Helder inzicht in verbruik en teruglevering
Met de Energie-app heb je altijd en overal inzicht in de prestaties van je zonnepanelen. Je ziet in één oogopslag wat je verbruikt én teruglevert aan het net.
Terugleveren van stroom is het aan het energienet teruggeven van je eigen stroom. Dan praat je over de stroom die je via je zonnepanelen opwekt en niet direct zelf gebruikt. In dit artikel vertellen we meer over het terugleveren van stroom. En wat de voordelen zijn voor je portemonnee.
Het terugleveren van stroom is om verschillende redenen erg handig. Op deze manier zorg je er bijvoorbeeld voor dat de zonnestroom die je zelf opwekt niet verloren gaat. En daarnaast is het ook voordelig voor je energierekening. Maar hoe werkt het terugleveren van stroom? We vertellen je hier graag meer over.
Allereerst heb je salderen. Dit betekent dat je de stroom die je aan het stroomnet teruglevert mag verrekenen met de stroom die je afneemt. Aan het einde van het jaar staat op je jaarafrekening precies wat je hebt verbruikt. Maar ook wat je terug hebt geleverd. Je energieleverancier trekt dat van elkaar af en dat noemen we salderen.
Lever je op jaarbasis meer zonne-stroom terug dan je afneemt? Dan krijg je een (netto) terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding staat in je contract. Bij ons vind je deze terug onder correspondentie.
Sinds juli 2024 hebben we de zogenaamde vaste terugleverkosten geïntroduceerd. Je betaalt dan voor het terugleveren van stroom. Deze kosten gelden zowel binnen salderen als wanneer je een netto teruglevert. Meer weten? Bekijk dan onze pagina over vaste terugleverkosten voor zonnestroom.
Je kan stroom alleen terugleveren aan het stroomnet als je zelf stroom opwekt. Hiervoor heb je zonnepanelen nodig. Vervolgens moet je je energieleverancier en netbeheerder informeren over je wens om stroom terug te leveren. Op deze manier wordt er rekening mee gehouden in onder andere je jaarafrekening.
Daarnaast is het belangrijk dat je een elektriciteitsmeter met een terugleveringstelwerk hebt. Heb je deze nog niet? Dan regelt de netbeheerder dit voor je. Deze meter houdt bij wat je teruglevert en afneemt. Op deze manier blijft alles voor iedereen overzichtelijk. De meter wordt dan ook gebruikt om je jaarrekening op te stellen.
Met de Energie-app heb je altijd en overal inzicht in de prestaties van je zonnepanelen. Je ziet in één oogopslag wat je verbruikt én teruglevert aan het net.
Er is een gunstig tarief voor het terugleveren van stroom van je zonnepanelen. De salderingsregeling van de overheid maakt dit extra aantrekkelijk voor je. Je krijgt voor je teruggeleverde stroom namelijk dezelfde prijs als wat je ons betaalt per kWh. De overheid wil op deze manier investeringen in zonnepanelen stimuleren. Je krijgt om te beginnen hetzelfde terug als je aan ons betaalt per kWh.
Wek je in een jaar meer op dan dat je verbruikt? Dan krijg je daar een terugleververgoeding voor. De hoogte van de terugleververgoeding hangt af van je contract. Hoeveel je na saldering ontvangt per kWh stroom die je aan ons teruglevert, staat in je contractbevestiging en de communicatie over je nieuwe tarieven. Deze vind je in Mijn Vattenfall onder Correspondentie.
Ben je benieuwd hoeveel stroom je met zonnepanelen kan opwekken? Met onze Dakcheck rekenen we dat snel voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past en hoeveel stroom je kunt opwekken.
Om het terugleveren van stroom te starten, moet je je zonnepanelen aanmelden op www.energieleveren.nl. Vooral als je zelf de zonnepanelen plaatst, adviseren we je ze direct aan te melden. Laat je de zonnepanelen plaatsen door een professionele installateur, dan meldt die ze waarschijnlijk voor je aan.
Is het aanmelden voor het terugleveren van stroom gelukt? Bekijk je teruglevering dan in onze Energie-app en op Mijn Vattenfall. Waarschijnlijk ben je vooral in het begin extra nieuwsgierig naar wat je elke dag of week teruglevert. Dat vind je terug onder de tab Verbruik. Bij elke periode waarin je stroom teruglevert, zie je onder de streep een geel balkje. Hoe meer je teruglevert, hoe hoger de balkjes. Zo helpen we zo goed mogelijk inzicht te krijgen in je energiezaken.
Het zelf opwekken van stroom kent tal van voordelen. Zoals je hebt kunnen lezen is het terugleveren van stroom daar een goed voorbeeld van. De vaste terugleverkosten verlagen het rendement van je zonnepanelen. Er zijn een aantal slimme manieren waarop je efficiënt met je zonnestroom om kan gaan. Wat weer een positief effect heeft op de vaste terugleverkosten.
Als je apparaten aan hebt staan, verbruiken ze stroom. Die stroom komt via het energienet en je meterkast je huis binnen. En via de stekkers in het stopcontact naar je apparaten. Bij zonnepanelen gaat de stroom juist de andere kant op. Dan gaat de opgewekte stroom die je zelf niet nodig hebt, via je meterkast je huis uit. Terug naar het energienet.
Je zonnepanelen wekken stroom op. Die 'gratis stroom' komt via een speciaal kastje je huis binnen. Deze 'omvormer' moet namelijk de gelijkspanning van de zonnepanelen omzetten in wisselspanning die je in huis kunt gebruiken. Is het zonnig en heb je apparaten aan staan? Dan gebruik je direct die stroom van je eigen zonnepanelen. Wek je meer op dan wat je op dat moment nodig hebt? Bijvoorbeeld omdat het overdag erg zonnig is maar je niet thuis bent en dus bijna geen stroom verbruikt? Dan lever je de extra energie terug aan het energienet. Voor dat terugleveren hoef je niets te doen. Dat gaat helemaal vanzelf via je slimme meter.
Lange tijd mocht je maximaal 5.000 kWh terugleveren. Sinds 2014 hoef je je geen zorgen meer te maken over een maximum. Er zit alleen wel een verschil in de tarieven onder en boven je eigen verbruik in een jaar. Zie ook de komende veranderingen in de salderingsregeling.
Hoeveel je terug krijgt voor de teruglevering van stroom van de zonnepanelen op je dak, hangt af van je verbruik. Je krijgt om te beginnen hetzelfde terug als je aan ons betaalt.
Lever je netto meer terug dan je verbruikt? Dan krijg je daar een terugleververgoeding voor. De hoogte van de terugleververgoeding hangt af van je contract. Hoeveel je na saldering ontvangt per kWh stroom die je aan ons teruglevert, staat in je contractbevestiging en de communicatie over je nieuwe tarieven. Deze vind je in Mijn Vattenfall onder Correspondentie.
Technisch kun je wel stroom terugleveren als je nog een oude analoge meter hebt. Je netbeheerder controleert dan of je meter automatisch terugloopt. In de meter zelf wordt de teruglevering afgetrokken van wat je verbruikt. De meter zie je dan 'teruglopen'. En dus is de meterstand dan lager. Een slimme meter houdt verschillende standen los van elkaar bij en geeft die door aan je netbeheerder. Zo kan de slimme meter je helpen met inzicht in wat je teruglevert en wanneer.
Wanneer je ervoor kiest om stroom terug te leveren, dan betaal je vaste terugleverkosten. Deze worden door de energieleverancier bepaalt en kunnen dus verschillen. Sinds 1 juli 2024 rekenen wij ook vaste terugleverkosten. De hoogte van het bedrag dat we rekenen is afhankelijk van de hoeveelheid kWh-zonnestroom die wordt teruggeleverd. Lever je minder dan 500 kWh terug? Dan hoef je niets terug te betalen.
Hebben we het over salderen? Dan gaat het over de verrekening van de stroom die je levert aan je energieleverancier en de stroom die je verbruikt. Het resultaat hiervan zie je terug op je jaarafrekening.