Voor- en nadelen van stadswarmte
Bekijk de voor- en nadelen van stadswarmte ten opzichte van cv-ketels op aardgas en andere warmte-oplossingen op een rij.
Je stadsverwarming ontluchten is nodig wanneer je een borrelend geluid hoort in de leidingen of radiatoren.
Een van de voordelen van stadsverwarming is, dat je je geen cv-ketel hoeft aan te schaffen en te onderhouden. Het enige dat soms nodig is, is het ontluchten van de verwarming.
Door de radiatoren van je stadsverwarming te ontluchten, zorg je ervoor dat ze beter warm worden. Overal waar lucht zit, worden je radiatoren namelijk niet warm. Met het ontluchten van je stadsverwarming verhoog je het comfort in huis en verminder je het energieverbruik.
Voor het ontluchten heb je een ontluchtingssleuteltje nodig. Heb je dat niet, dan kun je er één bij de bouwmarkt kopen.
Of je nou een radiator of je vloerverwarming ontlucht, het gaat bijna hetzelfde. Er zijn een paar verschillen. Die staan bij de stappen 1, 3 en 5.
Stadsverwarming ontluchten begint met het dichtdraaien van kraan 5 op de afleverset in je meterkast (zie afbeelding). Dit stopt de aanvoer van verwarmingswater.
Heb je vloerverwarming? Schakel dan voordat je verdergaat de vloerverwarmingspomp uit door de stekker uit het stopcontact te halen.
Lees de instructies die bij de verwarmingsinstallatie horen. Meestal open je met een ontluchtingssleuteltje een kraantje op de radiator, waarna lucht ontsnapt. Doe dat voorzichtig: op een gegeven moment stroomt er ook water uit en dat kan heet zijn. Houd daarom een doekje of opvangbakje bij de hand.
Nu kun je één voor één de radiatoren ontluchten. Begin op de laagste verdieping en eindig op de bovenste.
Heb je vloerverwarming, dan vind je het ontluchtingspunt dat je moet opendraaien op de vloerverwarmingsverdeler. Dat is het punt waar alle leidingen van de vloerverwarming de vloer in gaan. Je opent het punt met een ontluchtingssleutel.
Zodra er water uit het kraantje stroomt, draai je het dicht.
Draai kraan 5 op de afleverset open. Je verwarmingsinstallatie is weer klaar voor gebruik. Berg het ontluchtingssleuteltje op een handige plek op.
Heb je vloerverwarming, doe dan als je klaar bent de stekker van de vloerverwarmingspomp weer in het stopcontact.
Herhaal deze stappen voor elke radiator.
De kranen van de afleverset mogen in de winter bij vorst niet langdurig dicht staan. Er kan dan schade ontstaan. Als je in de winter lang weggaat, neem dan de volgende maatregelen.
Controleer of alle radiatoren het goed doen.
Zet alle thermostatische kranen op de vorstbeveiliging (aangegeven door een sterretje).
Heb je ook een centrale schakelaar (nachtverlaging)? Zet deze dan op de dagstand.
Heb je een kamerthermostaat? Zet dan alle radiatoren helemaal open en de thermostaat op de spaarstand (ongeveer 15 °C).
Bekijk de voor- en nadelen van stadswarmte ten opzichte van cv-ketels op aardgas en andere warmte-oplossingen op een rij.
Heb je stadsverwarming en vloerverwarming, dan ontlucht je die in principe net als een radiator. Ontlucht je vloerverwarming in 6 stappen met ons bovenstaande stappenplan.
Een stadsverwarmingsklep is een klep in de verwarmingsinstallatie die ervoor zorgt dat water naar de radiatoren stroomt wanneer je de verwarming aanzet. De klep opent wanneer je de centrale kamerthermostaat opendraait. En hij gaat weer dicht wanneer de ruimte op de gewenste temperatuur is.
Let op, in sommige huizen heeft elke radiator een knop die de doorstroming regelt. Heb je dat, dan kun je de temperatuur per ruimte regelen.
Het ontluchtingsventiel zit vaak rechts- of linksboven op een radiator. Soms zit het aan de achterkant. Volg ons stappenplan om je designradiator te ontluchten.
Bij het ontluchten van een radiator draai je het ontluchtingskraantje open om de lucht eruit te laten. Is de lucht helemaal weg, dan zit de radiator weer vol met water. Dat kan eruit lopen als de radiatorkraan nog open is, net als bij een kraan die open staat. Dat kan schade veroorzaken, daarom is het belangrijk tijdens het ontluchten de radiator dicht te draaien.
Met stadswarmte regel je de temperatuur heel eenvoudig. De meest voorkomende thermostaten zijn:
Met stadswarmte heb je een afleverset in plaats van een cv-ketel, boiler of geiser. Je hoeft zelf niets te doen om die te onderhouden. Periodiek komt er een monteur langs voor onderhoud. Daarvoor betaal je niks extra, want het hoort bij het contract dat je bij ons hebt. Je krijgt daar altijd van tevoren bericht over.
Is er iets aan de hand met je afleverset, dan kun je ook een afspraak maken met een monteur. Bel daarvoor onze klantenservice 24/7 op 0800 0513.