1. Thuis
  2. Warmtepomp
  3. Hoge temperatuur warmtepomp

Nieuw: warmtepomp die hoge temperaturen levert

Wil je je huis verwarmen met een all-electric warmtepomp zonder ingrijpende maatregelen? Vervang nu je cv-ketel één-op-één met de hoge temperatuur warmtepomp. 

De hoge temperatuur warmtepomp

Dit unieke warmtepompsysteem levert even hoge temperaturen als de cv-ketel: tot wel 85 graden. Zo kan je je cv-ketel vervangen zonder ingrijpende maatregelen en verwarm je je huis zonder het gebruik van aardgas. Je hoeft niet je huis te isoleren en/of je radiatoren te vervangen: de cv-ketel gaat eruit en de warmtepomp gaat erin. Het systeem bestaat uit een kleine buitenunit en een binnenunit met een buffervat van 230 liter water. Hiermee worden de radiatoren én je tap- en douchewater verwarmd.

Zonder isoleren en aanpassingen je huis verwarmen
Andere all-electric warmtepompen leveren lage temperaturen van 35 tot 45 graden. Je radiatoren moeten hiervoor geschikt zijn om je huis nog steeds te kunnen verwarmen met die lage temperaturen. Dat betekent vaak eerst goed isoleren en je radiatoren vervangen. Dit brengt extra kosten met zich mee, naast de aanschaf van de warmtepomp zelf. Voor de hoge temperatuur warmtepomp hoef je je bestaande radiatoren niet te vervangen om je huis warm te krijgen.

Is een hoge temperatuur warmtepomp geschikt voor mijn huis?

De hoge temperatuur warmtepomp is speciaal ontworpen voor eengezinswoningen in Nederland die al deels zijn geïsoleerd. Om te zorgen dat de warmtepomp goed en veilig werkt, moet je huis voldoen aan enkele technische voorwaarden. Door aan deze voorwaarden te voldoen, zorg je dat de hoge temperatuur warmtepomp veilig en efficiënt kan werken in je huis.

1. Geschikt energieverbruik en isolatie

De hoge temperatuur warmtepomp werkt het beste in huizen met een gemiddeld gasverbruik van maximaal ongeveer 1.500 m³ per jaar. Daarnaast is een redelijk niveau van isolatie gewenst, zoals spouwmuurisolatie en dubbelglas.

2. Ruimte voor het binnendeel (buffervat)

Het binnendeel wordt idealiter op de plek van de oude cv-ketel geplaatst. Hier zijn namelijk alle nodige aansluitingen al aanwezig voor verwarming, tapwater en condenswaterafvoer.

Bij plaatsing op een andere locatie is het belangrijk dat de hoofdleidingen voor CV- en tapwater goed bereikbaar zijn.

Let op: de vloer moet stevig genoeg zijn om het gewicht van het buffervat te dragen. Een gevulde buffer weegt namelijk 325 kg en steunt op drie punten. Het buffervat past daarnaast niet door een vlizotrap, dus hou hier rekening mee bij plaatsing op een moeilijk bereikbare plek.

3. Elektrische aansluiting

De hoge temperatuur warmtepomp heeft een elektrische aansluiting van minimaal 1x 35A nodig om goed te kunnen functioneren.

4. Plaats voor het buitendeel

Het buitendeel heeft weinig specifieke eisen, maar plaatsing aan een vaste muur met beugels is aanbevolen. De plek moet daarnaast goed bereikbaar zijn voor een monteur, zodat hij veilig kan werken aan het buitendeel.

Verwachten kosten van de hoge temperatuur warmtepomp

We informeren je graag vooraf over de kosten, zodat er geen verrassingen zijn. Het warmtepompsysteem is ontworpen met een verwachte levensduur van 30 jaar. Hierbij is bewust gekozen voor hoogwaardige onderdelen, zonder in te leveren op kwaliteit. Voor de warmtepomp inclusief installatie kan je rekening houden met een totaalbedrag van ongeveer € 20.000,- inclusief btw.

Geïnteresseerd in de hoge temperatuur warmtepomp?

De hoge temperatuur warmtepomp is nu beschikbaar voor particuliere huiseigenaren. We breiden ons installatienetwerk stap voor stap uit om een goede installatie te garanderen. Op dit moment kan je de warmtepomp aanvragen als je in Midden- en Noord-Holland woont via ons interesseformulier. Woon je in een andere regio, maar ben je toch geïnteresseerd? Meld je dan gerust aan voor de interesselijst, en we houden je op de hoogte zodra we ook bij jou in de buurt gaan installeren.

Ja, ik ben geïnteresseerd

Meer over de hoge temperatuur warmtepomp

Wat is er anders aan dit warmtepompsysteem?

Het belangrijkste verschil tussen de hoge temperatuur warmtepomp (htwp) en de traditionele warmtepompen, is dat de htwp hogere temperaturen levert. En een hoger piekvermogen heeft. De hoge temperatuur warmtepomp levert temperaturen tussen 65 en 85 graden: net als een cv-ketel. De htwp kan de cv-ketel dus een-op-een vervangen. Je radiatoren hoeven niet vervangen te worden, en je huis hoeft niet eerst beter geïsoleerd te worden. Ook lever je niks in aan comfort. Kortom: je woning wordt niet aangepast aan het verwarmingssysteem, het systeem is aangepast aan jouw woning. Zo kun je in twee dagen al een htwp geïnstalleerd hebben.

Lage- of middentemperatuur warmtepompen leveren temperaturen tussen 35 en 55 graden. Door die lagere temperaturen kunnen je radiatoren jouw huis vaak niet meer goed verwarmen. Om je huis tóch goed op temperatuur te krijgen, moeten de radiatoren vervangen worden door een afgiftesysteem voor lage temperaturen. Zoals vloerverwarming. Ook mist een lage- of middentemperatuur warmtepomp het vermogen om een afgekoeld huis snel op te warmen. In de winter bijvoorbeeld. Daarom moet je huis ook nog eens erg goed geïsoleerd zijn.

Moet ik mijn huis beter isoleren met een hoge temperatuur warmtepomp?

Het is natuurlijk altijd een goed idee om je huis zo goed mogelijk te isoleren. Zo verbruik je minder energie, waardoor je op je energiekosten bespaart. Maar je hoeft je woning niet eerst beter te isoleren om te kunnen verwarmen met de hoge temperatuur warmtepomp (HTWP). Ook matig geïsoleerde woningen worden meestal direct al goed verwarmd met de htwp. Wordt het tijd voor een nieuwe cv-ketel? Dan is dat hét moment om over te stappen op de hoge temperatuur warmtepomp. Kun je daarna stap voor stap aan de slag met die betere isolatie.

Is er subsidie voor de warmtepomp?

Ja, er is subsidie beschikbaar, maar op dit moment helaas maar een klein bedrag. Onze warmtepomp gebruikt het koudemiddel CO₂, waarmee we de hoge temperaturen kunnen bereiken die nodig zijn. Door de manier waarop de warmtepomp nu getest wordt, valt deze in energielabel A+. Hierdoor is de subsidie beperkt tot € 500,-.

Hoe groot is dit warmtepompsysteem?

Het warmtepompsysteem bestaat uit twee delen: de warmtepomp zelf (de buitenunit) en een buffervat met warm water (de binnenunit). De warmtepomp is vrij klein en kan in de tuin of op het dak staan, of aan de gevel hangen. Het buffervat van 230 liter warm water heeft meer ruimte nodig. Dit deel komt binnen te staan op een stevige vloer, meestal op de plek waar de cv-installatie stond.

Afmetingen en gewicht van het systeem:

  • Warmtepomp (60 kilo): 1.46 m x 1.14 m x 64 cm (hxdxb)
  • Buffervat (325 kilo, gevuld met water): 69 cm x 37 cm x 90 cm (hxdxb)
Wat is het stroomverbruik?

De warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht om het water in het buffervat te verwarmen. Dit water verwarmt jouw huis en je douche- en tapwater. Helemaal aardgasvrij. Wel gebruikt de warmtepomp stroom. Wat het uiteindelijke stroomverbruik wordt, hangt af van het huidige warmteverbruik in de woning. Maar als je gasverbruik 1.500 m3 was, wordt het stroomverbruik ongeveer 5000 kWh. 

Bekijk ook deze pagina's