Besparen met Exclusief
Handig toch, die bespaartips. Met je Exclusief punten spaar je automatisch voor gratis bespaarproducten. Doe er je voordeel mee.
De zomer is heerlijk en de verwarming kan een poosje uit. Valt er dan nog wat te besparen? Jazeker! Voor jou hebben we een paar mooie tips over hoe je je energieverbruik ook in de zomer kunt verlagen.
In de zomer bespaar je op je warmte door bewust om te gaan met warm water. Douche korter, zet ‘m wat minder heet en gebruik een waterbesparende douchekop. Je kunt er ook voor kiezen om minder vaak te douchen en een washandje en de wastafel te gebruiken. Sowieso is dat beter voor de planeet, want de schoonste energie is de energie die je niet verbruikt. Het schijnt ook goed voor je huid te zijn, maar daar hebben anderen meer verstand van.
Bonustip: ga je een zwembadje vullen? Doe dat niet met verwarmd water uit de kraan maar gebruik de zon om het water op te warmen. Dat kost even tijd dus bedenk op tijd dat je het bad wilt vullen. Tenzij je van lekker fris houdt.
Door je afleverset stroomt altijd een beetje warm water om ervoor te zorgen dat je niet lang hoeft te wachten als je warm water nodig hebt. Ga je langere tijd weg? Zet dan de hendels van je afleverset dicht. Zo verbruik je helemaal geen warmte meer. Let op: doe dit niet in de winter, want je wilt niet dat er iets kapotvriest.
Ben je langer dan een paar dagen weggeweest? Dan kunnen er legionellabacteriën aanwezig zijn in je waterleiding. Die kunnen een ernstige longziekte veroorzaken en groeien in warm, stilstaand water. Spoel een minuut je waterleidingen door om ze te verwijderen. Zorg dat je daarbij geen waternevel inademt.
Wil je je huis koel houden, zorg er dan voor dat je huis zo min mogelijk opwarmt. Dan hoef je het namelijk niet af te koelen, met – bijvoorbeeld - een airco die stroom verbruikt. Isoleer je huis, plaats zonwering aan de buitenkant van je huis, sluit de gordijnen overdag en sluit de ramen en deuren als het buiten warmer is dan binnen. Zet ze ’s avonds, ’s nachts of ‘s ochtends vroeg open om frisse lucht in huis te krijgen. Pas wel op voor inbrekers en houd het weerbericht in de gaten.
Heb je een plat dak? Kijk dan eens naar de mogelijkheid om een groen dak te plaatsen. Naast dat het isoleert en je woning er ‘s zomers koeler door blijft, houdt het ook nog eens regenwater vast. Sommige gemeentes geven hier ook subsidie voor. Op de Groenesubsidiewijzer van Milieucentraal vind je per gemeente van welke subsidie je gebruik kunt maken.
Is het binnen toch te warm? Gebruik dan een ventilator in plaats van een airco. Een ventilator verbruikt een fractie van de energie die een airco verbruikt.
Sommige klanten hebben Comfortkoeling, naast stadsverwarming. Heb je dit, dan zie je dit op je energierekening. Vergeet dan niet de knop om te zetten van verwarmen naar koelen.
Een tuin met veel tegels is onderhoudsvriendelijk maar tegels houden veel warmte vast. Op hete dagen is het dan snel onaangenaam. Tuinen met veel groen nemen zelf warmte op. Tijdens hittegolven hoef je dan minder energie te verbruiken om je huis op een leefbare temperatuur te houden. Bovendien kan een groene tuin veel beter het water van plensbuien absorberen. Daarom geven veel gemeentes subsidie voor het afvoeren van tegels en planten van groen. Zoek maar eens op ‘subsidie tegels eruit’ + de naam van jouw gemeente.
Op hete dagen heb je vaak geen zin in een grote warme maaltijd. Dan is het lekkerder om een maaltijdsalade of een gazpacho (koude tomatensoep) te eten. En je bespaart daarmee omdat je de kookplaat of oven niet hoeft aan te zetten.
Daag jezelf deze zomer uit om de droger niet te gebruiken. Doe de was op warme, droge dagen en hang het buiten op. Wedden dat het ook nog eens lekkerder ruikt als je het van de lijn haalt?
Handig toch, die bespaartips. Met je Exclusief punten spaar je automatisch voor gratis bespaarproducten. Doe er je voordeel mee.
Deze tips waren speciaal voor jou als klant met stadsverwarming. Wil je nog meer tips voor de zomer? Kijk dan op deze pagina. Er staat ook een tip bij over cv-ketels. Die mag je overslaan, want met stadswarmte hoef jij je daarover geen zorgen meer te maken.