Efficiënt energieverbruik bij een cateringbedrijf vanuit huis
Het is “booming”: mensen die thuis een cateringbedrijfje beginnen. Denk aan de mooiste taarten, cupcakes, Spaanse tapas of zoals Diana: Mexicaanse specialiteiten. Diana wilde weten of haar elektriciteitsverbruik door de catering verdubbeld is of dat misschien toch haar elektriciteitsmeter stuk is. Samen met energieadviseur Max Nuyens gaat ze op onderzoek.
Hoe zit het met het elektriciteitsverbruik?
“Trots vertelt Diana me over haar bedrijf. Mond-tot-mondreclame zorgt voor veel opdrachten. Ze had nooit gedacht dat het zo’n vaart zou lopen,” vertelt Max. Ondertussen is haar moeder druk in de keuken bezig, het werk gaat gewoon door.
Max: “Om erachter te komen waardoor haar elektriciteitsverbruik is verdubbeld, moet ik weten welke apparatuur erbij is gekomen en hoeveel uur ze de apparatuur gebruikt. Geen gemakkelijke vraag, want normaal gesproken staat Diana daar niet zo bij stil.”
Uiteindelijk komen Diana en Max tot het volgende lijstje:
1. Extra 4-pits elektrische kookplaat met een vermogen tot 4000 Watt
De kookplaat staat tenminste de halve dag aan. Tijdens het bezoek gaat Diana’s moeder boodschappen halen. Ze laat de kookplaat bewust aan, omdat ze denkt dat het opnieuw warm maken van deze kookplaat meer energie kost en dus meer geld. Max: “Ik kan ze direct uit de droom helpen: dat is een fabel. Verwarmen op elektriciteit kost veel energie. Het is pure verspilling om de kookplaat aan te laten staan als je niets verwarmt.
Tip: zet de kookplaat altijd uit wanneer je deze niet gebruikt.
2. Extra koel-/vriescombinatie
Diana heeft een extra koel-/vriescombinatie gekocht, tweedehands via internet. Daar is op zichzelf niets mis mee, maar deze koel-/vriescombinatie is wel heel erg verouderd. “Als ik binnenkom hoor ik hem brommen,” vertelt Max. “Hij is actief aan het koelen, en doet dat drie kwartier later nog. De sluitrubbers van de vriezer zijn erg slecht, met flinke ijsvorming als gevolg. Hierdoor sluit de deur slecht. De condensor (warmte-afgiftespiraal aan de achterkant van de koelkast) zit vol met oud vet en vuil. Hierdoor kan de koel-/vriescombinatie zijn warmte niet goed kwijt. Verder is de thermostaat in de koelkast niet goed instelbaar. Soms zijn verse groenten achterin de koelkast bevroren.
Tip: let goed op het gebruiksgedrag. Laat apparatuur nooit onnodig aanstaan.
3. Extra apparatuur
Diana heeft voor haar catering veel apparaten moeten aanschaffen. Een flinke investering. Tijdens het gesprek met Max bepalen ze de gebruiksduur. Dit is een flinke eye-opener voor Diana. Ze schrikt ervan hoeveel apparaten ze heeft en hoe vaak ze deze gebruikt.
Tip: let goed op het gebruiksgedrag. Laat apparatuur nooit onnodig aanstaan.
De sleutel
De bovenstaande opsomming verklaart de toename van de energiekosten. Maar dit verklaart niet helemaal de totale toename van het energieverbruik in haar woning. Bij de opsomming keek de energieadviseur alleen naar de extra apparatuur. Ook de apparatuur die ze al had, gebruikt ze meer, net als de verlichting en de verwarming in de woning. Thuiswerken is fijn, maar geeft altijd meerverbruik. Gebruikersgedrag met betrekking tot de apparatuur is de sleutel tot efficiënt energieverbruik.
We denken graag met je mee
Als je als ondernemer vragen hebt over energie, dan denken we graag met je mee. Neem contact op met onze Ondernemersdesk. Bel, mail of WhatsApp met ons. De experts van onze Ondernemersdesk helpen je graag. Ze beantwoorden al je energievragen.