Zet je thuisbatterij in op de onbalansmarkt

Je thuisbatterij kan geld opleveren via de onbalansmarkt. Je slaat stroom op of levert terug wanneer dat nodig is en ontvangt hiervoor een vergoeding. Dit klinkt ideaal, maar een goede voorbereiding is belangrijk.

Wat is onbalans op het stroomnetwerk?

Het stroomnet in Nederland moet altijd in evenwicht zijn. Dat betekent dat de opgewekte stroom precies gelijk moet zijn aan het verbruik. Maar op sommige momenten wordt er te veel of te weinig stroom opgewekt of verbruikt. Bijvoorbeeld wanneer de zon plots minder schijnt of de wind afneemt, waardoor er minder groene stroom beschikbaar is. Groene stroom komt uit hernieuwbare energiebronnen die onuitputtelijk zijn, zoals zon, wind en water. Ook kan de vraag naar stroom onverwacht stijgen of dalen. Hierdoor ontstaat onbalans op het stroomnet.  

De landelijke netbeheerder TenneT is verantwoordelijk voor het oplossen van deze onbalans. Dit doen ze via de onbalansmarkt. Hier kunnen energiebedrijven en andere partijen op het laatste moment extra stroom leveren of afnemen om het net te stabiliseren. Ze krijgen hiervoor een vergoeding. Ook thuisbatterijen kunnen hierbij helpen door tijdelijk stroom op te slaan of terug te leveren. 

Zo helpt een thuisbatterij bij onbalans

Een thuisbatterij kan helpen om het stroomnet stabiel te houden. Bij onbalans slaat de batterij automatisch stroom op als er te veel is, en levert deze terug aan het net wanneer er te weinig stroom is. Dit gebeurt op het juiste moment, zonder dat jij er iets voor hoeft te doen. Je energieleverancier regelt de communicatie tussen de netbeheerder en jouw thuisbatterij.  

Slim inspelen op stroomprijzen met je thuisbatterij

Met een thuisbatterij help je het stroomnet ook te stabiliseren door slim in te spelen op wisselende stroomprijzen. Als er veel stroom is, zoals op zonnige of winderige dagen, is de prijs laag. Bij weinig aanbod, zoals ’s avonds, wordt stroom duurder. Je kan stroom opslaan wanneer deze goedkoop is en terugleveren als de prijs stijgt. Ook krijg je van je energieleverancier een vergoeding voor de stroom die je opslaat of teruglevert. Zo verdien je geld, speel je slim in op prijsverschillen én help je het stroomnet in balans te houden.

Veel energieleveranciers bieden speciale contracten aan en kunnen de besturing van je thuisbatterij regelen. Zo verdien je zonder moeite aan je thuisbatterij. 

Dynamisch energiecontract nodig

Om dit te doen, heb je een dynamisch energiecontract nodig. Bij dit contract betaal je ieder uur een ander tarief voor je stroom, afhankelijk van vraag en aanbod. Je kan stroom afnemen op de goedkoopste momenten. Maar wees je bewust van de onzekerheid: de prijs kan ook ineens flink stijgen. Het is belangrijk dat je bereid bent om met deze schommelingen om te gaan en de risico’s te accepteren.

Laat je je thuisbatterij door je energieleverancier besturen? Dan zorgen zij ervoor dat de risico's zo klein mogelijk blijven.

Onbalansmarkt en zonnepanelen: wat je moet weten

Heb je zonnepanelen en wil je de opgewekte zonnestroom opslaan in je thuisbatterij? Dan is het belangrijk om te weten dat thuisbatterijen die meedoen aan de onbalansmarkt vaak niet de stroom van je zonnepanelen opslaan. Dit komt omdat je batterij moet kiezen: of hij slaat stroom op of levert het terug aan het net om de onbalans te corrigeren. Dit betekent dat je batterij niet tegelijk de overtollige zonnestroom kan opslaan en meedoen op de onbalansmarkt. 

Je kan wel een combinatie maken van de onbalansmarkt en het opslaan van zonnestroom, maar dit verlaagt je inkomsten op de onbalansmarkt. Denk dus goed na over je prioriteiten: wil je vooral profiteren van de onbalansmarkt of liever je eigen verbruik verhogen met je zonnestroom? 

Veelgestelde vragen over onbalans

Is handelen op de onbalansmarkt hetzelfde als handelen op de day-aheadmarkt?

Handelen op de onbalansmarkt is niet hetzelfde als handelen op de day-ahead markt. 

Onbalansmarkt: Je helpt direct het stroomnet in balans te houden. Als er te veel of te weinig stroom is, slaat je thuisbatterij stroom op of levert deze terug. Daar krijg je een vergoeding voor. 

Day-ahead markt: Je handelt vooruit op basis van voorspellingen voor de volgende dag. Je slaat stroom op wanneer de prijs laag is en levert terug wanneer de prijs hoog is. 

Het belangrijkste verschil is het tijdstip van handelen: de onbalansmarkt reageert direct op de situatie op het stroomnet, terwijl de day-ahead markt gebaseerd is op voorspellingen voor de toekomst. Voor het handelen op beide markten heb je een dynamisch energiecontract nodig.  

Hoeveel kan ik verdienen met mijn thuisbatterij op de onbalansmarkt?

Hoeveel je verdient met je thuisbatterij op de onbalansmarkt, hangt af van verschillende factoren. Denk aan de stroomprijs, hoeveel je kunt opslaan en terugleveren, en je dynamisch energiecontract. Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel je kunt verdienen.

Let op: de Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor reclames die de opbrengsten te positief afbeelden en de risico’s verbergen. De opbrengsten kunnen verschillen en onverwachte kosten kunnen ontstaan. Zorg er dus voor dat je goed geïnformeerd bent voordat je besluit om deel te nemen aan de onbalansmarkt. 

Kan ik meedoen zonder zonnepanelen?

Ja, je kan meedoen op de onbalansmarkt zonder zonnepanelen. Het gaat om het opslaan en terugleveren van stroom via je thuisbatterij, ook als je geen eigen stroom opwekt.

Wat gebeurt er als het net overbelast raakt?

Bij overbelasting moet er direct worden ingegrepen om een stroomstoring te voorkomen. Netbeheerder TenneT schakelt dan extra capaciteit in via de onbalansmarkt. Je thuisbatterij kan helpen door stroom af te nemen of terug te leveren.

Kan mijn batterij sneller slijten door deelname aan de onbalansmarkt?

Ja, vaker laden en ontladen kan de levensduur van je batterij beïnvloeden. Hoeveel sneller dit gaat, hangt af van het type batterij en het aantal laadcycli. 

Lees meer over