Belastingdienst en zonnepanelen
Als je de zonnepanelen op de zaak zet, kom je in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dat is een extra aftrekpost van maximaal 28% van het investeringsbedrag (bron: Belastingdienst). Daarvoor moeten de zonnepanelen wel als zogeheten roerend goed gelden. Stel dat je een tarief van 40% betaalt voor de inkomstenbelasting, dan krijg je dus maximaal 11,2% van het aankoopbedrag van de Belastingdienst terug.
Daarnaast kom je in aanmerking voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA) als je investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Deze moeten voorkomen op de Energielijst van de Belastingdienst en zonnepanelen vallen hier ook onder. Deze regeling is soortgelijk aan de KIA en je mag van beide tegelijkertijd gebruik maken. Met de EIA mag je, als je meer dan € 2.500,- uitgeeft, 45,5% aftrekken van de winst (bron: Belastingdienst).
Subsidies voor zonnepanelen als zzp’er
Er bestaat geen landelijke subsidie meer op zonnepanelen. Sommige gemeentes of provincies geven nog wel subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen. Wil je weten of je daar recht op hebt? Kijk dan op de Energiesubsidiewijzer, daar kan je ook een aanvraag doen.