Zo zit de stroomprijs in elkaar

De stroomprijzen zijn in 2023 gedaald en nu weer stabieler dan de afgelopen jaren. Verder is de energiebelasting in 2024 gedaald. We leggen je op deze pagina uit hoe het precies zit.

Wat is de stroomprijs per 1 kWh?

De stroomprijs die je per kWh betaalt, is afhankelijk van het soort energiecontract en de door jouw gekozen looptijd. Als je een vast energiecontract hebt, staat je stroomprijs per kilowattuur vast. Met een variabel contract kunnen je tarieven verschillende keren per jaar veranderen. En kies je voor een dynamisch contract, dan verandert de stroomprijs al helemaal snel. Het is met dit contract zelfs mogelijk dat je een andere prijs per uur betaalt. Wil je weten hoe dit zit? Bekijk dan deze pagina.

Ben je klant bij ons? Dan vind je jouw stroomtarief per kWh in Mijn Vattenfall of via de app. Wil je klant worden? Bekijk dan ons energieaanbod voor je leveringstarief voor stroom.

De opbouw van je stroomprijs

De stroomprijs bestaat uit verschillende onderdelen. Op deze pagina lees je wat elk onderdeel is en wat je daarvoor betaalt. Zo weet je precies hoe de prijs van stroom is opgebouwd.

1. De kWh-prijs bij het enkeltarief of normaal-/daltarief

Hoeveel stroom een apparaat gebruikt, wordt uitgedrukt in kilowattuur, afgekort: kWh. Voor elke gebruikte kWh betaal je een kWh-prijs. Dat zijn de variabele leveringskosten die wij bij je in rekening brengen voor het leveren van je stroom. Die variabele leveringskosten betaal je volgens een enkel- of een normaaltarief en daltarief.

Let op: sinds 1 juli 2021 schakelen niet-slimme meters niet meer tussen normaal- en daltarief. Klanten met een gewone meter gaan over op enkeltarief. Wil je gebruik maken van dal- en normaaltarief, laat dan een slimme meter plaatsen.

Naast de variabele leveringskosten betaal je vaste leveringskosten en eventueel vaste terugleverkosten. Die betaal je altijd, ook als je geen stroom gebruikt. Zowel de variabele als de vaste leveringskosten verschillen per leverancier.

2. Netbeheerkosten

Je netbeheerder rekent netbeheerkosten voor de aanleg en onderhoud van de kabels en de leidingen naar je meterkast. Ook de huur van je meter in je meterkast zit in die kosten.

Deze kosten staan op je energierekening. Je betaalt ze dus aan ons. Wij dragen dat bedrag af aan je netbeheerder.

3. Overheidsheffingen en btw

De overheid bepaalt de tarieven van de energiebelasting en de hoogte van de btw. Wij brengen die kosten in rekening en dragen ze af aan de overheid.

Veranderingen stroomprijzen 2024

Rondom energiekosten en -prijzen verandert er veel. Dit zijn de grootste veranderingen voor stroomprijzen:

  • Het prijsplafond is gestopt. Vanaf 1 januari 2024 betaal je weer het energietarief uit je contract.
  • De energiebelasting op stroom ging omlaag. De belasting is dit jaar lager en ging van € 0,15 naar € 0,13 per kWh (tot 10.000 kWh, daarboven gelden andere tarieven).

 

Verwachte stroomprijzen

Of de stroomprijzen in 2024 in Nederland gaan stijgen, dalen of stabiel blijven is moeilijk te zeggen. Energieprijzen worden namelijk voor een deel bepaald door wereldwijde ontwikkelingen. Hierbij kun je denken aan oorlogen, klimaatproblemen en ontwikkeling van hernieuwbare bronnen. Maar ook de vraag en het aanbod van energie is belangrijk voor de prijs. Alles bij elkaar maakt het moeilijk om een goede voorspelling te doen. Toch denken experts dat de stroomprijzen in 2024 hoger blijven dan voor de energiecrisis. Maar lager dan de prijzen van 2022 en 2023.

Gemiddelde kWh stroomverbruik

Om een idee te krijgen van je stroomkosten is naast de prijs per kWh ook je jaarlijkse stroomverbruik belangrijk. Weet je niet wat je verbruikt? Dan kun je rekenen met het gemiddeld energieverbruik. Het Nibud rekent uit hoeveel Nederlandse gezinnen gemiddeld aan kWh stroom verbruiken. Dat gemiddelde verschilt sterk tussen huishoudens met 1 persoon (1.750 kWh) en vier personen (3.790 kWh). Het gemiddelde stroomverbruik van alle huishoudens in Nederland is 2.640 kWh.

Verschil enkele of dubbele meter

Als je voor een enkele energiemeter hebt gekozen, dan betaal je 24/7 hetzelfde stroomtarief. Dit noemen we het enkeltarief.

Heb je een slimme meter en gekozen voor het dubbeltarief? Dan wordt bijgehouden wanneer je hoeveel stroom verbruikt.

De uren dat het normaaltarief geldt zijn:

  • Werkdagen tussen 07:00 en 's avonds 21:00 of 23:00 uur.

De overige uren en op officiële feestdagen gelden de uren van het daltarief.

Vast, variabel of dynamisch contract

Een vast contract heeft een vaste looptijd en een vast leveringstarief zolang je contract loopt. Zo weet je voor een langere periode wat je kwijt bent aan energie. De tarieven van stroom en gas kunnen veranderen met een variabel contract. Wil je weten wat het beste bij je past? Doe de check

Er bestaan ook dynamische energiecontracten. Bij deze contracten veranderen de leveringstarieven voor stroom en gas vaak. De prijzen verschillen voor stroom elk uur en voor gas elke dag.

Stroom aanvragen

  • Selecteer je stroomproduct
  • Voeg gas toe als je wilt
  • Zie meteen wat je betaalt 

Jouw prijs per kWh vind je in Mijn Vattenfall onder Mijn contract

In Mijn Vattenfall onder Mijn Contract zie je precies welke stroomprijs je betaalt. Ook zie je een gedetailleerd overzicht van de kosten. Zo weet je welke kosten ook belangrijk zijn voor het bepalen van de prijs per kWh.

Veelgestelde vragen

Wat kost 1 kWh inclusief alles 2024?

De prijs van 1 kWh hangt af van het contract dat je afsluit. Kies je voor een vast contract dan staat het Vattenfall-deel van de kWh-prijs voor de hele contractperiode vast. Ga je toch voor een variabel contract? Dan beweegt het Vattenfall-deel van de kWh-prijs mee met de ontwikkelingen op de markt. Je kan ook kiezen voor een dynamisch contract. Dan beweegt de prijs nog sneller met de maatschappelijke ontwikkelingen mee. De prijs die je betaalt voor stroom kan dan zelfs per uur verschillen.

Is er in 2024 ook een prijsplafond?

Om mensen te beschermen tegen hoge energieprijzen werd voor het jaar 2023 het prijsplafond ingesteld. Hiermee kreeg je korting op je energierekening als je leverancier een prijs berekende boven een zogenaamde plafondprijs. Per 1 januari 2024 is dit komen te vervallen en betaal je weer de tarieven die in je energiecontract zijn opgenomen. Voor degenen die moeite hebben met het betalen van hun energierekening is het Noodfonds Energie opgericht.

Wat beïnvloedt de prijs van stroom?

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de prijs van stroom. Denk bijvoorbeeld aan dingen als vraag en aanbod, het beleid, de economische situatie en de weersomstandigheden. Kortom, de prijs hangt samen met de markt en de invloeden van buitenaf.

Hoe beïnvloeden de seizoenen de kWh-prijs?

Seizoenen kunnen effect hebben op de stroomprijzen. Dit komt voornamelijk door de veranderingen in vraag en aanbod. In de winter neemt de vraag naar stroom en gas toe vanwege de verlichting en verwarming. Dit leidt meestal tot hogere prijzen dan in de zomerperiode.

Hoe kan ik besparen op stroom?

Je kan op verschillende manieren besparen op stroom. Lees bijvoorbeeld onze slimme bespaartips. Of doe de gratis Duurzaam Wonen Check. Hiermee krijg je een persoonlijk advies.

Wat is een dubbele meter?

Er zijn meters met één telwerk (enkele meter) en meters met twee (dubbele meter). Het ene telwerk houdt het verbruik in daluren bij. Het andere telwerk het gewone verbruik. Wil je gebruikmaken van het daltarief, dan heb je een slimme meter met minimaal twee telwerken nodig. Bij enkeltarief is één telwerk genoeg.

Let op: alle 'niet-slimme stroommeters' kunnen sinds 1 juli 2021 niet meer schakelen tussen het normaal- en daltelwerk. Het signaal dat daarvoor nodig was, is op die datum uitgeschakeld door alle netbeheerders. 

Meer over daltarief, normaaltarief en enkeltarief

Hoe laat gaat goedkope stroom in?

Je netbeheerder bepaalt hoe laat 's avonds je daltarief ingaat. Dat kan bijvoorbeeld om 21.00 of 23.00 uur zijn. Je betaalt dan tot 7.00 uur, in het weekend en op officiële feestdagen, minder voor je stroom.

Meer over daltarief, normaaltarief en enkeltarief

Alles over de gasprijs

Als je wilt weten hoe de gasprijs in elkaar zit, lees dan alles over de gasprijs.

Deel deze pagina

Meer informatie over stroom