1. Thuis
  2. Stadsverwarming
  3. Warmtenetten en warmtebronnen
  4. Elektriciteitscentrales op aardgas voor stadswarmte

Elektriciteitscentrales op aardgas voor stadswarmte

Elektriciteitscentrales spelen een belangrijk rol in de levering van zowel elektriciteit als stadswarmte. In Diemen staan onder andere twee elektriciteitscentrales op aardgas die meewerken om aan de energiebehoefte van de regio Amsterdam Zuid, Oost en Zuidoost te voldoen.

Energiecentrales in Diemen voor stadswarmte en elektriciteit

De energiecentrales op aardgas in Diemen zijn belangrijke schakels in de energievoorziening voor Amsterdam Zuidoost, IJburg en Almere. De twee centrales combineren de productie van elektriciteit met levering van warmte voor stadsverwarming. Zo gaan ze efficiënt om met de energie die ze opwekken.

Diemen 33: een betrouwbare energiebron sinds 1995

Diemen 33 is een moderne CCGT-CHP-centrale, wat staat voor een gecombineerde gasturbine- en warmtekrachtcentrale. De centrale maakt gebruik van aardgas als brandstof en werd in de herfst van 1995 in gebruik genomen. Diemen 33 staat bekend om zijn betrouwbaarheid en speelt een belangrijke rol in het leveren van zowel elektriciteit als warmte aan het stadsverwarmingsnet.

Diemen 34: de nieuwste technologie

Diemen 34 is een geavanceerde gasgestookte installatie die in staat is elektriciteit te produceren met een efficiëntie van meer dan 59%. De centrale heeft een elektrisch vermogen van ruim 435 megawatt. Door ook warmte te leveren aan het stadsverwarmingsnet, wordt de totale efficiëntie verhoogd naar 85%. Dit maakt Diemen 34 een van de meest efficiënte installaties in zijn soort.

Opgewekt in Diemen, thuis je huis verwarmd

De warmte die de centrales produceren, wordt via een uitgebreid netwerk van leidingen naar verschillende woningen en andere gebouwen in de regio vervoerd. Een technisch hoogstandje in dit systeem is de 8,5 kilometer lange warmtetransportleiding onder het IJmeer, die warmte van de centrale naar Almere brengt. Deze leiding ligt 1,5 meter diep op de bodem van het IJmeer en heeft een capaciteit van 180 MW.

Om de levering van warmte te optimaliseren, is een warmtebuffer geïnstalleerd bij de centrales. Deze buffer, met een inhoud van 23.000 m³ stadsverwarmingswater, zorgt ervoor dat er altijd voldoende warmte beschikbaar is, zelfs tijdens piekuren of als de vraag plotseling stijgt.

Hoe werkt het?

Het opwekken van stadswarmte in de gascentrales Diemen 33 en 34 gebeurt via een proces waarbij elektriciteit en warmte tegelijkertijd worden geproduceerd. Dit proces heet warmtekrachtkoppeling (WKK) en zorgt voor een efficiënt gebruik van de brandstof, in dit geval aardgas.

Elektriciteitsproductie

De centrale verbrandt aardgas om een gasturbine aan te drijven. Deze turbine zet de energie van het verbrande gas om in mechanische energie. De mechanische energie wordt gebruikt om een generator aan te drijven, die elektriciteit produceert.

Hergebruik van restwarmte

Tijdens de elektriciteitsproductie ontstaat veel warmte. We vangen deze warmte op. De hete uitlaatgassen van de gasturbine worden geleid naar een warmteterugwinningsketel. Hier wordt de warmte gebruikt om water om te zetten in stoom.

Levering van stadswarmte

De opgewekte stoom verwarmt water in het warmtenet. Dit water, met een temperatuur van ongeveer 90-120 graden Celsius, wordt via goed geïsoleerde leidingen naar huishoudens en bedrijven vervoerd. Als het water bij de woningen aankomt, wordt het gebruikt om gebouwen te verwarmen en warm kraanwater te leveren.

Circulatie

Het afgekoelde water stroomt terug naar de centrale, waar het opnieuw wordt opgewarmd. Dit gesloten systeem zorgt voor een constante levering van warmte zonder dat water verloren gaat.

Door deze combinatie van elektriciteitsproductie en stadswarmtegebruik wordt de energie in het aardgas optimaal benut, met een totaal rendement dat kan oplopen tot 85%. Diemen 33 en 34 zijn hierdoor efficiënter dan traditionele energiecentrales en leveren een belangrijke bijdrage aan een betrouwbare energievoorziening.

Hoe zit het met de CO2-uitstoot?

Hoe zit het met de CO2-uitstoot?

Bekijk het warmte-etiket

Voordelen van stadswarmte van de gascentrales in Diemen

Het opwekken van stadswarmte via de gascentrales Diemen 33 en 34 biedt meerdere voordelen:

Hoger rendement

Dankzij het gebruik van warmtekrachtkoppeling (WKK) wordt de energie uit aardgas optimaal benut. Naast elektriciteit wordt de restwarmte gebruikt om stadsverwarmingswater te produceren, waardoor het totale rendement van de centrale stijgt tot wel 85%.

Betrouwbare warmtevoorziening

De combinatie van geavanceerde technologie en een warmtebuffer van 23.000 m³ zorgt ervoor dat de levering van warmte stabiel en betrouwbaar is, zelfs tijdens piekuren of bij een plotselinge toename van de vraag.

Efficiënt transport over lange afstand

Met geavanceerde infrastructuur, zoals de warmtetransportleiding onder het IJmeer, wordt warmte over grote afstanden vervoerd zonder noemenswaardig verlies. Dit maakt het mogelijk om stadswarmte beschikbaar te maken voor grote woonwijken zoals IJburg en Almere.

Flexibiliteit in energiemix

De centrales kunnen snel schakelen tussen verschillende energiepieken, zowel voor elektriciteit als voor warmte. Dit maakt het systeem flexibel en toekomstbestendig, terwijl het bijdraagt aan de regionale energievoorziening.

De combinatie van efficiëntie, betrouwbaarheid en innovatieve technologie maakt de gascentrales in Diemen een belangrijke pijler van de energie- en warmtevoorziening in de regio.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen STEG-warmte, coil-warmte en WWx-warmte?
  • STEG-warmte is de directe warmte die vrijkomt bij de productie van elektriciteit.
  • Coil-warmte wordt onttrokken aan de rookgassen via een warmtewisselaar en zorgt voor een hogere efficiëntie.
  • WWx-warmte is een specifieke vorm van restwarmte die wordt gewonnen uit het condensaat van de stoomturbine.
Waarom is stadsverwarming via elektriciteitscentrales een slimme keuze?

Door het combineren van elektriciteits- en warmteproductie wordt de energie efficiënter benut, wat leidt tot gemiddeld minder CO2-uitstoot dan het verwarmen van losse woningen en andere gebouwen op losse HR-gasketels.

Wat gebeurt er bij een storing in de centrale?

Er zijn verschillende beveiligingssystemen aanwezig om storingen te voorkomen. Mocht er toch een storing optreden, dan wordt er snel actie ondernomen om de warmtevoorziening te herstellen. Je hoeft je niet druk te maken dat je thuis geen verwarming of warm water hebt omdat er op een warmtenet verschillende bronnen. Deze zorgen ervoor dat er bijna altijd warmte is.