1. ZZP
  2. Zonnepanelen

Als zzp’er zonnepanelen aanschaffen: alle voordelen op een rij

Wil je graag je eigen stroom opwekken als zzp'er maar weet je niet hoe? Met zonnepanelen zet je een mooie eerste stap. Hiermee bespaar je op je energierekening. Daarnaast profiteer je mogelijk van fiscale voordelen als je zonnepanelen aanschaft.

Zonnepanelen zakelijk aanschaffen als zzp'er

Zonnepanelen zakelijk als zzp'er aanschaffen is mogelijk wanneer je minstens 10% van de opgewekte stroom voor zakelijke doeleinden gebruikt (bron: ikwordzzper). Denk bijvoorbeeld aan je bedrijfsruimte aan huis of het opladen van je bedrijfsauto. Kom je niet aan 10% dan mag je de zonnepanelen alleen privé kopen. Wat je wel kan doen is een bedrag aftrekken voor de stroom die je hebt opgewekt en zakelijk hebt gebruikt.

Wil je weten wat het effect is van zakelijke aanschaf van zonnepanelen op je inkomsten- en omzetbelasting? Meer informatie vind je op deze pagina: zonnepanelen zakelijk of privé?

Dakcheck doen

Weet je al of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? En wat zonnepanelen jou kunnen opleveren? Met onze handige Dakcheck krijg je binnen een paar minuten een advies op basis van jouw dak. Als klant van Vattenfall krijg je € 100,- korting op zonnepanelen bij onze partners.

Doe de Dakcheck

Belastingdienst en zonnepanelen

Als je de zonnepanelen op de zaak zet, kom je in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dat is een extra aftrekpost van maximaal 28% van het investeringsbedrag (bron: Belastingdienst). Daarvoor moeten de zonnepanelen wel als zogeheten roerend goed gelden. Stel dat je een tarief van 40% betaalt voor de inkomstenbelasting, dan krijg je dus maximaal 11,2% van het aankoopbedrag van de Belastingdienst terug.

Daarnaast kom je in aanmerking voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA) als je investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Deze moeten voorkomen op de Energielijst van de Belastingdienst en zonnepanelen vallen hier ook onder. Deze regeling is soortgelijk aan de KIA en je mag van beide tegelijkertijd gebruik maken. Met de EIA mag je, als je meer dan € 2.500,- uitgeeft, 45,5% aftrekken van de winst (bron: Belastingdienst).

Subsidies voor zonnepanelen als zzp’er

Er bestaat geen landelijke subsidie meer op zonnepanelen. Sommige gemeentes of provincies geven nog wel subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen. Wil je weten of je daar recht op hebt? Kijk dan op de Energiesubsidiewijzer, daar kan je ook een aanvraag doen.

Salderingsregeling

Om het terugleveren van zonnestroom te compenseren heeft de overheid de salderingsregeling bedacht. Die werkt zo: voor elke kWh zonnestroom die je teruglevert krijg je een kWh stroom op momenten dat de zon niet schijnt. 

Btw-tarief op zonnepanelen

Er geldt een btw-tarief van 0% bij zonnepanelen die op het dak of ergens anders bij de huis gemonteerd worden. Bij in dak zonnepanelen geldt ook het 0% btw-tarief, maar niet als het een nieuwbouwwoning is. Dan geldt wel het 21% btw-tarief. Plaats je zonnepanelen op of bij een pand zonder woonfunctie (bijvoorbeeld een bedrijfspand), dan betaal je 21% btw.

Nog meer oplossingen

Naast het plaatsen van zonnepanelen, loont het om je te verdiepen in isolatie. Door je (thuis)kantoor goed te isoleren, houd je de warmte in de winter binnen. Je bespaart mogelijk energie en dit zie je gelijk terug op je energierekening. Met vloerisolatie blijven bijvoorbeeld je voeten lekker warm en kan je met lagere temperaturen je (thuis)kantoor verwarmen. Ook spouwisolatie is tegenwoordig een goedkope manier om je muur te isoleren.

Veelgestelde vragen: zzp zonnepanelen

Kun je zonnepanelen zakelijk kopen?

Ja, als zzp'er kan je zonnepanelen zakelijk aanschaffen als je minimaal 10% van de opgewekte stroom zakelijk gebruikt. Als je niet aan de 10% komt, kan je de zonnepanelen altijd nog als consument aanschaffen.

Heb je een KVK-nummer nodig voor zonnepanelen?

Ja, voor zzp'ers is een KVK-nummer meestal vereist bij de aanschaf van zonnepanelen, als je ze zakelijk gebruikt.

Hoeveel is de subsidie voor zakelijke zonnepanelen?

Er bestaat geen landelijke subsidie meer op zonnepanelen. Sommige gemeentes of provincies geven nog wel subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen. Wil je weten of je daar recht op hebt? Kijk dan op de Energiesubsidiewijzer, daar kun je ook een aanvraag doen.

Waarom zakelijk zonnepanelen?

Zakelijke zonnepanelen leveren zzp'ers niet alleen mogelijk kostenbesparingen en belastingvoordelen op. Je bespaart op je energierekening, hebt een mogelijke bijdrage aan je energielabel en je wekt je eigen zonnestroom op.

Meer over zonnepanelen