In 2023 ontvingen klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland
In 2023 ontvingen al onze klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland. In ons stroometiket zie je precies waar onze stroom vandaan kwam.
Als apparaten in je huis meer stroom verbruiken dan gemiddeld, heb je al gauw een 3-fasenaansluiting nodig. Met 3-fasen heb je voldoende power in huis voor bijvoorbeeld koken op inductie en het opladen van je elektrische auto.
Voordat we het verschil tussen 1-fase en 3-fasen uitleggen, is het goed om te weten wat een aansluiting is. Een aansluiting verbindt, met elektriciteitskabels, de meter in je meterkast met het stroomnet. De grootte van je aansluiting bepaalt hoeveel vermogen geleverd kan worden aan de woning. De aansluiting kan een 1-fase of 3-fasen zijn.
Heb je een 1-faseaansluiting, dan komt er één elektriciteitskabel je woning binnen. Deze kabel bestaat uit de fasedraad en de nuldraad. Een 1-faseaansluiting herken je doordat er 220/ 230 V op je elektriciteitsmeter staat, of aan het symbool: één cirkel onderaan een verticale lijn. Ook kan je inloggen bij je netbeheerder online om te zien welke aansluiting je hebt.
Een 3-fasenaansluiting is een grotere aansluiting dan de 1-faseaansluiting. De 3-fasenaansluiting bestaat uit drie fase-draden van elk 230 V en een nuldraad. Deze aansluiting levert een groter vermogen. Heb je een 3-fasenaansluiting, dan staat er op je elektriciteitsmeter 3x220/ 230V of 380/ 400V. Je kan het ook herkennen aan het symbool: 3 cirkels, onderling verbonden door lijnen. Ook kan je inloggen bij je netbeheerder online om te zien welke aansluiting je hebt.
Maar wanneer heb je 3-fasen nodig? Zo'n aansluiting kan handig zijn als je apparaten hebt die veel stroom verbruiken. Denk aan een jacuzzi, een oplaadpunt voor een elektrische auto of een elektrische warmtepomp.
Krachtstroom wordt gebruikt voor apparatuur dat veel vermogen vraagt. Dat vermogen kan een 3-fasenaansluiting leveren door de individuele fasen te combineren tot 400V. Die combinatie wordt gemaakt in de groepenkast en noemen we een ‘krachtgroep’. Om een krachtgroep te maken is dus een 3-fase aansluiting nodig, maar niet elke 3-fasenaansluiting heeft een krachtgroep. Je kan een 3-fasenaansluiting namelijk ook gebruiken om ervoor te zorgen dat je meer 230V-apparatuur gelijktijdig kan laten werken. Bijvoorbeeld de wasmachine en de droger.
De meest voorkomende apparaten in huis die mogelijk 400V nodig hebben, zijn de inductiekookplaat, zonnesystemen, warmtepompen en laadpalen voor elektrische auto’s.
In 2023 ontvingen al onze klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland. In ons stroometiket zie je precies waar onze stroom vandaan kwam.
Heb je krachstroom nodig? Dan kan een 3-fasenaansluiting wel wat voor je zijn. Er zijn wel een paar aanpassingen nodig om van 1-fase naar een 3-fasen te gaan. Voordat je een 3-fasenaansluiting kan aanvragen moet bijvoorbeeld het een en ander veranderen in de meterkast. Dit kan je laten doen door een erkend installateur. Ook moet de hoofdzekering verzwaard worden. Om dit te regelen kan je het beste een aanvraag indienen bij mijnaansluiting.nl. Via een aantal makkelijke stappen regel je de verzwaring van de hoofdzekering met je netbeheerder:
Zorg ervoor dat je op tijd begint met de aanvraag. Zo voorkom je teleurstellingen en kan je direct gebruik maken van de aansluiting als je krachtstroom nodig hebt.
Je netbeheerder berekent de kosten voor je nieuwe 3-fasenaansluiting aan je door. Op www.mijnaansluiting.nl kan je zien wie je netbeheerder voor stroom is. Zoek de tarieven vervolgens op de website van je netbeheerder (zoals Liander).
Als je zwaardere apparatuur aanschaft dat meer vermogen nodig heeft, kan een bestaande 1-faseaansluiting niet voldoende zijn. Veelvoorkomende situaties waarbij verzwaring nodig is, is de plaatsing van een laadpaal, all-electric warmtepomp of zonnepanelen. Een erkend installateur informeert je hierover.
Je kan je aansluiting laten verzwaren naar een 3-fasenaansluiting. Een 3-fasenaansluiting aanvragen gaat altijd via je netbeheerder op www.mijnaansluiting.nl. Je netbeheerder zorgt vervolgens voor een veilige aanleg of verzwaring van je aansluiting.
Om erachter te komen of je op dit moment een 1-faseaansluiting hebt of een 3-fasenaansluiting, moet je op de stroommeter kijken. 3 fase is te herkennen aan wat er op deze meter staat. Hier moet 3x 220/230 of 380/400V staan.
De kosten voor een 3-fasenaansluiting verschillen per situatie. Het kan zo zijn dat je huis voor een groot gedeelte al voorbereid is op zo’n aansluiting. Wat scheelt in kosten. En daarnaast speelt de netbeheerder ook een belangrijke rol in de uiteindelijke kosten. Iedere leverancier rekent een andere prijs.
Wanneer je gebruik maakt van zwaardere huishoudelijke apparatuur is een 3-fasenaansluiting nodig. Denk bijvoorbeeld aan het koken op een inductiekookplaat. Het hangt dus van je stroomverbruik af welke van de twee opties de betere voor jou is.