De opbouw van je stroomprijs
De stroomprijs bestaat uit verschillende onderdelen. Op deze pagina lees je wat elk onderdeel is en wat je daarvoor betaalt. Zo weet je precies hoe de prijs van stroom is opgebouwd.
1. De kWh-prijs bij het enkeltarief of normaal-/daltarief
Hoeveel stroom een apparaat gebruikt, wordt uitgedrukt in kilowattuur, afgekort: kWh. Voor elke gebruikte kWh betaal je een kWh-prijs. Dat zijn de variabele leveringskosten die wij bij je in rekening brengen voor het leveren van je stroom. Die variabele leveringskosten betaal je volgens een enkel- of een normaaltarief en daltarief.
Let op: sinds 1 juli 2021 schakelen niet-slimme meters niet meer tussen normaal- en daltarief. Klanten met een gewone meter gaan over op enkeltarief. Wil je gebruik maken van dal- en normaaltarief, laat dan een slimme meter plaatsen.
Naast de variabele leveringskosten betaal je vaste leveringskosten en eventueel vaste terugleverkosten. Die betaal je altijd, ook als je geen stroom gebruikt. Zowel de variabele als de vaste leveringskosten verschillen per leverancier.
2. Netbeheerkosten
Je netbeheerder rekent netbeheerkosten voor de aanleg en onderhoud van de kabels en de leidingen naar je meterkast. Ook de huur van je meter in je meterkast zit in die kosten.
Deze kosten staan op je energierekening. Je betaalt ze dus aan ons. Wij dragen dat bedrag af aan je netbeheerder.
3. Overheidsheffingen en btw
De overheid bepaalt de tarieven van de energiebelasting en de hoogte van de btw. Wij brengen die kosten in rekening en dragen ze af aan de overheid.