Contract opzeggen? Laat je goed informeren

Als klant krijg je bij ons altijd iets extra’s. Denk je toch aan opzeggen, dan vind je hier alles wat je moet weten. Zo voorkom je bijvoorbeeld een onverwacht hoge eindafrekening of overstapboete.

Waarom wil je je contract opzeggen?

Ik ga verhuizen, blijf bij Vattenfall

Je verhuist je energiecontract eenvoudig zelf mee in Mijn Vattenfall. Dit kan al tot 3 maanden voordat je de sleutels krijgt of inlevert.

Ik ga naar een andere leverancier

Je contract bij ons opzeggen niet nodig. Dit regelt je nieuwe leverancier met ons. Wil je je overstap annuleren, dan heb je hier 14 dagen de tijd voor.

Ik verhuis en ga naar andere leverancier

Natuurlijk kun je ook opzeggen als je gaat verhuizen. Dit doe je ook eenvoudig via Mijn Vattenfall. Kies hier voor 'je oude adres afmelden'.

Contract opzeggen of wijzigen na een overlijden

Je regelt een opzegging of wijziging na een overlijden eenvoudig online. Ook kan je natuurlijk contact opnemen met onze klantenservice.

Overlijden melden

Verschillen in opzeggen vast of variabel contract

Vast contract

Denk aan je opzegtermijn en opzegvergoeding

Een vast contract opzeggen zodra het afloopt, kan tot uiterlijk 30 dagen voor afloop van het contract. Dat is onze opzegtermijn. Zeg je je contract niet op, of doe je dit later? Dan krijg je een contract voor onbepaalde tijd met een variabele prijs.

Bekijk de looptijd van je contract in Mijn Vattenfall

Misschien betaal je een opzegvergoeding

Je betaalt een opzegvergoeding als je je vaste contract voor de einddatum beëindigt. We maken dan kosten, omdat we al energie voor je hebben ingekocht.

Meer informatie over de opzegvergoeding

Variabel contract

Geen vaste looptijd en geen opzegvergoeding

Een variabel contract heeft geen vaste looptijd. Je kunt dit contract altijd opzeggen zonder een opzegvergoeding te betalen. Heb je een variabel contract, dan kun je ook overstappen naar een vast contract.

Bekijk welk contract je hebt in Mijn Vattenfall

Gasmeter laten verwijderen

Ga je van het gas af? Dan kan je netbeheerder je gasmeter verwijderen. Je regelt dit door een aanvraag te doen op mijnaansluiting.nl.

Ga naar mijnaansluiting.nl

Check welk contract het beste bij je past

Overweeg je een groen contract of een andere looptijd? Bekijk dan welke mogelijkheden je hebt. Zo krijg je met onze contractcheck advies wat voor contract het beste bij je past: een vast, variabel of dynamisch contract.

In Mijn Vattenfall vind je ook een aanbod van de contracten die we aanbieden. Hier sluit je eenvoudig een ander soort contract af, passend bij jouw wensen.

Opzeggen of klant blijven?

Misschien denk je aan overstappen naar een andere leverancier. Graag helpen we je telefonisch. Dan nemen we je contract door en bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn. Natuurlijk kies je zelf of je liever klant blijft of opzegt.

Bel me terug

Opzeggen kan op 3 manieren

  1. Via onze Klantenservice
    Wil je onze energie opzeggen, neem dan bij voorkeur telefonisch contact met ons op via 088­-­363 79 90. Een van onze collega's checkt dan gelijk de einddatum van je contract. En neemt met je door hoe we je contract beëindigen.

  2. Via WhatsApp
    Stuur je opzegging via WhatsApp naar ons via +31208920230. Vermeld in je bericht je naam, adres en klantnummer (dit vindt je op je bankafschrift of jaarafrekening). Vaak hoor je binnen een uur al van ons.

  3. Kom in contact via ons online opzegformulier
    Geef je naam, adres en klantnummer via het opzegformulier aan ons door. Daarna nemen we snel contact met je op over je opzegging.

Na je opzegging krijg je onze eindafrekening

Binnen acht weken na de overstapdatum ontvang je van ons de eindafrekening. We houden de meterstanden aan die je aan je nieuwe leverancier hebt doorgegeven. Het kan zijn dat je nog 1 of 2 keer een termijnbedrag aan ons betaalt. Dit heeft te maken met de verwerkingstermijn. Deze termijnbedragen verrekenen we op de eindafrekening.

Eindafrekening

Opzeggen in de wintermaanden is vaak duurder

De verwachte kosten van je energieverbruik in een heel jaar verdelen we over twaalf gelijke termijnen. Zo betaal je elke maand hetzelfde termijnbedrag. In de koude wintermaanden verbruik je eigenlijk meer dan dat termijnbedrag. En in de zomer juist weer minder.

Stel: je zegt op in of na de winter, én je hebt nog niet alle termijnbedragen betaald. Dan kan het zijn dat het totale bedrag dat je hebt betaald, niet hoog genoeg is voor de eindafrekening. Dat verschil moet je op het moment van je eindafrekening bijbetalen. Bij een strenge winter kan dat bedrag hoog zijn. Vaak is het dan slimmer om nog niet op te zeggen.

Meer over een hoge eindafrekening in de wintermaanden

Zo vergelijk je een aanbod

Waar krijg je precies korting over bij de andere energieleverancier?

Soms alleen korting op de leveringskosten. Dat is ongeveer de helft van je energienota. De andere helft bestaat uit o.a. overheidsheffingen. Kijk ook hoe lang je korting krijgt.

Hoe voordelig is de korting bij je verbruik?

Vaak is het voordeel per jaar gebaseerd op een gemiddeld verbruik, niet op het verbruik van je huishouden. Het gemiddelde voordeel zegt dus niet hoe groot jouw voordeel in euro’s per jaar is.

Zijn er geen verborgen kosten?

Is de korting inclusief of exclusief overheidsheffingen en btw? En wat betaal je voor netbeheerkosten? Vraag gerust wat je precies per maand gaat betalen.

Wat zijn de voorwaarden van de welkomstkorting of het welkomstcadeau?

Een welkomstpremie of welkomstcadeau ziet er aanlokkelijk uit. Het is altijd verstandig om te checken onder welke voorwaarden je korting of het cadeau ontvangt. Hoe lang het contract loopt, en wat je betaalt per maand bijvoorbeeld.

Voor welke periode is de speciale prijs die je krijgt geldig?

Informeer of het om vaste of variabele leveringskosten gaat. Variabele leveringskosten kunnen meerdere keren per jaar worden aangepast. Het kan zijn dat een speciale prijs voor enkele maanden geldt. Daarna betaal je dan een hogere prijs.

Hoe stelt de andere leverancier het termijnbedrag vast?

Het is goed om na te vragen hoe de hoogte van het termijnbedrag wordt bepaald. Bij een laag termijnbedrag loop je kans dat je bij de jaarafrekening veel moet bijbetalen.

Hoe lang loopt het contract?

Vaak moet je een meerjarig contract ondertekenen om korting te krijgen. Je bent dan voor lange tijd aan deze leverancier gebonden.

Zijn er 'kleine lettertjes'?

Kijk bijvoorbeeld naar de hoogte van de servicekosten, zoals voor het ontvangen van je factuur op papier. Hoeveel tijd krijg je voor het betalen van de energienota? En wat gebeurt er als je een keer te laat betaalt?

Elk jaar voordeel voor klanten die blijven

We waarderen klanten die bij ons blijven. Daar zetten we dus graag iets tegenover. Je krijgt altijd iets extra’s met de voordelen van Vattenfall. Er zit voor iedereen iets tussen, zoals korting op energiebesparende producten of leuke cadeautjes. En hoe langer je klant blijft, hoe groter je voordeel.

Bekijk alle voordelen