Het warmtenet van regio Leiden

Verhuis je naar een bestaande woning in de regio Leiden? Of wordt je woning op stadswarmte aangesloten? Doe dan de postcodecheck en bereken je maandbedrag. Daarna kun je direct je contract afsluiten.

Gemiddeld 22% minder CO2-uitstoot met stadswarmte in 2023 ten opzichte van HR-gasketels in Leidse regio

In 2023 stootten woningen en andere gebouwen die aangesloten zijn op de warmtenetten van Vattenfall in de Leidse regio gemiddeld 22% minder CO2 uit dan wanneer ze met een HR-gasketel verwarmd zouden zijn.

Bekijk het warmte-etiket

Cijfers en weetjes Leidse regio in 2023

Minder CO2-uitstoot

Gemiddeld 22% minder CO2-uitstoot staat gelijk aan 7.518 ton minder CO2-uitstoot door stadswarmte vergeleken met HR-gasketels (met een gemiddeld rendement van 87%).

Aansluitingen

In 2023 hadden we op het warmtenet van de Leidse regio 10.155 aansluitingen voor kleinverbruik en 165 voor grootverbruik.

Woningequivalenten

Als we de aansluitingen in de Leidse regio in 2023 omrekenen naar woningen zijn dat er 22.561.

Wat is CO2?

CO2 staat voor koolstofdioxide. Dit is een (broeikas)gas dat van nature in onze atmosfeer voorkomt. Door het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, komt er CO2 vrij. Teveel CO2 in onze atmosfeer is niet goed voor het milieu (Bron: Milieu Centraal).

Zo berekenen we de CO2-uitstoot

Berekening CO2-uitstoot volgens methodiek uit Rapportageverplichting Warmtewet

We berekenen de CO2-uitstoot per geleverde GJ warmte en vergelijken dat met de CO2-uitstoot van een HR-gasketel voor eenzelfde hoeveelheid warmteafgifte. Zo kunnen we het verschil in de CO2-uitstoot bepalen. De manier waarop we dit berekenen komt overeen met de methodiek van de rapportageverplichting uit de Warmtewet, waarbij we gebruik maken van de Tabel gegevens duurzaamheidsrapportage warmtenetten.

Berekening per warmtebron

Voor elke warmtebron gebruiken we een eigen berekening om de CO2-uitstoot te bepalen. In de rapportageverplichting vind je hier meer informatie over. Per warmtebron gebruiken we voor de berekening werkelijke meetgegevens. Denk hierbij aan de elektriciteit en brandstof die gebruikt wordt om de warmte op te wekken. Maar ook de CO2-uitstoot die bijvoorbeeld wordt toegekend aan de elektriciteit die nodig is voor het rondpompen van het water in de leidingen. Omdat het uiteindelijk gaat om de daadwerkelijk geleverde warmte per GJ aan onze klanten nemen we ook het warmteverlies mee in de berekeningen.

Onafhankelijk onderzoeksbureau TNO valideert onze berekeningen

TNO heeft in opdracht van Vattenfall een validatie uitgevoerd op de hierboven vermelde CO2-emissiereductie van de warmtenetten van Vattenfall en de gebruikte inputgegevens over 2023. De centrale vraag daarbij is: hanteert Vattenfall in haar CO2-reductiemodel de juiste aannames en rekenmethodiek, en zijn de daarvoor gebruikte inputgegevens goed onderbouwd? TNO heeft vastgesteld dat dit het geval is en dat de CO2-emissie die Vattenfall heeft berekend overeenkomt met de door TNO berekende CO2-emissie.

Bekijk het TNO-rapport

Het warmte-etiket biedt inzicht

Bekijk het warmte-etiket van 2023. Het biedt per regio waar we in Nederland warmte en koude leveren een overzicht van de herkomst van onze stadswarmte en -koude. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.

Bekijk het warmte-etiket

Warmtebronnen in de Leidse regio

Warmtekrachtcentrale op aardgas

Stadcentrale Leiden is een warmtekrachtcentrale op aardgas. De energiecentrale produceert zowel elektriciteit als warmte. Veel huishoudens in Leiden ontvangen warmte die is geproduceerd in deze centrale van Uniper.

Ontwikkelingen in het warmtenet van de Leidse regio in 2023

  • Nieuwe piek- en back-up-centrale in ontwikkeling, als back-up voor WarmtelinQ waarvan de aanleg is gestart.
  • Start vervanging drie regelkamers in de Stevenshof.
  • SDE+-subsidie voor aquathermie in Poelgeest.

Onze toekomstplannen

Korte termijn

WarmtelinQ is een hoofdtransportleiding voor warmte. Met deze warmte kunnen woningen en bedrijven in Zuid-Holland op termijn verwarmd worden. WarmtelinQ en de provincie Zuid-Holland werkten afgelopen jaren aan de plannen voor de aanleg van het hoofdtransportnet van Rijswijk naar Leiden. Op 12 juni 2024 hebben Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland de plannen voor WarmtelinQ Rijswijk-Leiden definitief goedgekeurd.

Lange termijn

We zijn verkennend aan het onderzoeken we of we thermische energie uit afvalwater (TEA) kunnen inzetten als warmtebron voor het warmtenet in de Leidse regio.

Samen met datacenter IX Zon zijn we aan het verkennen of we warmte van hun datacenter kunnen gebruiken als warmtebron in de regio Leiden.

Ook interessant