Hybride WKO-systeem voor woontoren Justus

Voor de verwarming en koeling van de in 2024 voltooide woontoren Justus op het Amsterdamse Zeeburgereiland koos de ontwikkelende bouwer voor een hybride warmte- en koudeopslag (WKO). Deze combi van een WKO met stadsverwarming vormt een robuust systeem dat tegelijkertijd maar een relatief kleine elektriciteitsaansluiting nodig heeft. Ontwikkelmanager Max de Vries van J.P. van Eesteren vertelt waarom ze juist deze keuze hebben gemaakt.

Korte opstartperiode

Woontoren Justus is om verschillende redenen een voorbeeldproject. Er zat maar anderhalf jaar tussen de start van het ontwerp en de start van de bouw. Terwijl dit meestal drie tot vier jaar duurt. Ook op het gebied van energie-efficiëntie valt Justus positief op. Max de Vries van TBI-onderneming J.P. van Eesteren vertelt over zijn ervaringen: ‘Voor de relatief korte periode tussen start ontwerp en start van de bouw hielp het enorm dat we op tijd zijn gestart en vanaf het begin alle partijen aan tafel hadden. De locaties van de leidingen voor de hybride WKO werden ook vroeg in het traject bepaald. Hierdoor hoefden de architecten ze niet nog op een later moment in te passen. Dat scheelde kostbare tijd.’

Kleine aansluiting volstaat

‘Als je nu gaat bouwen, kun je niet om de TOjuli-eis heen. Die schrijft voor dat we de gevolgen van opwarming moeten verkleinen voor bewoners. Dat kan bijvoorbeeld door het raamoppervlak in het ontwerp klein te houden of een airco te plaatsen. Beide hebben nadelen, die je omzeilt met een hybride WKO. Je ziet er niets van, maar als bewoner heb je er wel de voordelen van. Je krijgt alleen de afleverset van Vattenfall in huis waarmee je de temperatuur regelt.’ De warmtepomp staat in een centrale techniekruimte in het gebouw, waar ook de aansluiting op het stadswarmtenet is.

De installatie van een hybride WKO is kleiner dan de pomp van een reguliere WKO, waardoor een kleinere elektriciteitsaansluiting volstaat. Zo voorkom je congestie op het net.

Max de Vries, J.P. van Eesteren

Woontoren Justus

Het gebouw bestaat uit 289 energiezuinige middenhuurwoningen en staat op het Zeeburgereiland in de Amsterdamse Sluisbuurt. Een groot deel van het oppervlak van de bouwkavel, waaronder het dak, is voorzien van beplanting, met op de 24e verdieping een dakterras voor de bewoners. Meer weten over hybride WKO? 

Deel dit artikel