1. Thuis
  2. Stadsverwarming
  3. Overstappen op stadswarmte
  4. Overstappen als bedrijf of instelling
  • Overstappen op stadswarmte als bedrijf of instelling

Voordelen van stadsverwarming voor bedrijven en instellingen

CO2-uitstoot

Bewoners en bedrijven in Nederland stootten in 2023 met onze stadswarmte en koude gemiddeld 62% minder CO2 uit dan als ze losse HR-gasketels zouden hebben. 

Nieuw en bestaand

Stadsverwarming kan voor nieuwbouw en bestaande bouw. De temperatuur is goed aanpasbaar aan de warmtebehoefte.

Onderhoud

U heeft geen omkijken naar het onderhoud.

Uw bedrijf aansluiten op warmte

Door over te stappen op stadsverwarming heeft u geen HR-gasketel meer nodig om het gebouw en het kraanwater te verwarmen. U krijgt de warmte uit een warmtebron in de buurt. Dit warme water gaat via ondergrondse leidingen naar het gebouw. Valt uw postcode in een gebied waar we stadswarmte leveren, dan is een aansluiting op stadsverwarming meestal mogelijk.

In 8 stappen naar stadsverwarming

1. Doe de Warmtescan

In de Warmtescan krijgt u in een paar stappen te zien of stadsverwarming in het gebouw mogelijk is. Als dat het geval is, kunt u een oriënterend gesprek aanvragen om de verdere mogelijkheden te bespreken.

2. Verkennend gesprek

Onze accountmanager neemt contact op om de huidige situatie en de aansluiting op stadswarmte te bespreken.

  • Hoe wordt het gebouw nu verwarmd?
  • Wat zijn uw wensen?
  • Heeft het gebouw warmte én koeling nodig?
  • Wat komt er allemaal kijken bij de overstap naar stadswarmte?
  • Wat is het proces van planning tot de aansluiting op ons net?

We plannen een afspraak op locatie in. Zo krijgen we een goed beeld van wat er allemaal technisch moet gebeuren om het gebouw aan te sluiten op het warmtenet. U krijgt van ons gespecialiseerde team advies op basis van jarenlange ervaring en expertise.

3. Technische schouw

We komen met experts langs voor een technische schouw. Tijdens de schouw bespreken we de huidige situatie en maken we op basis hiervan een plan. We bekijken hoe de leidingen worden aangelegd en we onderzoeken wat er technisch moet gebeuren.

Wat voor ruimte is er nodig voor de installatie?

We hebben richtlijnen voor ruimten voor warmte- en koude-afleverstations in nieuwbouw. Deze voorschriften en afmetingen zijn belangrijk voor een betrouwbare, veilige levering van de warmte en/of koude. Maar ook voor veilig beheer en onderhoud.

Download de Richtlijn Ruimte voor afleverstation warmte (IWAS)

Download de Richtlijn Ruimte voor afleverstation koude (KAS)

4. Financieel aanbod voor stadsverwarming

De kosten voor het overstappen naar stadswarmte hangen van vele dingen af. Eén daarvan is hoe dichtbij het gebouw bij een bestaand warmtenet ligt. Elke situatie is anders en is maatwerk. We maken een ontwerp van de warmteleidingen; onder de grond en in het gebouw. Ook bepalen we waar we de installatie zullen plaatsen. Op basis van dit ontwerp berekenen we de kosten voor een aansluiting op stadswarmte. U ontvangt van ons een plan met de werkzaamheden en een offerte.

5. Offertes voor bijkomende kosten

Naast het aanleggen van het warmtenet naar en in uw gebouw zijn er meer aanpassingen nodig. Denk aan:

  • Het weghalen van de gasketel(s), de rookgasafvoer en gasleidingen.
  • Het treffen van bouwkundige voorzieningen.
  • Het aanpassen van inpandig leidingwerk.
  • Het koppelen van stadswarmte aan de binneninstallatie

Deze kosten komen bovenop de projectbijdrage en zijn onderdeel van de afspraken die u met een binneninstallateur of aannemer maakt.

6. Contract tekenen

Wilt u na het offertetraject verder, dan ontvangt u een contract en nemen we dit met u door. Bij een positief besluit ondertekenen alle partijen het contract.

7. Aansluiting op het warmtenet

Als alles is goedgekeurd, gaan we zorgen voor de aansluiting op het warmtenet. Dit duurt meestal 1 tot 1,5 jaar.

8. Warmtelevering

Na de werkzaamheden kunt u het gebouw online aanmelden voor de levering van de warmte.

Zoek een goede adviseur

Laat u bij de overstap op stadswarmte begeleiden door een goede adviseur. Die kan u adviseren bij de de technische, ecologische, financiële en juridische zaken en helpen met het nemen van beslissingen. Een adviseur kan u ook helpen bij financierings- en/of subsidieaanvragen en het beoordelen van offertes. We helpen u graag met het vinden van een passende adviseur.

De kosten van stadswarmte

Het verbruik van warmte meten we in gigajoule (GJ). Eén GJ komt overeen met 32,68 m3 aardgas. U betaalt voor warmte vaste kosten en variabele kosten. Afhankelijk van het totale verbruik zijn de mkb-tarieven of Grootzakelijke tarieven van toepassing. De Grootzakelijke tarieven passen we per kwartaal aan, de mkb-tarieven per halfjaar.

Bekijk de tarieven voor zakelijk grootverbruik

Bekijk de tarieven voor mkb

Tip: Voor de overstap op stadswarmte kunt u subsidie aanvragen. Bekijk ook de subsidie- en financieringswijzer van Rijksdienst ondernemend Nederland voor meer informatie.

Warmtescan: check of overstappen kan

Volg de stappen in de warmtescan en ontdek of een overstap op stadswarmte mogelijk is.