1. Thuis
  2. Warmtepomp
  3. Hoe werkt een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt energie uit de lucht, bodem of water en maakt hier warmte van. Met die warmte kan je je huis en je tapwater verwarmen. Waar bij een cv-ketel dit gedaan wordt door de verbranding van gas, werkt je warmtepomp op stroom. Laten we dit vooral eens goed uitleggen.

Warmtepomp: werking in het kort

Maar wat doet een warmtepomp nou precies? Laten we dan kort ingaan op de techniek: een warmtepomp zet energie uit de omgeving om in warmte om je huis te verwarmen. Dit leggen we graag stap voor stap uit. 

Wat doet een warmtepomp? We leggen het uit in 4 stappen:

  1. Eerst wordt de energie uit de bron overgedragen aan een koude vloeistof in de warmtepomp die kouder is dan de bron. Deze vloeistof kookt en verdampt bij contact met de warmte uit de bron. De energie uit de bron wordt dan opgenomen.

  2. Vervolgens wordt het ontstane gas samengeperst in een compressor, waardoor het gas heet wordt. De compressor gebruikt hiervoor elektriciteit uit het stopcontact.

  3. De hete damp geeft zijn warmte af aan het verwarmingssysteem door condensatie. Hierdoor koelt het gas af en verandert weer in een vloeistof. De afgegeven warmte wordt gebruikt voor verwarming of warm water.

  4. Ten slotte wordt de druk van de vloeistof verlaagd. De vloeistof koelt sterk af en is klaar om opnieuw energie uit de bron op te nemen.

Een warmtepomp bij je thuis?

Heb je een koophuis en overweeg je een warmtepomp? Laat je gegevens achter en kom in contact met één van onze experts. Zij helpen je met een advies op maat en een offerte. Je ontvangt € 150,- korting op je warmtepomp.

Vraag een adviesgesprek aan

Zo’n warmtepomp, hoe werkt het qua rendement?

Het rendement van een warmtepomp is afhankelijk van de isolatie, maar ook van het warmte-afgiftesysteem in de woning. Een warmtepomp werkt het beste met een lage-temperatuursysteem, zoals vloerverwarming of LTV-radiatoren. In een goed geïsoleerde woning met een lage-temperatuurafgiftesysteem hoeft de compressor in de warmtepomp minder hard te werken. Hierdoor is de warmtepomp efficiënter.

Een warmtepomp zorgt voor minder CO2-uitstoot. In vergelijking met een cv-ketel gebruik je minder of geen gas voor het verwarmen van je huis en/of tapwater. In plaats van gas gebruikt de warmtepomp stroom om je huis te verwarmen (bron: Milieu Centraal). Wél is het pas echt interessant als je huis aan een aantal voorwaarden voldoet, daar zijn we eerlijk over.

Een goed gedimensioneerde warmtepomp, aangesloten op een goed ingeregeld afgiftesysteem, kan over het jaar heen rendementen halen van 300% tot 400%. Dit jaarrendement heet de SCOP. Dat wil zeggen dat een warmtepomp met 1 deel stroom 3 tot 4 delen energie uit de bron kan halen.

Het energielabel bij de warmtepomp geeft een indicatie van deze SCOP. Let op of in de SCOP ook het tapwaterrendement is opgenomen.

Verschillen tussen soorten warmtepompen

Veel bestaande huizen zijn geschikt voor een lucht-water warmtepomp. Deze haalt energie uit de lucht. Omdat er voor dit type geen bodembron hoeft te worden aangelegd, is het vaak goedkoper en makkelijker te installeren dan een grondgebonden warmtepomp.

Er zijn drie verschillende soorten warmtepompen. We leggen ze hier in het kort uit:

  • Hybride

    Met een hybride warmtepomp combineer je een cv-ketel met een warmtepomp. De ketel zorgt voor het warme tapwater en de warmtepomp verwarmt het huis. Op koudere dagen (meestal rond de vier graden) kan de cv-ketel bijspringen om het huis te verwarmen.

  • All-electric ready

    De investering nog wat spreiden? Kies dan voor een all-electric ready. Deze warmtepomp werkt eerst als een hybride warmtepomp, omdat je cv-ketel het warme tapwater en op de koudste dagen je huis verwarmt. Op een later moment kan je je cv-ketel vervangen voor een boilervat waardoor je geen cv-ketel meer nodig hebt. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld nog isolatie-maatregelen wil ondernemen.

  • All-electric

    Je huis is goed geïsoleerd? En daar bedoelen we mee dat muur-, dak-, vloer-, en glasisolatie allemaal op orde zijn. Dan kan je overstappen op een all-electric warmtepomp. Met deze warmtepomp wordt zowel je huis als tapwater opgewarmd.

Vragenstroom: geeft een warmtepomp geluidsoverlast?

In deze Vragenstroom-aflevering geven we antwoord op de vraag: "Geeft een warmtepomp geluidsoverlast?".

Ben jij benieuwd naar het antwoord? Kijk dan de video!

Fabels over warmtepompen, waarom kloppen ze niet?

Ontdek de waarheid achter de meeste misverstanden over warmtepompen.

  1. Alleen geschikt voor nieuwbouwhuizen. Fabel. In principe kan ieder huis verwarmd worden met een warmtepomp. Onderzoek toont aan dat je zowel in een jarendertigwoning als in een nieuwbouwhuis tot 72% kan besparen in vergelijking met een cv-ketel op gas. Dit komt door overgedimensioneerde radiatoren, wat zorgt voor een maximaal rendement (bron: Warmte365).
  2. Een nieuwe techniek die nog niet doorontwikkeld is. Fabel. Warmtepompen bestaan al 150 jaar. In Scandinavië worden ze zelfs al 30 jaar gebruikt. De verwachting dat warmtepompen nog veel efficiënter worden, is onjuist. Kleine verbeteringen komen, maar wachten is zeker niet nodig.
  3. Maakt véél geluid. Fabel. Ja, ze maken geluid, maar geluidsisolerende omkastingen en advies over het juiste vermogen kunnen dit verminderen. Laat je goed adviseren, dan hoeft het geluid geen probleem te zijn.

Verschil werking cv-ketel en warmtepomp

Een cv-ketel en een warmtepomp werken heel verschillend. Een cv-ketel gebruikt de verbranding van gas om water te verwarmen. Dit water stroomt door radiatoren of vloerverwarming om je huis te verwarmen.

Een warmtepomp werkt anders. In plaats van gas gebruikt een warmtepomp stroom om je huis te verwarmen. Hij haalt warmte uit de lucht, de grond of het water. Deze warmte wordt omgezet en via een warmtewisselaar naar je verwarming gestuurd.

Wil je weten welke optie het beste bij je situatie past? Lees dan meer over de keuze tussen een warmtepomp en een cv-ketel.

Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp? Doe de 50 graden-test!

  • Waarom de 50 graden-test?

    Wil je weten of je huis geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan de 50 graden-test. Dit werkt het beste tijdens het stookseizoen wanneer je de verwarming nodig hebt. Vriest het buiten? Nog beter! Volg deze twee stappen:

  • Stap 1: zet de cv-ketel op 50 graden

    Stel de temperatuur van je ketel op maximaal 50 graden in. Zet daarna de thermostaat in de nacht 1 of 2 graden lager dan overdag. 

    Tip: Heb je hulp nodig bij het instellen van je cv-ketel? Check dan deze handige pagina van Milieu Centraal.

    Zorg ervoor dat je kamerthermostaat 's nachts niet te laag staat. Zet bijvoorbeeld de thermostaat overdag op 19 graden en 's nachts op 17 graden.

  • Stap 2: check de warmte in huis

    Check of je huis 's ochtends snel genoeg warm wordt en of het overdag lekker warm blijft.

    "Lekker warm" is voor iedereen anders. Let op of je verschil merkt met eerdere koude periodes. Komt de woonkamer 's ochtends goed op temperatuur? Heb je het vaker koud dan normaal, of juist niet?

  • Wat zijn je vervolgstappen?

    Je huis is comfortabel warm: dan is je huis klaar voor verwarming op lage temperatuur. Dit betekent dat je huis geschikt is voor een warmtepomp. Wil je advies over welke warmtepomp bij je situatie past? Vraag een gratis advies op maat aan bij een van onze warmtepompexperts!

    Je huis is niet comfortabel warm: onderneem eerst nog wat stappen voordat je een warmtepomp installeert. Kijk bijvoorbeeld of je isolatie op orde is of dat je je verwarmingssystemen moet aanpassen.

Meer informatie over warmtepompen