Zo’n warmtepomp, hoe werkt het qua rendement?
Het rendement van een warmtepomp is afhankelijk van de isolatie, maar ook van het warmte-afgiftesysteem in de woning. Een warmtepomp werkt het beste met een lage-temperatuursysteem, zoals vloerverwarming of LTV-radiatoren. In een goed geïsoleerde woning met een lage-temperatuurafgiftesysteem hoeft de compressor in de warmtepomp minder hard te werken. Hierdoor is de warmtepomp efficiënter.
Een warmtepomp zorgt voor minder CO2-uitstoot. In vergelijking met een cv-ketel gebruik je minder of geen gas voor het verwarmen van je huis en/of tapwater. In plaats van gas gebruikt de warmtepomp stroom om je huis te verwarmen (bron: Milieu Centraal). Wél is het pas echt interessant als je huis aan een aantal voorwaarden voldoet, daar zijn we eerlijk over.
Een goed gedimensioneerde warmtepomp, aangesloten op een goed ingeregeld afgiftesysteem, kan over het jaar heen rendementen halen van 300% tot 400%. Dit jaarrendement heet de SCOP. Dat wil zeggen dat een warmtepomp met 1 deel stroom 3 tot 4 delen energie uit de bron kan halen.
Het energielabel bij de warmtepomp geeft een indicatie van deze SCOP. Let op of in de SCOP ook het tapwaterrendement is opgenomen.