1. Thuis
  2. Stadsverwarming
  3. Storing
  4. Warmtewerken
  5. Warmtewerken | HWC Het Groene Veld

Bouw hulpwarmtecentrale Amsterdam-Noord

De gemeente Amsterdam en Vattenfall werken samen aan stadswarmte voor Amsterdam. Zo zorgen we voor een betrouwbaar warmtenetwerk. Daarom treffen we voorbereidingen voor de bouw van een hulpwarmtecentrale in Amsterdam-Noord. Het is mogelijk dat je door de bouwwerkzaamheden tijdelijk overlast zult ervaren.

Extra ondersteuning stadsverwarming Amsterdam-Noord

Steeds meer inwoners in Amsterdam krijgen een aansluiting op stadswarmte. Door de groei in aansluitingen is er vanaf 2027 extra ondersteuning nodig voor het stadswarmtenet in Amsterdam-Noord. Daarom wil Westpoort Warmte (WPW)* vanaf begin 2025 een hulpwarmtecentrale (HWC) op Het Groene Veld in Amsterdam-Noord bouwen. Je kunt dit vergelijken met een soort grote cv-ketel voor de wijk. De nieuwe HWC zal worden ingezet op het moment dat het stadswarmtenet niet voldoende warmte kan leveren. Bijvoorbeeld bij storingen, werkzaamheden of bij strenge vorst. De HWC zal dus maar af en toe in gebruik zijn en is een stuk kleiner dan een gewone centrale.

*Westpoort Warmte B.V. is een joint venture, in Amsterdam-Noord en West, waarin de gemeente Amsterdam en Vattenfall Warmte N.V. beiden voor 50% eigenaar zijn.

Hier gaan we aan het werk

Naast de bouw van de hulpwarmtecentrale, leggen we stadswarmteleidingen aan tussen de Elzenhagensingel en de nieuwe HWC; door deze leidingen transporteren we de warmte vanuit de HWC naar de bewoners in Amsterdam-Noord. We leggen ook stadswarmteleidingen aan tussen Elzenhagensingel en Amerbos; via deze leidingen transporteren we de warmte vanuit het Afval Energie Bedrijf (AEB) naar de bewoners van het gebied Amerbos. Als dit klaar is, vervangen we de gasmotoren (WKK's) met een warmte overdrachtstation (WOS). De WOS ontvangt de warmte van het stadswarmtenet en draagt deze over aan het warmtenet van Amerbos.

Planning

Op dit moment bereiden we het project voor. We werken de ontwerpen in detail uit en vragen voor de bouw van de HWC en de aanleg van de warmteleidingen vergunningen aan. Onze huidige planning is als volgt:

  1. Tot eind 2024 | Voorbereiding van het project

    Aanvraag vergunningen en selecteren van aannemers.

  2. Begin 2025 - juni 2025 | Start voorbereidende werkzaamheden

    Begin 2025 starten we met het bouwrijp maken van het terrein op het Groene Veld. Ook realiseren we een tijdelijke toegangsweg voor zwaar verkeer vanaf de A10. In deze periode wordt ook de aanleg van de warmteleidingen voorbereid. Deze voorbereidende werkzaamheden duren tot en met juni 2025.

  3. Zomer 2025 - Zomer 2026 | Aanleg van de warmteleidingen

    De warmteleidingen door de Elzenhagensingel en naar Amerbos worden in fases aangelegd. Dit gebeurt deels via sleuven in open ontgraving en deels via een gestuurde boring onder de A10 door naar het Groene Veld.

  4. Voorjaar 2026 – Najaar 2026 | Installatie warmteoverdrachtstation

    Na de aanleg van de warmteleidingen naar Amerbos, zal de bestaande WKK-installatie worden verwijderd en een warmteoverdrachtstation worden geïnstalleerd. In het najaar van 2026 zijn dan de bewoners van Amerbos aangesloten op het stadswarmtenetwerk en krijgen ze warmte vanuit AEB.

  5. Zomer 2025 - voorjaar 2027 | Bouw van de HWC

    Als het bouwterrein is ingericht, kan gestart worden met de bouw van de hulpwarmtecentrale. Begin 2027 kan de hulpwarmtecentrale in bedrijf worden genomen. Vervolgens wordt het bouwterrein opgeruimd en wordt de tijdelijke toegangsweg voor zwaar verkeer verwijderd.

Informatie tijdens de werkzaamheden

Wij willen omwonenden en ondernemers goed betrekken bij de plannen en eventuele zorgen wegnemen. Vattenfall en de gemeente Amsterdam informeren belanghebbenden regelmatig over de voortgang van het project. Dat gaat via deze website, inloopbijeenkomsten en brieven.

Vragen over de nieuwe HWC

Vragen over de locatie

Vragen over de werkzaamheden

Vragen over stadsverwarming

Meer lezen over stadswarmte

  • Stadsverwarming

    Meer informatie
  • Bewoners en bedrijven in Nederland stootten in 2023 met onze stadswarmte en koude gemiddeld 62% minder CO2 uit dan als ze losse HR-gasketels zouden hebben.

    Meer informatie