1. Thuis
  2. Stadsverwarming
  3. Energie besparen

Bespaar met deze tips energie in huis!

Hoe kun je energie besparen? En checken of je stadsverwarming nog goed werkt? 

In een paar stappen je verwarming in orde

Wordt het huis goed warm nadat je deze stappen hebt uitgevoerd? Dan werkt de stadswarmte goed bij je thuis en is je cv-installatie in orde.

  1. Check je afleverset en draai je radiatoren open

    Kijk in de meterkast. Staan de hendels onder de afleverset in de meterkast open? Dat ziet er zo uit:

    Schema afleverset of radiatoren openen

    Draai vervolgens 3 radiatoren (meer mag ook) helemaal open.

  2. Zet je thermostaat op 25o

    Zet de thermostaat op 25 graden. Is het buiten nog heel warm? Zet ‘m dan 2 graden hoger dan de buitentemperatuur. Geen thermostaat? Wacht minstens een half uur tot de radiatoren warm worden.

  3. Checken na 10 minuten

    Laat de thermostaat minstens tien minuten op 25 graden staan. Dan moeten de radiatoren warm zijn. Wordt het huis goed warm? Dan werkt de stadswarmte goed en is je cv-installatie in orde. Winterklaar dus!

  4. Warmt het niet op?

    Met de storingscheck zie je direct of er storingen of werkzaamheden bekend zijn. Zo niet, dan kun je de storing misschien zelf oplossen met ons online stappenplan. Of neem contact op met onze storingsdienst.

Verbruik minder energie door je verwarmingssysteem waterzijdig in te regelen

Misschien heb je wel eens gehoord van waterzijdig inregelen. Als je dit goed doet, bespaar je energie en is het overal in huis lekker warm. We hebben alle informatie voor je op een rijtje gezet.

Wat is waterzijdig inregelen?

Waterzijdig inregelen is het goed afstellen van je verwarmingssysteem. Het zorgt ervoor dat precies de juiste hoeveelheid warm water vanuit je afleverset naar je radiatoren en/of vloerverwarming stroomt. Zo krijg je in iedere ruimte de door jou gewenste temperatuur.

Hoe merk ik dat mijn verwarmingsinstallatie niet goed is ingeregeld?
  • Sommige radiatoren warmen heel snel op en andere doen er veel langer over . Dat komt vaak omdat de radiator die het dichtst bij je afleverset zit snel en veel warm water krijgt, terwijl de radiatoren die verder weg zitten minder warm worden.
  • Het kan ook zijn dat je het merkt, omdat een kamer niet aangenaam warm wordt. En dat het nauwelijks helpt om de temperatuur hoger te zetten. Je verbruikt dan (onnodig) veel energie.
Hoe kan ik mijn verwarming waterzijdig inregelen?

Je kunt dit het beste laten doen door een erkende installateur. De installateur brengt je verwarmingssysteem ‘in balans’ door inregelventielen en – kranen te gebruiken. Hierdoor stroomt er altijd de juiste hoeveelheid water door het systeem en worden alle verwarmde ruimtes aangenaam warm.

De kosten voor het waterzijdig inregelen zijn afhankelijk van het aantal radiatoren. Als je zelf handig bent, zijn er ook doe-het-zelfproducten te koop.

Wat zijn de voordelen van waterzijdig inregelen?
  • Meer comfort, omdat je overal in huis de gewenste temperatuur hebt.
  • Minder geluid, omdat er een constantere stroom water door je radiatoren stroomt.
Is waterzijdig inregelen verplicht?

Ja, waterzijdig inregelen was altijd al verplicht bij een nieuwe aansluiting op het warmtenet of als je als stadswarmte had en je binneninstallatie wijzigde.

Sinds maart 2020 is in de wet EPBD-III opgenomen dat inregelen verplicht is wanneer je afleverset wordt vervangen of wanneer je zelf meer dan ⅓ van je radiatoren of vloerverwarmingssysteem vervangt.

Wat kost waterzijdig inregelen?

De kosten voor waterzijdig inregelen hangen af van het aantal radiatoren in je huis. Reken in elk geval op een paar honderd euro. Je installateur kan een prijsopgave maken voor jouw huis.

Bespaartips

Advies duurzame energie

We geven je extra tips om energie te besparen in je woonkamer, keuken en tijdens het wassen en drogen. Zo kan je dagelijks energie besparen bij je thuis!

Deel deze pagina