Wij werken al een tijdje samen met HVC aan de ontwikkeling van aardwarmte in Lelystad. Hierbij werken we ook samen met de gemeente Lelystad. Uit onderzoek blijkt dat de ondergrond in Lelystad geschikt lijkt te zijn voor aardwarmte. Als het project doorgaat, legt HVC de aardwarmtebron aan en nemen wij de warmte af. Zo kunnen we huizen en andere gebouwen die zijn aangesloten op ons warmtenet verwarmen met warmte uit de aarde.
Aardwarmte: warmte uit de grond
Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, is een bron die we gebruiken om woningen en gebouwen te verwarmen. Dat gebeurt via onze warmtenetten. Op dit moment zijn we op verschillende plekken en in verschillende fases bezig met aardwarmte.
Wat is aardwarmte?
Bij aardwarmte, of geothermie, wordt warmte gewonnen uit heet water uit diepe aardlagen. De temperatuur loopt op met de diepte: hoe dieper, hoe warmer. We spreken van aardwarmte bij een diepte van minstens 500 meter. De aardwarmte-installatie pompt het water omhoog en via het warmtenet wordt de warmte naar huizen en gebouwen geleid. De meest voorkomende diepte is twee tot drie kilometer. Op deze diepte heeft het water een temperatuur van 70-90 graden. (Bron: alles over aardwarmte)
Infographic aardwarmte
Dit zijn voordelen van aardwarmte
CO2-uitstoot
Bij het verwarmen van een huis met een aardwarmtebron komt er 90% minder CO2 vrij dan het verwarmen van een huis met een cv-ketel op aardgas. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.
Opgewarmd door de natuur
De opgepompte warmte gaat uiteindelijk weer terug de bodem in. Daar warmt het van nature weer op.
Lokale bron
De warmte wordt lokaal opgewekt. Hierdoor zijn we minder afhankelijk van energiebronnen uit het buitenland en marktprijzen die daarbij horen.
Waar werken wij aan aardwarmte?
Samen met partners zijn we op meerdere plekken bezig met onderzoek naar aardwarmte. Niet op elke plek is de ondergrond namelijk geschikt om aardwarmte te winnen. Dat hangt af van de eigenschappen van de ondergrond. Als warmtebedrijf zoeken we gespecialiseerde partners die ervaring hebben met het ontwikkelen en onderhouden van aardwarmtebronnen. Als de ondergrond geschikt is voor aardwarmte, nemen wij de warmte af.
Vergunning voor regio Amsterdam
Begin 2023 kregen we samen met de gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland en Eneco een vergunning voor het opsporen van aardwarmte in de regio Amsterdam. Samen met HVC en de gemeente Almere kregen we daarnaast een opsporingsvergunning voor de omgeving Almere. In het gebied rondom Amsterdam en Almere is het nu nog onzeker of de ondergrond geschikt is voor het winnen van aardwarmte. De komende jaren onderzoeken we daarom samen met onze partners verder of aardwarmte een geschikte bron is voor warmtenetten in Amsterdam, Diemen en Almere.
Meer weten over aardwarmte?
Is aardwarmte wel veilig? Kunnen er aardbevingen ontstaan door het gebruik van aardwarmte? Kan er bodemdaling ontstaan? Of raakt het grondwater niet vervuild? Het antwoord op deze vragen vind je op de onderstaande websites: