1. Thuis
  2. Zonnepanelen
  3. Omvormer zonnepanelen

Met een omvormer zet je zonne-energie om in stroom

Om de energie van je zonnepanelen om te zetten in bruikbare stroom, heb je een omvormer nodig. Hoe dat werkt en waar je die omvormer neerzet, lees je op deze pagina. 

Met een omvormer van gelijkstroom naar wisselstroom

Om elektrische apparaten te gebruiken heb je wisselstroom nodig. Zonnepanelen leveren gelijkstroom. Daarom heb je een omvormer nodig om die gelijkstroom om te zetten in wisselstroom.

Kies de omvormer die bij je situatie past

  • Growatt omvormer

    Serie

    • Voor zonnepanelen die in serie geschakeld worden
    • 10 jaar garantie
    • Opwek zichtbaar in app
  • SolarEdge omvormer

    Parallel-effect

    • Voor 'parallel' geschakelde zonnepanelen
    • Elk paneel krijgt een eigen optimizer (minder last van schaduw)
    • 12 jaar garantie op de omvormer, 25 jaar op de optimizers
    • Opwek per paneel zichtbaar in app
  • Micro omvormer

    Volledig parallel

    • Voor volledig parallel geschakelde zonnepanelen
    • Elk paneel krijgt een eigen omvormer (minder last van schaduw)
    • 25 jaar garantie op de micro omvormer
    • Opwek per paneel zichtbaar in app

Soorten omvormers

Elke daksituatie is uniek. Sommige daken liggen hele dag volledig in de zon. Maar het kan ook dat een paar zonnepanelen soms in de schaduw liggen van een boom of een gebouw in de buurt. Ook kan het in jouw situatie beter zijn om bijvoorbeeld een oost-west opstelling te leggen. Gelukkig bieden we diverse soorten omvormers aan: stringomvormers, omvormers met optimizers en micro-omvormers.

Stringomvormer (GroWatt)

Een stringomvormer wordt ook wel serie-geschakelde omvormer genoemd. Dit is onze voordeligste oplossing. Hiermee worden alle zonnepanelen op je dak als een ketting aan elkaar gekoppeld. Deze ketting of ‘string’ is vervolgens aangesloten op de omvormer die we in je woning plaatsen. Een stringomvormer is een goede keuze als er geen schaduw op je dak valt. En als alle zonnepanelen in dezelfde hoek liggen.

Voordelen
- Lage aanschafprijs
- Makkelijk te installeren en te onderhouden
- 'Strings' kunnen ook in verschillende richtingen liggen

Nadelen
- Het minst presterende paneel bepaalt de opbrengst
- Relatief korte levensduur: 10-15 jaar
- Monitoring op basis van alle panelen bij elkaar

Omvormer met optimizers (SolarEdge)

Met dit type omvormer worden de zonnepanelen "parallel" geschakeld. Elk paneel krijgt daarbij een eigen optimizer, waardoor ze individueel te regelen en te monitoren zijn. De optimizer zorgt dat een paneel maximaal stroom opwekt, zelfs als andere panelen tegelijkertijd in de schaduw liggen. Bij een stringomvormer is dit niet mogelijk. Bij deze oplossing worden de optimizers aangesloten op een centrale omvormer die we in de woning plaatsen.

Voordelen
- Optimaal rendement uit elke afzonderlijk paneel
- Garantie: 25 jaar garantie op de optimizers (12 jaar op de centrale omvormer)
- Monitoren gebeurt op paneelniveau

Nadelen
- Hogere aanschafprijs
- Installatie is ingewikkelder
- Vervangen of lastig (optimizer zit onder het paneel)

Micro omvormers (Enphase)

Met dit type omvormer wordt onder ieder zonnepaneel een kleine omvormer geplaatst. Hiermee worden de panelen dus volledig parallel geschakeld. Elk paneel is individueel te regelen en te monitoren. De micro omvormer zorgt ervoor dat een paneel dat zon vangt maximaal stroom opwekt, zelfs als andere panelen tegelijkertijd in de schaduw liggen. In deze oplossing is er geen centrale omvormer in de woning en wordt de stroom direct ingevoerd op de huisinstallatie. Deze micro omvormer oplossing is uitstekend geschikt in geval van meerdere dakvlakken.

Voordelen
- Optimaal rendement uit elke afzonderlijk paneel
- Garantie: 25 jaar garantie op de micro’s
- Monitoring gebeurt op paneelniveau

Nadelen
- Hoge aanschafprijs
- Installatie ingewikkelder
- Vervangen is lastig (omvormer zit onder het paneel)

Zonnepanelen bijleggen? Tijd voor een nieuwe omvormer

Om de opgewekte stroom goed om te vormen, wordt een omvormer afgestemd op het totale vermogen van je zonnepanelen. Hierdoor kun je meestal niet het aantal zonnepanelen op je dak uitbreiden zonder een nieuwe omvormer te kopen. Het totale piekvermogen van je zonnepanelen kan anders te groot worden voor je omvormer.

De beste plek voor je omvormer

Je omvormer moet niet al te stoffig worden en moet zijn warmte goed kwijt kunnen. Een krappe, muffe meterkast is daarom geen goede plek.

Kies een koele, goed geventileerde ruimte

Als je een garage hebt is dit een goede optie. Een andere plek waar mensen de omvormer vaak plaatsen is de zolder. Op die plek is de afstand tussen de zonnepanelen en de omvormer klein. Daardoor is het energieverlies dat kan ontstaan door de kabels zo klein mogelijk. Je zolder moet wel goed geïsoleerd zijn, zodat de omvormer niet te warm wordt.

Omvormers maken geluid

Moderne omvormers zijn relatief stil, maar zijn wel te horen. Zeker op het moment dat de omvormer hard werkt, bijvoorbeeld bij veel zon. Dat geluid kan vervelend zijn in je woon- of werkkamer. De meeste mensen plaatsen de omvormer daarom in een kamer die zij niet dagelijks gebruiken.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Ben je benieuwd hoeveel stroom je met zonnepanelen kan opwekken? Met onze Dakcheck rekenen we dat snel voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past en hoeveel stroom je kunt opwekken.

Doe de Dakcheck

Verschil in omvormer en slimme meter

De omvormer van je zonnepanelen geeft aan hoeveel stroom je in totaal opwekt. Gebruik je overdag stroom in huis, dan verbruik je direct eerst die zelf opgewekte stroom. Wat dan nog over is, lever je via de slimme meter terug aan het elektriciteitsnet. De slimme meter houdt bij hoeveel opgewekte stroom je na eigen gebruik teruglevert. Dat is dus altijd minder dan de totale opwek die op je omvormer staat.

We houden rekening met schaduw op je dak

Hoe meer schaduw er op je zonnepanelen valt, hoe minder stroom je zonnepanelen opwekken. Als zonnepanelen net als ouderwetse kerstverlichting ‘in serie’ staan, bepaalt het minst opwekkende zonnepaneel de totale opwek. 

Met optimizers in combinatie met de SolarEdge omvormer óf Enphase micro omvormers heb je hier minder last van. Al je zonnepanelen staan dan parallel aan elkaar en worden individueel geregeld.

Wij houden je zonnepanelen in de gaten voor maximale stroomopwek

Kies voor een aanvullend monitoringabonnement bij één van onze partners. Dit helpt je om de opwek van je zonnepanelen in de gaten te houden:

  • Zij checken op afstand pro-actief of je zonnepanelen de stroom opwekken die ze verwachten.
  • Als er iets aan de hand is, nemen ze contact met je op om het probleem op te sporen en kosteloos te verhelpen.
  • Als je kiest voor het huren van zonnepanelen via Solease, krijg je pro-actieve monitoring er standaard bij.
  • Koop je zonnepanelen bij Feenstra, dan krijg je boven op monitoring elk kwartaal een rapport waarin je ziet hoe je zonnepanelen hebben gepresteerd.

Meer informatie over zonnepanelen