Een kortere terugverdientijd?
Hoe groter de opbrengst van je panelen, hoe eerder je ze hebt terugverdiend. En het mooie is, dat je hier invloed op hebt. Ontdek hoe jij zorgt voor een grotere opbrengst en daarmee een kortere terugverdientijd.
Zonnepanelen zijn een mooie investering. We laten zien hoe je berekent in hoeveel jaar je zonnepanelen terugverdient en welke factoren van invloed zijn op de terugverdientijd.
Hoeveel je betaalt voor het kopen en installeren van zonnepanelen is van invloed op de terugverdientijd. Want hoe lager de prijs, hoe eerder je ze terugverdient. Maar let op: een lage prijs betekent niet automatisch een korte terugverdientijd. Bij goedkope panelen loop je het risico dat ze snel stukgaan of dat het vermogen terugloopt.
Ook is het slim om rekening te houden met bijkomende kosten, zoals de omvormer, bekabeling, installatie en de aanleg van een extra elektriciteitsgroep. Vaak zijn deze kosten niet bij de prijs inbegrepen, waardoor de terugverdientijd per leverancier kan verschillen.
Je kunt bij ons zonnepanelen kopen. Een van onze partners verzorgt vervolgens de levering en installatie. De standaardaanpassingen die nodig zijn voor de installatie van de panelen, zoals het bijplaatsen van een groep in de meterkast, zijn bij de aanschafprijs inbegrepen. Eventuele bijkomende kosten voor bijvoorbeeld een hoogwerker of steiger zie je terug in de offerte. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
De keuze van je energieleverancier is belangrijk voor je terugverdientijd. Vooral als je op jaarbasis meer stroom teruglevert dan je verbruikt. De ene leverancier biedt een veel hoger bedrag per teruggeleverde kWh stroom dan de andere. Hoe meer je op jaarbasis terugkrijgt, hoe eerder je de investering hebt terugverdiend.
Voor de netto teruggeleverde stroom van je zonnepanelen krijg je een terugleververgoeding. De hoogte hiervan hangt af van je contract. Hoeveel je na saldering ontvangt per kWh stroom die je aan ons teruglevert, staat in je contractbevestiging en de communicatie over je nieuwe tarieven. Deze vind je in Mijn Vattenfall onder Correspondentie.
Lees meer over terugleveren en salderen
Vattenfall rekent daarnaast sinds 1 juli 2024 ook vaste terugleverkosten. Lees hier wat dat precies inhoudt.
Op zonnige dagen leveren zonnepanelen veel stroom op. Wek je meer stroom op dan je zelf nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je overdag weinig stroom verbruikt? Dan lever je die stroom automatisch terug aan het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Bij de jaarafrekening ontvang je voor de teruggeleverde energie dezelfde prijs als die je ervoor zou betalen.
Vaste terugleverkosten zijn een nieuw onderdeel op je jaarafrekening. Je betaalt deze kosten als je stroom teruglevert. Lees hier meer over de vaste terugleverkosten.
Hoe meer zonuren, hoe meer energie je opwekt. En als je daardoor ook meer kunt salderen, dan verdien je jouw investering in zonnepanelen sneller terug.
Hoe groter de opbrengst van je panelen, hoe eerder je ze hebt terugverdiend. En het mooie is, dat je hier invloed op hebt. Ontdek hoe jij zorgt voor een grotere opbrengst en daarmee een kortere terugverdientijd.
Bij de aanschaf is het slim om goed te letten op de kwaliteit, garantie en levensduur van zonnepanelen en van de omvormer.
Goedkope zonnepanelen lijken aantrekkelijk. Op korte termijn is dat zo, maar als ze het al begeven voordat je de investering hebt terugverdiend, dan ben je uiteindelijk duurder uit. Ook is het rendement van goedkopere zonnepanelen over het algemeen een stuk lager, waardoor ze minder opleveren en je er relatief lang over doet om ze terug te verdienen.
Zonnepanelen met een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar (bron: Milieu Centraal). Omvormers gaan over het algemeen minder lang mee. We verwachten dat je je omvormer in deze periode eenmalig moet vervangen. Ook dat heeft invloed op de terugverdientijd. Hoge kwaliteit zonnepanelen zijn op de lange termijn gunstiger.
Door slijtage loopt het vermogen van zonnepanelen geleidelijk aan terug. Tip: in de paneel-datasheet vind je het percentage dat van toepassing is.
Goed om te weten: op al onze zonnepanelen geven we 25 jaar vermogensgarantie. Dat houdt in dat we garanderen dat je zonnepanelen tenminste 80% van het oorspronkelijke vermogen blijven opbrengen.
Het terugleveren van stroom aan het net brengt kosten met zich mee. Daarom brengen we sinds 1 juli 2024 vaste terugleverkosten in rekening aan klanten met zonnepanelen. Tot nu berekenden we de extra kosten door in onze stroomprijs. Klanten zonder zonnepanelen betaalden er dus aan mee. Deze kosten gaan we anders verdelen. Iedereen die bij de jaarafrekening meer dan 500 kWh heeft teruggeleverd, draagt bij aan de kosten. We hoeven deze kosten daardoor niet meer door te berekenen in onze stroomprijs.
Voor de berekening van de terugverdientijd van zonnepanelen kijken we naar de aanschafprijs (die volgens Milieu Centraal bij 10 zonnepanelen op € 5.000,- uitkomt), de opbrengst en de stroomprijs. Stel:
Dus verdien je de zonnepanelen in 4,9 jaar terug. De panelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Na het terugverdienen wekken ze nog zo'n 20 jaar stroom op. Tel uit je winst!
Vanaf 1 juli rekenen we vaste terugleverkosten. In bovenstaand voorbeeld is hier nog geen rekening mee gehouden. Maar wat zou dit nou in bovenstaand voorbeeld betekenen?
Dan verdien je de zonnepanelen in 6,4 jaar terug. Ze wekken dan nog steeds ruim 18 jaar stroom op.
*Aantal zonnepanelen x vermogen per paneel x 0,85. Het getal 0,85 gaat over de helling en de richting van je dak. Deze hebben beide invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Milieu Centraal laat de opbrengst zien bij verschillende hellingen en richtingen, waarbij 100% de hoogste opbrengst is. Wij rekenen met 85% (0,85).
Wil je niet in één keer het hele aankoopbedrag van zonnepanelen investeren? Via onze partner BNP Paribas Personal Finance kun je een lening afsluiten om je zonnepanelen nu al te kopen. Je betaalt dan per maand een vast bedrag terug. Zo verdeel je de kosten over meerdere jaren, maar kun je wel nu al genieten van je eigen zonne-energie.