Factoren die de kosten van een warmtepomp bepalen
De kosten van een warmtepomp hangen af van het soort warmtepomp dat je neemt en de voorbereidende maatregelen die nodig zijn. Hier moet je op letten:
Isolatie van je huis
Voordat je een warmtepomp aanschaft, ga je na hoe goed jouw huis is geïsoleerd. Een slecht geïsoleerde woning houdt de warmte in huis namelijk niet goed vast. In dat geval moet een warmtepomp te hard werken om het binnen warm te houden. En dan ben je onnodig duur uit. Investeer dus eerst in goede isolatie van jouw ramen, vloeren, dak en wanden. Op onze isolatie-pagina lees je meer over de juiste isolatie voor jouw huis.
Je afgiftesysteem
Goede isolatie is belangrijk, maar laten we ook het juiste afgiftesysteem niet vergeten. Dit zal in eerste instantie bepalend zijn voor de soort warmtepomp die je kiest. In tegenstelling tot de cv-ketel (doorgaans 70 graden), maakt de warmtepomp gebruik van lage aanvoertemperaturen (liefst onder 50 graden) voor de verwarming. Daarom heb je bij een warmtepomp een lage temperatuur-afgiftesysteem nodig. Dit zijn bijvoorbeeld lage temperatuur convectoren of vloerverwarming. Heb je dit niet, maar bijvoorbeeld radiatoren. Dan moet je bij de aanschaf van een warmtepomp rekening houden met de investering in nieuwe radiatoren en/of convectoren die wel geschikt zijn lage temperaturen.
Soort warmtepomp
De warmtepomp die je kiest speelt een grote rol bij de hoogte van de kosten. Je kunt kiezen uit verschillende soorten, ieder met een eigen prijskaartje:
Hybride warmtepomp. Met een hybride warmtepomp combineer je een cv-ketel met een warmtepomp. De ketel zorgt voor het warme tapwater en de warmtepomp verwarmt het huis. Op koudere dagen (meestal rond de vier graden) kan de cv-ketel bijspringen om het huis te verwarmen. Dit houdt dus in dat je met een hybride warmtepomp nog niet volledig van het gas afstapt.
All-electric ready warmtepomp. Deze warmtepomp kan je eerst hybride gebruiken, naast een cv-ketel. Later kan je met hetzelfde apparaat volledig elektrisch gaan verwarmen, zonder gas.
All-electric warmtepomp. Met deze warmtepomp verwarm je je huis volledig elektrisch. Je cv-ketel is niet meer nodig en je maakt geen gebruik meer van gas om je huis te verwarmen.
De all-electric en all-electric ready modellen zijn ze een stuk duurder dan een hybride. Ze zorgen ook voor de grootste besparing. Een hybride warmtepomp is de voordeligste optie, ook wat betreft voorbereidingskosten. Wel heb je wel extra kosten voor het onderhoud en (de mogelijke) vervanging van je cv-ketel.