Werkzaamheden aan het warmtenet in Leiden

Vattenfall bouwt Warmtecentrale de Sleutel om restwarmte uit de Rotterdamse haven te leveren aan het warmtenet in de regio Leiden. De restwarmte komt via de warmtetransportleiding WarmtelinQ naar Leiden. We bouwen een warmteoverdrachtstation (WOS) om de warmte uit WarmtelinQ te kunnen leveren aan het Leidse warmtenet. Ook bouwen we een piek- en backup-installatie (P&BU). Daarmee kunnen we de levering van warmte garanderen bij hoge vraag (piek) of bij storingen en onderhoud (back-up).

Start voorbereidingen bouw piek- en back-up installatie

Maandag 23 september zijn de voorbereidingen voor de bouw van de piek- en back-upinstallatie (P&BU) langs de A44 gestart. Vattenfall gaat hiermee warmte afkomstig uit de Rotterdamse havens leveren aan het warmtenet in de Leidse regio. De warmte komt via de leidingen van de WarmtelinQ naar het warmtenet van Leiden en de omliggende gemeenten. Met de piek- en backup installatie is de levering van warmte ook gegarandeerd in de wintermaanden bij hoge warmtevraag (piek) of bij storingen en onderhoud (back-up).

In de komende weken maakt aannemer Croonwolter&Dros het terrein van de installatie bouwklaar. Er worden hekken rondom het bouwterrein geplaatst, er komt een oprit voor het bouwverkeer en een speciale afrit vanaf de A44 voor zwaar transport. Eind oktober zullen de eerste civiele werkzaamheden plaatsvinden, met de realisatie van de funderingspalen, en gaat de bouw echt van start. We verwachten dat de installatie medio 2026 operationeel is. De eerste warmtelevering via Warmtelinq volgt medio 2027.

Wilt u op de hoogte blijven van dit project? Houd deze projectpagina in de gaten.

Nieuwe warmtebron

In Leiden, Oegstgeest en Leiderdorp bevindt zich een van de (stads)warmtenetten van Vattenfall. Hier zijn ongeveer 9.500 woningen en 200 grootverbruikers op aangesloten. De STEG-centrale in het centrum van Leiden levert nu de warmte voor dit warmtenet. Deze centrale wekt elektriciteit op met aardgas. Hierbij wordt ook stoom afgetapt (aftapwarmte) voor het Leidse warmtenet.

 

In de toekomst wil Vattenfall steeds minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Voor het warmtenet in Leiden maken we een tussenstap door restwarmte uit de Rotterdamse haven te gebruiken. Deze warmte zou anders verloren gaan en is een betere keuze dan de aftapwarmte uit de STEG-centrale. De P&BU zelf draait eerst nog op aardgas, maar is zo ontworpen dat deze in de toekomst relatief eenvoudig omgebouwd kan worden naar andere brandstoffen, zoals waterstof.

Plattegrond Leiden P&BU Warmtelinq

Hier gaan we aan het werk

De P&BU zal gebouwd worden naast de snelweg A44, op de kruising met de N206. Deze locatie is naast het gebied van het biosciencepark. Vanaf de P&BU leggen we stadswarmteleidingen aan richting de Plesmanlaan, waar wij aansluiten op het bestaande warmtenet.

Planning

We zijn gestart met de eerste werkzaamheden. Onze planning is als volgt:

  1. December 2024 - juni 2026 | Bouw WOS en P&BU
    We bouwen de warmteopslagtank, het ketelhuis en het WOS. Ook kappen we de bomen aan de Plesmanlaan en de Kop van Leeuwenhoek. Het fietspad langs de Plesmanlaan gaat in 2025 voor 6 maanden dicht. Fietsers kunnen via een omleiding over het universiteitsterrein op de plaats van bestemming komen.

  2. Juli 2025 – april 2027 | Aanleg WarmtelinQ tussen Rijswijk en Leiden
    Gasunie verlengt WarmtelinQ door een nieuwe verbinding te maken tussen Rijswijk en Leiden.

  3. Eind 2025 - juni 2026 | Aanleg warmteleidingen tussen P&BU en Plesmanlaan
    We leggen nieuwe warmteleidingen aan die de P&BU en het bestaande (stads)warmtenet met elkaar verbinden.

  4. Juli 2027 | WOS en P&BU in gebruik WarmtelinQ is verlengd
    De eerste restwarmte uit de Rotterdamse haven kan naar Leiden worden getransporteerd.

Informatie tijdens de werkzaamheden

Wij informeren omwonenden en ondernemers over de voortgang van het project, de verwachte hinder en de alternatieven. Daarnaast beantwoorden we vragen, om eventuele zorgen weg te nemen. Vattenfall en de gemeenten Leiden en Oegstgeest informeren belanghebbenden regelmatig over de voortgang van het project. Dit doen we onder meer via deze website. Daarnaast delen we regelmatig updates over de bouw met omliggende bedrijven. Ook verstuurt Leiden Bio Science Park twee nieuwsbrieven: Infra Info en een algemene nieuwsbrief . Heb je een vraag? Kijk dan hieronder bij de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier onderaan de pagina in.

Ook interessant