1. Thuis
  2. Stadsverwarming
  3. Overstappen op stadswarmte als particulier
  • Overstappen op stadswarmte als particulier

CO2-uitstoot

Bewoners en bedrijven in Nederland stootten in 2023 met onze stadswarmte en koude gemiddeld 62% minder CO2 uit dan als ze losse HR-gasketels zouden hebben. 

Makkelijk

Een afleverset in je meterkast regelt je warmte en warm water uit de kraan.

Geen HR-gasketel meer

Je hebt geen HR-gasketel meer in huis. Je verwarmt met heet water ‘uit de grond’.

Je woning op stadswarmte?

Door over te stappen op stadsverwarming heb je geen gas meer in huis om je kraanwater en je huis te verwarmen. Je krijgt de warmte uit een warmtebron in de buurt. Een mooie stap die je samen met je VvE, je woningcorporatie of je buren zet. Het is helaas niet altijd mogelijk om over te stappen op stadswarmte. Wanneer het wel of niet kan? Lees het in het stappenplan hieronder.

  1. Woon je in de buurt van een grote warmtebron zoals een afvalverwerker of elektriciteitscentrale? Dan kan het zijn dat je stadsverwarming kunt krijgen. Check met de warmtescan of je postcode dicht bij een warmtenet ligt. En vraag ook bij je gemeente wat de plannen zijn. Iedere gemeente heeft sinds 1 januari 2021 een warmtetransitie-visie klaarliggen.

  2. Woon je in de buurt van een warmtenet of heeft je gemeente plannenom wijken aan te sluiten op stadsverwarming? Vorm samen met je VvE of met buurtbewoners een groep om de overstap te maken. Maak vervolgens een afspraak met ons of neem contact op met de contactpersoon van je gemeente. Dan gaan we in gesprek. Als je een warmteproject start, raden we je altijd aan om een goede adviseur te zoeken die je kan begeleiden bij de overstap op stadswarmte.

  3. We overleggen met elkaar over de belangrijkste zaken rondom stadswarmte.

    • Wat zijn je wensen?
    • Wat komt er allemaal kijken bij de overstap naar stadswarmte?
    • Met welke kosten krijg je te maken?
    • Wat is het proces van planning tot de aansluiting op ons net?

    Na het gesprek checken we of we allebei enthousiast zijn over samenwerken. Dan pas zetten we de volgende stap.

  4. Als iedereen enthousiast is onderzoeken we eerst of het technisch mogelijk is om stadswarmte aan te leggen in je buurt en in je woning. Zo ja, dan geven we je een vrijblijvende technische check en je krijgt gelijk inzicht in de kosten. Het kan zijn dat de gemeente (een gedeelte van) de kosten betaalt. Vraag het na bij de gemeente waar je woont.

  5. In overleg besluiten we over de uitwerking naar stadsverwarming voor je buurt. Zijn we het eens, dan maken we een plan van aanpak en gaan we aan het werk. Je krijgt een vast contactpersoon bij wie je met al je vragen terecht kan. Zo kan jij in de toekomst genieten van een buurt met stadswarmte.

Onze warmtenetten per regio

Bekijk hier een paar van onze warmtenetten. Kom erachter hoe we warmte produceren in jouw regio.

Doe de warmtescan

Met de warmtescan ontdek je of je in de buurt van een warmtenet woont.