Hoe zit het met de CO2-uitstoot?
Gemiddeld komt er bij de belevering van een huis aangesloten op een warmtenet gevoed door een afvalenergiecentrale ongeveer 3 keer zoveel minder CO2 vrij dan wanneer dit huis op een losse HR-gasketel is aangesloten.
De warmte in jouw huis op stadsverwarming wordt opgewekt bij verschillende bronnen. Eén van deze bronnen is de afvalenergiecentrale. Bij het afvalverbrandingsproces komt warmte vrij. Vattenfall werkt samen met verschillende afvalverwerkingsbedrijven om deze warmte te gebruiken voor het verwarmen van woningen en bedrijven.
Bij afvalenergiecentrales wordt niet-recyclebaar afval verbrand. Wanneer afval wordt verbrand in de afvalenergiecentrale, komt er stoom vrij. Deze stoom wordt eerst gebruikt om elektriciteit op te wekken. Daarna wordt de stoom nog een keer gebruikt. In plaats van de warmte te verspillen, wordt de warmte namelijk opgevangen en gebruikt om water te verhitten, waarna het via het warmtenet van Vattenfall naar huizen en gebouwen wordt getransporteerd.
Er zijn een aantal voordelen voor het opwekken van warmte uit afvalverbranding:
Bij afvalverbranding komt warmte vrij. Het is zonde om deze warmte niet zo goed mogelijk te gebruiken. Ten eerste doet de centrale dat voor de opwek van elektriciteit. De warmte die overblijft nemen we af en zo zorgen we ervoor dat deze energie niet verloren gaat, maar ingezet wordt voor het verwarmen van woningen en andere gebouwen.
Afvalenergiecentrales draaien continu. Er is dus ook constant warmte beschikbaar. Dit maakt het een stabiele en betrouwbare warmtebron. Het weer of andere omstandigheden hebben geen invloed op de leveringszekerheid. Zo is de warmte voor stadswarmtenet constant en betrouwbaar.
Afvalenergiecentrales vind je in de buurt van steden. Voor een warmtenet is het belangrijk dat de bron zo dicht mogelijk bij het net is, om zo kosten te kunnen beperken. We maken dus het liefst gebruik van een lokale energiebron. Door de korte transportafstanden wordt de efficiëntie van de warmtelevering verhoogd.
Afvalverbranding speelt een belangrijke rol in het beheer van restafval dat niet kan worden hergebruikt of gerecycled. Door het afval te verbranden, in plaats van te storten, is er een stuk minder afval, en het proces levert elektriciteit en warmte op. Op deze manier halen we alles uit het afval, wat we nog kunnen gebruiken.
Gemiddeld komt er bij de belevering van een huis aangesloten op een warmtenet gevoed door een afvalenergiecentrale ongeveer 3 keer zoveel minder CO2 vrij dan wanneer dit huis op een losse HR-gasketel is aangesloten.
Vattenfall neemt warmte af van de volgende afvalenergiecentrales:
Een installatie die zowel elektriciteit opwekt als warmte levert. De vrijgekomen warmte uit het verbrandingsproces wordt efficiënt ingezet voor stadsverwarming in de regio Arnhem, Duiven en Westervoort.
Hier wordt warmte uit afvalverbranding gebruikt voor verwarming in de regio Nijmegen.
Ook in Rotterdam wordt de warmte van afvalverbranding omgezet in stadswarmte, waarmee talloze huishoudens en bedrijven worden bediend.
De warmte van deze afvalenergiecentrale draagt bij aan het warmtenet van Amsterdam en omgeving.
Afval wordt doorlopend verbrand. Bij die verbranding komt heel veel warmte vrij. Deze kan beter gebruikt worden, dan verloren gaan. Omdat afvalverbranding zo betrouwbaar is en voor een stabiele warmtelevering zorgt, is het een goede bron voor stadswarmte. Daarnaast staan afvalenergiecentrales vaak dicht bij steden, en dat is belangrijk voor een zo efficiënt mogelijke warmtelevering.
We maken gebruik van meerdere warmtebronnen per stadswarmtenet. Als een afvalenergiecentrale tijdelijk niet beschikbaar is, leveren we warmte uit andere bronnen, zoals een hulpwarmtecentrale. Zo zorgen we ervoor dat je niet in de kou zit.
Nee, alleen het afval dat niet meer gerecycled of hergebruikt kan worden, wordt verbrand. Dit wordt restafval genoemd. De verbranding van dit afval levert warmte en elektriciteit op.
De overgebleven as na verbranding wordt vaak gebruikt in de bouw, bijvoorbeeld voor wegenbouw. Eventuele schadelijke stoffen worden veilig verwijderd en verwerkt.