat kost dat dan?
  • Wanneer zou een verbouwing plaats kunnen vinden? Zeker nu er lange levertijden op materiaal zitten?
  • Is verhuizen naar een huis of appartement dat al energielabel A heeft niet veel makkelijker?
  • Wat zijn ongeveer de kostenplaatjes van een verbouwing en verhuizing?
  • Is er een dringende reden om te kiezen, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding?
  • Wil je wel wisselen van leefomgeving, of woon je fijn in je huidige buurt?
  • Wil je (weer) een koophuis of is een huurhuis ook een optie?

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Vergelijk eerst de kosten van verhuizen of verbouwen

Geld is niet de enige motivatie om te verhuizen of verbouwen, maar wel een belangrijke. Wat is financieel beter: verbouwen of verhuizen? Maak voor jezelf een rekensommetje. En bekijk dan welke optie goedkoper is. Zowel op korte als op langere termijn. Laat je uitgebreid adviseren door een makelaar die de lokale huizenmarkt kent, en een hypotheekadviseur.

Verhuizen kost geld door:

  • Verkoopkosten van je oude huis en aankoopkosten van je nieuwe huis.
  • Het verhuisbedrijf als je onvoldoende verhuishulp hebt van vrienden en familie.
  • Verf, behang en andere doe-het-zelf kosten voor een frisse nieuwe start.
  • Nieuwe meubels of extra meubels omdat je meer oppervlakte hebt om te vullen.
  • Eventuele kosten voor het verder verduurzamen als dat nodig is in het nieuwe huis.

Verbouwen kost geld door:

  • De aannemer of vakmensen die je huis verbouwen plus alle materialen om te verduurzamen.
  • Omzetting van je hypotheek.
  • Tijdelijk meer stroomverbruik door zware klusapparaten.
  • Bij kouder weer hoger gasverbruik door deuren en ramen die vaker openstaan.
  • Eventuele huur van tijdelijke woonruimte als je huis even niet bewoonbaar is.
  • Extra koppen koffie.

Zonnepanelen verhuizen of (laten) overnemen

Heb je zonnepanelen en overweeg je te verhuizen? Bekijk hier de mogelijkheden die je hebt: zonnepanelen verhuizen, overnemen en meeverkopen.

Dit zijn je opties

Maak een goede inschatting van de nieuwe energiekosten

Zowel een verhuizing als een verbouwing zijn tijdelijke projecten. Juist voor de tijd daarna is het belangrijk om de energiekosten in te schatten. Het energielabel van het huis geeft aan hoe energiezuinig het huis is. En met zonnepanelen wek je zelf stroom op.

Verhuis je naar een ander, energiezuinig huis? Vraag dan de huidige bewoners naar het gemiddelde verbruik in dat huis of appartement. Misschien is het wel veel minder dan je in je huidige huis kunt bereiken. Het huis met het minste verbruik is uiteindelijk op langere termijn gunstiger voor je portemonnee. En een goede stap richting fossielvrij leven.

Je eerste contract afsluiten

Een nieuw energiecontract afsluiten kan best spannend zijn, als je dit voor het eerst doet. Bij ons kies je in een paar stappen je energieproducten. Zo stel je zelf het contract samen dat perfect bij je past.

Ik ben al klant en ga verhuizen

Je energiecontract verhuizen doe je eenvoudig zelf in Mijn Vattenfall. Geef je nieuwe adres door, en meld je oude adres af. Dit kan al vanaf drie maanden voordat je de sleutels krijgt of inlevert.

Ik verhuis en wil naar Vattenfall

Je bent van harte welkom. Stel stap voor stap je energieproduct samen en maak je aanvraag compleet. Wij zorgen dat de overstap bij je verhuizing soepel verloopt.

Je hypotheek verandert bij verhuizen of verbouwen

Of je nu gaat verbouwen of verhuizen, je hypotheek verandert eigenlijk altijd. Bij een nieuw huis sluit je meestal een geheel nieuwe hypotheek af. En voor een verbouwing kun je geld lenen via de bij-leenregeling. Je verhoogt dan je bestaande hypotheek. En met overwaarde op je huis gaat dat misschien wel makkelijker dan je denkt. Vraag je hypotheekadviseur naar de mogelijkheden en kosten van de aanpassing.

Verhuizen naar nieuwbouw zonder gasaansluiting heeft voordelen

De overheid wil dat Nederland in 2050 van het gas af is. Nieuwe huizen krijgen bij de bouw al jaren geen gasaansluiting meer. In plaats daarvan komt de warmte in deze huizen van stadswarmte of een warmtepomp. Zo hebben jonge nieuwbouwhuizen al drie voordelen:

  • Je hebt geen kostbaar gasverbruik meer.
  • De isolatie van deze huizen is op orde.
  • Extra stroom voor de warmtepomp wordt vaak deels opgewekt door zonnepanelen.

Toekomst van stadswarmtebronnen

We werken aan verdere uitbreiding van onze warmtenetten. Bijvoorbeeld door nieuwe bronnen aan te sluiten.

De warmtenetten van de toekomst

Veelgestelde vragen over verhuizen of verbouwen

Wat is beter verhuizen of verbouwen?

Dat ligt helemaal aan je budget en aan je plannen. Wil je het liefst in je eigen huis en buurt blijven wonen? En heb je spaargeld of mogelijkheden met je hypotheek? Dan kun je misschien beter verbouwen. Hou dan wel rekening met de rommel en onrust die een verbouwing met zich meebrengt.

Ben je minder gehecht aan je huis en de buurt? En heb je geen zin in klussen om je huis energiezuiniger te maken? Kies dan voor verhuizen naar een energiezuinig huis. Daar hoeft waarschijnlijk ook niet veel meer aan te gebeuren. Een verhuizing naar een nieuwbouwhuis is dan ook extra aantrekkelijk.

Bekijk bovenaan deze pagina de andere overwegingen rondom verhuizen of verbouwen.

Is het verstandig om je huis te verkopen?

Een krappe huizenmarkt is interessant om je huis goed te verkopen. Alleen heb je bij het aankopen van een nieuw huis zelf ook met hogere prijzen te maken. Kleiner gaan wonen kan dan weer wel voordeliger zijn. En bij een nieuwbouwhuis met een gunstiger energielabel verbruik je waarschijnlijk elke maand minder energie.

Uiteindelijk spelen meer aspecten dan alleen geld een rol. Bekijk bovenaan deze pagina vind je andere overwegingen tussen verbouwen en verhuizen.

Wat zijn redenen om te verhuizen?

Volgens Vereniging Eigen Huis willen mensen vooral verhuizen naar een groter huis. Bijvoorbeeld omdat er gezinsuitbreiding komt, of om gewoon meer ruimte te hebben. Andere redenen kunnen zijn:

  • Kiezen voor het comfort en lager energieverbruik van een nieuwbouwhuis
  • Kleiner willen wonen als de kinderen het huis uit zijn
  • Andere veranderingen in gezinssamenstelling
Wat moet je doen als je wilt verbouwen?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Door elke stap helder te krijgen, kun je sneller en beter keuzes maken.

  1. Zet op papier wat je wensen zijn. Wat je wilt veranderen en waarom.
  2. Geef duidelijk aan wat je eisen zijn aan het eindresultaat, zoals afwerking en timing.
  3. Bespreek met je hypotheekadviseur of bank wat je maximale budget is.
  4. Neem bij een grote verbouwing een architect in de hand om een ontwerp te maken. Slimme oplossingen van een architect kunnen besparingen opleveren. En je architect kan je helpen met het aanvragen van een vergunning als dat nodig is.
  5. Besteed het coördinerende werk uit aan een aannemer. Dat scheelt je veel tijd, geregel en zorgen. En je profiteert van het inkoopvoordeel en het netwerk van de aannemer.
Wat is goedkoper verhuizen of verbouwen?

Dat is in elke situatie weer anders. Het ligt onder andere aan het huis waar je nu in woont en aan je wensen. Daarom moet je eigenlijk altijd zelf de rekensom maken.

Bekijk op deze pagina de soorten kosten waar je aan moet denken. Zo zijn de kosten van een nieuwe hypotheek waarschijnlijk hoger dan het aanpassen van je hypotheek bij een verbouwing. Vraag hiernaar bij je makelaar, hypotheekverstrekker of aannemer.

Meer over verhuizen