Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten
Besparen begint met inzicht. Gebruik het energierapport, bekijk je verbruik in Mijn Vattenfall of download onze Energie-app. Zo weet je precies of je moet bijsturen of juist goed zit.
Het lijkt soms misschien slim om je zonnepanelen uit te schakelen. Bijvoorbeeld bij een negatieve stroomprijs, wanneer je een dynamisch energiecontract hebt. Of als je een overschot aan zonnestroom hebt, die je niet meteen kan verbruiken. Maar is het ook slim om te doen? Je leest het hier.
Het lijkt misschien een goed idee om je zonnepanelen uit te schakelen. Toch is het niet zo verstandig. Dit komt doordat de markt nog niet ingericht is om zonnepanelen regelmatig uit en in te schakelen. Het kan daardoor vervelende gevolgen hebben. Dit geldt voor zowel een vast als variabel contract.
Heb je een dynamisch contract? Dan is het een ander verhaal. Wanneer je dit contract hebt kan het uitzetten van je zonnepanelen bij een negatieve stroomprijs wel een goed idee zijn. Let op: het is alleen slim om dit te doen als je het kan regelen in de omvormer app. Gebruik je de schakelaar van de omvormer of een schakelaar in de groepenkast, dan kan je tegen problemen aanlopen. De omvormers zijn namelijk niet ontworpen om vaak aan en uit te zetten. De kans op storingen wordt zo groter.
We adviseren je dus om je zonnepanelen niet uit te schakelen als je een vast of variabel contract hebt. Maar waarom? Dit heeft onder andere te maken met het onderhoud. Als je je zonnepanelen regelmatig gebruikt weet je zeker dat alles in goede staat is. Uitschakelen kan er daarentegen voor zorgen dat opstarten moeizamer gaat. En ook de kans op eventuele storingen neemt toe als je je zonnepanelen uitschakelt. Om dit te voorkomen is het slim je zonnepanelen gewoon aan te laten staan.
Er is nog een reden om je zonnepanelen aan te laten staan: het is financieel voordelig. Op iedere teruggeleverde kWh verdien je. Je hebt namelijk te maken met de salderingsregeling en je krijgt een terugleververgoeding. Natuurlijk betaal je ook terugleverkosten, maar uiteindelijk ga je er altijd op vooruit.
Besparen begint met inzicht. Gebruik het energierapport, bekijk je verbruik in Mijn Vattenfall of download onze Energie-app. Zo weet je precies of je moet bijsturen of juist goed zit.
Als we het over een negatieve stroomprijs hebben, dan betekent dit dat de stroomprijs onder nul ligt. De stroomprijs is dus negatief. Dit gebeurt meestal als er een overschot aan stroom is. Dus op zonnige dagen met veel wind. Er is dan veel aanbod van stroom waardoor de stroomprijs daalt of zelfs negatief is. Ook ligt de vraag dan lager. Waardoor er een overschot aan stroom ontstaat.
Maar hoe kan je dan toch op een positieve manier gebruik maken van de negatieve stroomprijzen? Dit doe je door de stroom die je opwekt meteen zelf te verbruiken.
Als je een overschot aan stroom hebt, wil je daar je voordeel mee doen. Daarom is het slim om goed na te denken over hoe je je zonnestroom inzet. In dit geval doe je er goed aan de stroom die je opwekt meteen te verbruiken.
Stel je wasmachine en andere elektrische apparaten in op momenten dat je zonnepanelen stroom opwekken. Zo maak je direct gebruik van je eigen zonnestroom. En hoef je niets terug te leveren aan het net.
Doe je dit niet? Dan kan het zo zijn dat je juist meer stroom verbruikt, dan dat je opwekt. Je kan pas echt alles optimaal instellen als je goed op de hoogte bent. Ga daarom na hoeveel stroom je opwekt en wat je apparaten verbruiken.
Hiermee kan je precies instellen wanneer sommige apparaten aangaan. Wek je bijvoorbeeld rond het middaguur veel stroom op? Laad dan op dit moment automatisch je elektrische fiets op.
Is het slim om een dynamisch energiecontract af te sluiten met zonnepanelen? Dat is afhankelijk van je situatie. Kies je voor een dynamisch contract, dan bewegen de energietarieven mee met de marktprijzen. Dit betekent dat je altijd het actuele tarief betaalt of terugkrijgt als je stroom teruglevert.
Houd er rekening mee dat je teruglevert als er veel zon is. En zo zijn er met jou veel anderen. Hierdoor zijn de stroomprijzen over het algemeen lager. Al helemaal als er ook weinig vraag naar stroom is. Dit betekent dat je een lager tarief terugkrijgt voor de stroom die je teruglevert. Ga daarom na of dit contract de voordeligste keuze voor je is. Verbruik je veel meer stroom dan dat je opwekt, dan kan een dynamisch contract juist wel wat voor je zijn.
Lees meer over hoe een dynamisch energiecontract werkt met zonnepanelen
Je kan je zonnepanelen uitzetten wanneer je wil. Toch raden we dit niet aan als je een vast of variabel contract hebt. Het kan namelijk op een later moment voor problemen zorgen. Denk aan storingen en andere technische problemen. Ook kan het zijn dat zonnepanelen lastig opstarten.
Heb je een dynamisch contract, dan is dit een ander verhaal. Dan kan je je zonnepanelen uitzetten met een omvormer app. Gebruik geen omvormer van een schakelaar of groepenkast. Ook is het slim om van tevoren advies te vagen aan een installateur. Kortom, je kan je zonnepanelen uitzetten, maar het is niet altijd een goed idee.
Het is veilig om je zonnepanelen uit te schakelen. In sommige situaties is het zelfs noodzakelijk om je zonnepanelen uit te zetten. Bijvoorbeeld als je onderhoud laat plegen. Maar ook als er een veiligheidsrisico is, zoals een elektrische storing.
Hoewel je je zonnepanelen kan uitschakelen, raden we dit niet zomaar aan. Het is niet goed voor de omvormer en kan zorgen voor technische problemen en storingen. Zet je zonnepanelen dus alleen uit als het nodig is. Ook hiervoor adviseren we je om het even na te vragen bij de zonnepanelen-installateur.