Korting op wtw-installatie reinigen
Met een serviceabonnement voor je wtw-installatie komt er elke 2 jaar een expert van Feenstra langs om je wtw-installatie te reinigen. Vattenfall-klanten krijgen hier 5% korting op.
Balansventilatie is een ventilatiesysteem dat evenveel lucht aanvoert als afvoert: de aan- en afvoer zijn dus in balans. Meestal zit er ook een warmte terugwin installatie in (wtw) die de koude lucht die binnenkomt opwarmt met de afgevoerde lucht.
Balansventilatie zorgt voor frisse lucht door het hele huis; de woonkamer, slaapkamers, keuken en badkamer. Het systeem bestaat uit centrale ventilatoren, filters, luchtkanalen en ventielen. Het systeem zuigt schone lucht van buiten aan en voert vervuilde lucht af.
Wat is een warmte terugwin installatie?
Sommige huizen met balansventilatie hebben ook een warmte terugwin installatie (wtw). Zo'n wtw-installatie wordt ook wel warmtewisselaar genoemd. De koude lucht die binnenkomt wordt opgewarmd door de warme lucht die naar buiten wordt geblazen.
Het is belangrijk dat je regelmatig de filters verschoont. Want de filters houden stof en vuil tegen dat in de binnenkomende lucht zit. Als je ze nooit vervangt kan het systeem minder goed werken dan een systeem met schone filters. Het kan zelfs schimmels en bacteriën het huis inblazen. Het advies van onze installatiepartner Feenstra:
Maakt je ventilatiesysteem lawaai? Of zuigt deze slecht af? Laat dan een installateur komen om je systeem na te kijken.
Met een serviceabonnement voor je wtw-installatie komt er elke 2 jaar een expert van Feenstra langs om je wtw-installatie te reinigen. Vattenfall-klanten krijgen hier 5% korting op.
Met een schakelaar bepaal je hoeveel lucht het balansventilatiesysteem aan- en afvoert.
Zet 'm op de laagste stand als er niemand thuis is en op de hoogste stand als er veel mensen in huis zijn. Meestal kun je kiezen uit drie standen:
als je niet thuis bent
als je thuis bent, vooral als er meer personen in huis zijn
tijdens (en even na) het koken, tijdens het douchen en bij feestjes
Huizen die sinds eind jaren 70 nieuw zijn gebouwd hebben een balansventilatie-systeem of een mechanisch ventilatiesysteem. Dat laatste systeem zuigt alleen vervuilde lucht af in de keuken, de badkamer en het toilet. Er komt frisse lucht het huis in door ventilatieroosters of ramen.