1. Thuis
  2. Thuisbatterij
  3. Dynamisch energiecontract

Bespaar met je thuisbatterij en dynamische prijzen

Met een dynamisch energiecontract betaal je per uur een andere stroomprijs. Dit betekent dat je goedkoper stroom kan gebruiken op momenten dat er veel zonne- of windenergie is. Met een thuisbatterij kan je stroom opslaan als de prijs laag is en later gebruiken als de prijs hoog is. Zo kan je slim besparen op je energierekening.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een contract waarbij de leveringstarieven voor stroom en gas snel kunnen schommelen. Je energieprijzen kunnen zowel stijgen als dalen. Van dag tot dag bij gas. En bij stroom zelfs van uur tot uur. Ons product voor dynamische prijzen heet: FlexPrijs.  

FlexPrijs beweegt direct mee met de prijzen in de energiemarkt. Je betaalt dus altijd de beursprijs met een inkoopvergoeding. Dat betekent direct voordeel bij prijsdalingen. Maar ook direct duurdere energie bij onverwachte prijsstijgingen. 

De stroomprijs hangt af van de beschikbaarheid van stroom. Is er veel zon of wind, dan is de prijs vaak lager. Er is dan meer hernieuwbare energie. Bij minder zon of wind moeten we meer fossiele brandstoffen gebruiken, waardoor de prijs stijgt. Met een dynamisch energiecontract betaal je altijd de actuele prijs. Hierdoor kan je profiteren van lagere prijzen wanneer die er zijn.

Zo werkt een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract

Bij een thuisbatterij draait alles om stroomprijzen, niet om gasprijzen. De stroomprijzen kunnen elk uur veranderen en kan je al een dag van tevoren inzien in onze Energie-app. Zo kan je met een dynamisch energiecontract slim inspelen op deze prijsverschillen door je thuisbatterij op het juiste moment te gebruiken. 

Een thuisbatterij werkt eenvoudig: je slaat stroom op wanneer de prijs laag is en gebruikt deze wanneer de prijs hoog is. Dit kan je handmatig instellen, maar veel moderne systemen regelen dit automatisch voor je. 

De voordelen van een thuisbatterij en dynamisch energiecontract

Met een dynamisch energiecontract kun je stroom gebruiken wanneer de prijs laag is. Je kan bijvoorbeeld de wasmachine laten draaien op een goedkoop moment. Maar sommige apparaten gebruik je wanneer het nodig is, niet wanneer de stroom het goedkoopst is. Denk aan:  
 
- Verlichting en opladers – Deze gebruik je op elk moment van de dag.  
- Verwarming en koeling – Je wilt comfort, los van de stroomprijs.  
- Keukenapparatuur – Koken doe je op vaste momenten.  
 
Daarom is een thuisbatterij handig. Je slaat goedkope stroom op en gebruikt deze later, als de prijs hoger is. Zo bespaar je slim, zonder je hele leven aan te passen aan de stroomprijzen. 

Past een dynamisch energiecontract bij jou?

Een dynamisch contract kan voordelig zijn, maar past niet bij iedereen. Op de pagina dynamisch energiecontract zetten we de voordelen, nadelen en verschillen met andere contracten op een rij. Zo maak je een slimme keuze.

Ben je er al uit? Vraag je dynamische energiecontract nu aan.

Start met aanvragen

Het nadeel van stroom opslaan in een thuisbatterij

Een thuisbatterij heeft een belangrijke beperking: je kan maar één tot maximaal twee dagen stroom opslaan. Dit betekent dat je de stroom die je op een goedkoop moment hebt opgeslagen, niet eindeloos kan bewaren. Bijvoorbeeld, in de zomer is de prijs laag, maar als je die stroom dan niet nodig hebt en niet lang kan opslaan, kan je hem niet bewaren voor de wintermaanden wanneer de prijs misschien weer hoger is. 

Daarnaast is een thuisbatterij een flinke investering. Hoewel je bespaart op je energiekosten, duurt het vaak een aantal jaar voordat je deze investering hebt terugverdiend.

Grip op je energiezaken met de Energie-app

Met de Vattenfall Energie-app heb je altijd en overal inzicht in je verbruik. Regel handig en snel je zaken, krijg tips om energie te besparen en geniet van korting op energiebesparende producten. Zo wordt bewust omgaan met je energie een stuk makkelijker.

Download de app

Een elektrische auto als alternatief voor de thuisbatterij

De accu van een elektrische auto is vaak veel groter dan een gewone thuisbatterij. Waar een thuisbatterij meestal 5 tot 15 kWh opslaat, kan een auto-accu wel 40 tot 100 kWh opslaan. Dit betekent dat je veel meer stroom kan opslaan.  
 
Een thuisbatterij van 5 kWh is vaak genoeg om een gemiddeld huishouden een nacht van stroom te voorzien. Maar met een elektrische auto heb je nog meer opslagcapaciteit. Zo kun je slimmer omgaan met stroomprijzen en extra besparen. Dit werkt via bidirectioneel laden: hierbij kan je auto niet alleen stroom opnemen, maar ook terugleveren aan je huis of het stroomnet.

Je hebt voor bidirectioneel laden wel een auto en laadpaal nodig die hiervoor geschikt zijn. Wil je meer weten over je auto als thuisbatterij? Lees dan verder op onze pagina over bidirectioneel laden.

Veelgestelde vragen over thuisbatterij en dynamisch contract

Hoe weet ik wanneer ik mijn thuisbatterij moet opladen of ontladen?

Je kan dit handmatig instellen op basis van de stroomprijzen die je al een dag van tevoren weet. Of je maakt gebruik van slimme software die automatisch bepaalt wanneer het voordelig is om te laden of ontladen. 

Is een thuisbatterij rendabel bij een dynamisch energiecontract?

Dit hangt af van de prijsverschillen in de markt en je verbruikspatroon. Hoe groter de prijsschommelingen en hoe beter je hierop inspeelt, hoe sneller je de investering in een thuisbatterij kan terugverdienen. 

Kan een dynamisch energiecontract ook met zonnepanelen?

Ook met zonnepanelen kan je een contract met FlexPrijsStroom afsluiten. Dit is niet in alle gevallen een verstandige keuze. Lees meer over een dynamisch energiecontract met zonnepanelen.

Lees meer over stroom opslaan