1. Thuis
  2. Zonnepanelen
  3. Hoe werken zonnepanelen?

Zo werken zonnepanelen

Schijnt de zon, dan wekken je zonnepanelen stroom op. Maar hoe werken zonnepanelen? Je leest hier alles over hoe de stroom vanaf je dak het huis binnenkomt. Daarnaast krijg je nog meer handige informatie om het meeste uit je zonnepanelen te halen. 

Van dak naar je huis: de omvormer

Wekken je zonnepanelen stroom op, dan moet deze stroom geschikt worden gemaakt voor gebruik in je huis. Doordat de stroom die je opwekt  met je zonnepanelen niet dezelfde stroom is als in je huis is er een omvormer nodig. Een omvormer zet deze (gelijk)stroom om naar wisselstroom. Doordat de omvormer aan je groepenkast gekoppeld is, komt de stroom in je hele huis. En gebruik je voor alles wat energie verbruikt voortaan je eigen opgewekte stroom. Deze energie, die je direct verbruikt, zie je daarom ook niet terug op de energiemeter. Wat je zonnepanelen totaal aan energie hebben opgewekt, zie je alleen in de data van je omvormer. Zo ben je weer een stapje dichterbij hoe zonnepanelen precies werken. 

Alles over omvormers

Hoe werken zonnepanelen in de winter?

Als de zon schijnt, wekken je zonnepanelen stroom op. Maar hoe werken zonnepanelen in de winter of op momenten dat de zon minder schijnt. Eigenlijk verandert er helemaal niks. Je zonnepanelen werken nog steeds op dezelfde manier. Er zijn wel twee belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Er zijn minder zonuren
    In de winter zijn de dagen korter. Kortom, je zonnepanelen hebben minder tijd om energie op te wekken.
  • De zon staat lager
    Hoe hoog of laag de zon staat kan van invloed zijn op de invalshoek van het zonlicht. Hierdoor kan het zijn dat je zonnepanelen minder stroom opwekken

Wat is terugleveren?

Als het donker wordt, heb je nog steeds stroom nodig. Deze stroom krijg je dan van je energieleverancier en zie je terug op de energiemeter. Natuurlijk zijn er ook dagen dat de zon schijnt, maar je huis de opgewekte energie niet nodig heeft. Bijvoorbeeld als je op vakantie bent.  Deze opgewekte stroom lever je dan weer terug aan de netbeheerder. Ook de energie die je niet nodig hebt, zie je terug op de energiemeter.

Hoe werkt salderen?

Op je energierekening vind je alleen de stroom die je hebt gebruikt toen de zon niet scheen. En de stroom die je hebt teruggeleverd toen je te veel had. Op de jaarrekening verrekenen we dit met elkaar. Dit noemen we salderen. Het is dus goed om te weten dat je een deel van je opwek direct verbruikt. Deze stroom komt op geen enkele meter terecht.

Vanaf 1 januari 2027 stopt de salderingsregeling voor zonnepanelen. Wat er precies verandert en wat dat voor jou betekent lees je op de pagina salderen en terugleveren.

Wat zijn de vaste terugleverkosten?

Vaste terugleverkosten zijn kosten die je betaalt zodra je stroom teruglevert aan het net. We bereken de vaste terugleverkosten via schalen. Hoeveel stroom je hebt teruggeleverd in de periode van je jaarafrekening bepaalt in welke schaal je valt. Bij elke schaal hoort een vast bedrag. Hoe lager de schaal, hoe lager je kosten. 

Ik heb zonnepanelen: zo zit het

Nadat je panelen op je dak hebt liggen is je verbruik in je huis dus als volgt: je opwek minus de teruglevering plus je eigen verbruik. De opwek vind je in de omvormer-app, wat je teruglevert en verbruikt staat op je meter, in de Vattenfall Energie-app én natuurlijk op je jaarafrekening.

Belastingen en heffingen betaal je alleen wanneer je meer verbruikt dan je hebt teruggeleverd. Want op je jaarafrekening worden verbruik en teruglevering inclusief belastingen en heffingen met elkaar verrekend.

We nemen je alles uit handen

Wij zorgen voor het plaatsen, monteren en aansluiten. Maar we doen meer. Moet bijvoorbeeld je meterkast aangepast worden, dan doen we dat direct. Je hoeft hier dus geen aparte afspraak meer voor te maken. Nog fijner: de installatie is meestal binnen 1 dag geregeld.

Alles over de plaatsing van je zonnepanelen

Belangrijke weetjes over je zonnepanelen

Als je wil weten hoe zonnepanelen werken raden we je aan om onderstaande weetjes te lezen. Zo begrijp je nog beter wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van zonnepanelen.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Ben je benieuwd hoeveel stroom je met zonnepanelen kan opwekken? Met onze Dakcheck rekenen we dat snel voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past en hoeveel stroom je kunt opwekken.

Doe de Dakcheck

Zonnecellen en materiaal

Fotovoltaïsche cel

De stroom die je met een zonnepaneel opwekt, ontstaat in de fotovoltaïsche cellen van het zonnepaneel. In het Engels heten die cellen ‘photovoltaic cells’, ofwel ‘pv-cells’. Die pv-cellen bestaan uit hele dunne laagjes silicium. Als de zon op de zonnecel schijnt, ontstaat er een spanningsverschil tussen die laagjes silicium. Dat spanningsverschil veroorzaakt stroom.

Silicium

Silicium is de stof waaruit de dunne laagjes in een zonnecel bestaan. Dit is onmisbaar om stroom op te wekken met zonlicht.

Kies voor Zon Zeker

Weet jij hoe goed je zonnepanelen nog werken?

Wil je zeker weten of je zonnepanelen goed en veilig werken? Met Zon Zeker van Feenstra krijg je duidelijkheid over de staat van je zon-installatie. Handig voor als de zonnepanelen al enige tijd liggen of bij aankoop van een huis met zonnepanelen. Na de check ontvang je een duidelijk adviesrapport. Zo weet je precies hoe je zonnepanelen ervoor staan.

De Zon Zeker check kost € 249,- (inclusief btw en voorrijkosten) en is geschikt voor installaties tot 36 panelen.

Meer informatie over Zon Zeker

Ik heb zonnepanelen wat nu verder?

Nu je weet hoe zonnepanelen werken, ben je vast ook benieuwd naar wat dit precies voor jou betekent. Kun je bijvoorbeeld de stroom van zonnepanelen direct gebruiken? En hoe zit het nu precies met het afschaffen van de salderingsregeling? We geven je graag antwoord op al deze vragen. Zo weet je precies hoe je het beste met je zonnepanelen omgaat.

Mensen vragen ook:

Meer informatie over zonnepanelen