Waarom je een vaste leverancier hebt voor stadsverwarming

Voor stroom en gas zijn levering van energie en netbeheer gesplitst en kun je je eigen leverancier kiezen. Bij stadsverwarming heb je juist één vaste leverancier die warmte levert en het netbeheer uitvoert.

Bij warmte is goede afstemming nodig

Warmte via een warmtenet bij jou thuis leveren klinkt misschien simpel, maar dat is het niet. Er moet een goed samenspel zijn tussen de productie van warmte in je buurt, het vervoer via het warmtenet en de levering naar jouw woning.

Wat is er nodig om dit goed te laten werken?

  • Genoeg productie zodat er altijd genoeg warmte is en de temperatuur altijd klopt.
  • Precies de juiste druk op de leidingen voor een goede waterstroming.
  • Een afleverset bij je thuis die goed functioneert.

Jouw warmtebedrijf zorgt ervoor dat het warmtenet altijd goed werkt tegen een redelijke prijs. Je warmtebedrijf heeft meerdere rollen, namelijk van leverancier én netbeheerder. Dat gaat heel efficiënt, met korte lijnen en in goede afstemming. Zou je meerdere aanbieders op één warmtenet hebben, dan splits je de rol van leverancier en netbeheerder. Er moet dan meer afstemming plaatsvinden.

Een warmtenet is een monopolie

Warmtenetten zijn gesloten, lokale energiesystemen. Ze zijn niet aan elkaar gekoppeld. Bij het elektriciteitsnet is dat anders. Dat is landelijk en er kunnen gemakkelijk meerdere aanbieders op aansluiten. Op een warmtenet zijn maar één of enkele bronnen aangesloten. Met de bron worden langetermijn-afspraken gemaakt over de levering van warmte. De kosten hiervan zijn voor de eigenaar van het warmtenet. Als jij bij ons klant bent, dan is Vattenfall de eigenaar van jouw warmtenet.

Deze afspraken zijn nodig om zeker te weten dat jij als klant op ieder moment warmte blijft ontvangen. Zo zorgen we voor een betrouwbare levering. Het biedt zekerheid voor de broneigenaren, de warmtebedrijven én voor jou als klant, omdat alle partijen zich voor lange tijd aan elkaar verbinden.

Klanten worden beschermd

Bij stadsverwarming heb je niet de keuze, maar wel de garantie dat we ons elke dag inzetten voor de beste warmtelevering en goede service. Bovendien moeten warmtebedrijven zich houden aan allerlei regels en verplichtingen, zodat je als klant goed beschermd bent. Hiervoor is er de Warmtewet. Daarin staan bijvoorbeeld regels over:

  • De zekerheid van stadswarmtelevering, want warmte is een basisbehoefte die voor iedereen beschikbaar moet zijn.
  • Redelijke tarieven voor stadsverwarming en een redelijke winst voor het warmtebedrijf.
  • Service, een duidelijke factuur en de informatie bij werkzaamheden en storingen.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op de naleving van de Warmtewet. Niet alleen door het vaststellen van de maximumtarieven, maar ook door te checken dat warmteleveranciers niet meer dan een redelijke winst maken. De ACM publiceert elk jaar de rendementen die warmtebedrijven maken in de rendementsmonitor. De laatste monitor laat zien dat dat het gemiddelde rendement in 2022 2,7% was.

Het gemiddelde rendement van warmtebedrijven in 2022 was 2,7%.

ACM Rendementsmonitor

Voordelen warmtelevering

Niet zelf je warmteleverancier kunnen kiezen voelt misschien als een nadeel, maar er zijn zeker ook voordelen aan de warmtelevering.

  • In Nederland stootten bewoners en bedrijven in 2023 gemiddeld 62% minder CO2 uit met onze stadswarmte en koude dan als ze losse HR-gasketels zouden hebben.
  • Met een gasaansluiting in huis heb je het risico op ontploffingen of de kans op een koolmonoxidevergiftiging. Als je bent aangesloten op stadswarmte, dan heb je geen gasaansluiting meer voor je HR-gasketel in huis, waardoor deze risico’s er minder zijn. 
  • Wij zorgen voor het onderhoud van je afleverset. Een HR-gasketel moet je vaak zelf regelen. Ook heb je geen kosten voor het vervangen van een HR-gasketel. Stadswarmte is dus ook makkelijker.

Meer over stadsverwarming