Alles wat je moet weten over de lucht-lucht warmtepomp
Warmtepompen komen in allerlei soorten en maten. Elk soort is uniek, met een eigen toepassingsgebied en ook zijn eigen voor- en nadelen. In dit artikel kijken we naar de lucht-lucht warmtepomp: van de werking, tot aan de voors en tegens en de prijs. Zo kom je er snel achter of dit de juiste warmtepomp voor jouw huis is.
Zo werkt de lucht-lucht warmtepomp
De lucht-lucht warmtepomp is het meest bekend als airconditioner. Het is een apparaat dat jouw huis kan koelen én verwarmen zonder aardgas. Hoe werkt dat dan? Deze warmtepomp onttrekt namelijk energie uit de (buiten)lucht. Deze energie zet de warmtepomp daarna om in warmte voor het afgiftesysteem. In het geval van de lucht-lucht warmtepomp, wordt de opgewarmde lucht de ruimte in geblazen via plafond- en/of wandunits.
Een lucht-lucht warmtepomp kan ook andersom werken, door energie uit de binnenruimte te onttrekken en deze in de vorm van warmte aan de buitenlucht af te geven. Zo wordt de binnenruimte afgekoeld. Dit gebeurt allemaal met behulp van stroom.
Voors en tegens van de warmtepomp op lucht
De aanschaf van een lucht-lucht warmtepomp biedt veel voordelen. Maar, helaas ook enkele nadelen. Wij zetten de voors en tegens voor jou op een rij:
De pluspunten
- Actief koelen. Een van de grootste voordelen aan de lucht-lucht warmtepomp, is dat je er ook actief mee kan koelen. En dat is wel zo comfortabel, zeker tijdens heel warme zomerdagen.
- Snelle en gemakkelijke installatie. Voor sommige warmtepompen is er een ingewikkelde, tijdrovende installatie nodig. Maar niet voor de lucht-lucht warmtepomp. Binnen een paar uur is de installatie doorgaans klaar.
- Goedkoper dan andere soorten warmtepompen. Dit type warmtepomp is minder duur in de aanschaf in vergelijking met andere soorten warmtepompen. Dit is onder andere omdat de installatie niet ingewikkeld is, maar ook omdat er enkele beperkingen aan deze warmtepomp zitten. Daarover meer hieronder.
De minpunten
- Meer geschikt voor individuele ruimtes of kleine appartementen. De lucht-lucht warmtepomp is de enige warmtepomp die zijn warmte niet afgeeft via lagetemperatuur-convectoren of vloerverwarming. Je moet dus in elke ruimte die je wil verwarmen aparte plafond- en/of wandunits laten installeren. Deze blazen dan de warme lucht de ruimte in. Wil je bijvoorbeeld maar één enkele ruimte verwarmen of woon je in een klein appartement, dan hoef je minder plafond- en/of wandunits te plaatsen. Is dit niet het geval? De lucht-water warmtepomp, of misschien zelfs de bodem-water warmtepomp kan dan een betere oplossing zijn voor jou.
- Kan geen tapwater maken. Deze warmtepomp kan alleen verwarmen en verkoelen, maar geen tapwater maken. Je moet dus voor het maken van tapwater een aparte oplossing toevoegen. Zoals een elektrische boiler.
- Lager rendement. In vergelijking met andere soorten warmtepompen, heeft deze pomp een iets lager rendement. Dit is vooral het geval bij heel koud weer. De warmtepomp werkt dan minder efficiënt.
- Buitenunit maakt geluid. Een nadeel is dat er een buitenunit nodig is en die maakt geluid, zo’n 40 tot 50 decibel. Dit is te vergelijken met een koelkast die aanslaat.
Maak jouw huis lucht warmtepomp-klaar
Voordat je besluit een lucht-lucht warmtepomp aan te schaffen, is er nog één ding waar je aan moet denken. Namelijk de isolatie van jouw huis. Als je huis goed is geïsoleerd, dan kan de warmtepomp efficiënter jouw woning warm houden of verkoelen. En dat merk je in de energiekosten. Zorg dus eerst dat de wanden, vloeren, dak en ramen van jouw huis uitstekend geïsoleerd zijn.
Prijs van de lucht warmtepomp
De prijs van een lucht-lucht warmtepomp, inclusief installatiekosten, kan nogal verschillen. De prijs hangt bijvoorbeeld af van de hoeveelheid wand- en plafondunits die geïnstalleerd moeten worden. De lucht-lucht warmtepomp is goedkoper dan andere soorten warmtepompen. Hou wel in gedachten dat je met deze warmtepomp geen ISDE-subsidie kunt krijgen. Dit is de investeringssubsidie duurzame energie. Wil je meer weten over de prijzen van andere warmtepompen? Bekijk dan onze pagina kosten en subsidie warmtepomp.