Zonnepark Symbizon combineert landbouw en zonnepanelen op hetzelfde perceel. Het pilot project in Almere maakt zo optimaal gebruik van het beschikbare zonlicht voor gewasgroei en de productie van zonnestroom. Met het project Symbizon onderzoekt Vattenfall en haar partners HEMUS/ERF, AERES Hogeschool, TNO en RVB de optimale combinatie van akkerbouw en zonne-energie. Zonnepark Symbizon is zaterdag 21 september 2024 officieel geopend.

Zonnepark Symbizon, het zonnepark van de toekomst

De ideale combinatie van akkerbouw en zonne-energie

Het Symbizon project: de ideale combinatie van akkerbouw (in de vorm van strokenteelt) en het opwekken van zonnestroom met behulp van zonvolgende, kantelbare zonnepanelen.

Het concept

Combinatie van akkerbouw en zonnepanelen

Binnen het Symbizon-project combineren we akkerbouw met zonvolgende zonnepanelen, ook wel bekend als Agri-PV. De zonnepanelen draaien namelijk mee met de positie van de zon, van oost naar west. En het systeem is gecombineerd met zonnepanelen, die zowel aan de voor- als aan de achterzijde elektriciteit opwekken. De positie van het zonvolgsysteem kan daarnaast handmatig worden aangepast. Hierdoor kunnen de modules bijna verticaal (tot 60 graden) worden geplaatst, waardoor de agrariër eenvoudig tussen de rijen door kan rijden tijdens het bewerken van het land. Direct onder de panelen rondom de fundatiepalen worden bloemen en kruiden aangeplant, om zo positief bij te dragen aan de biodiversiteit. 

Kortom, het gehele veld wordt effectief gebruikt.

Symbizon-zonvolgend-systeem.jpg

Klik op de afbeelding om te vergroten

Potentiële voordelen voor de landbouw

In het Symbizon-project wordt de ideale samenwerking tussen landbouw en zonnepanelen onderzocht. Zo wordt gekeken naar de impact van schaduw op verschillende openveld gewassen zoals aardappels, haver, bonen, uien en suikerbieten. De eerste observaties zijn al in het veld te zien, namelijk:

  1. een verminderde verdamping uit de bodem tijdens droge periodes door de schaduw van de modules,
  2. een gedeeltelijke beschutting voor de gewassen tijdens extreem weer (wind & regen),
  3. een bewegende schaduw, waardoor bijna elk gedeelte van het veld een aantal uur zonlicht ontvangt ten behoeve van photosynthese.

Symbizon-minder-verdamping-beschutting-gewassen-schaduw.jpg

Klik op de afbeelding om te vergroten

Planning

  1. Eind 2021: Investeringsbesluit

    In december gaf Vattenfall groen licht voor de bouw van zonnepark Symbizon in Almere.

  2. Juli 2022: Start bouw

    Deze zomer is Vattenfall gestart met de bouw van het zonnepark. Eerst is het gras gemaaid en is de grond bewerkt ter voorbereiding voor de akkerbouw. Daarna hebben we het hekwerk en het onderstel van de zonnepanelen geïnstalleerd. In september worden de zonnepanelen bevestigd op het onderstel. Daarna worden de zonnepanelen getest.

  3. 2023: Eerste zonnestroom

    Zonnepark Symbizon levert in 2023 voor het eerst door haar opgewerkte zonnestroom aan het landelijke elektriciteitsnet.

  4. Juli 2023: Storm Poly

    De zonnepanelen zouden in mei - juni 2022 geplaatst worden, maar door vertraging in de levering van bepaalde onderdelen zijn de panelen pas begin 2023 geplaatst. Storm Poly heeft begin juli 2023 schade toegebracht aan de eerste rij panelen en hierdoor heeft men vanuit voorzorg de onderconstructie verstevigd voor alle rijen zonnepanelen. Dit heeft behoorlijk wat tijd in beslag genomen. De werkzaamheden zijn naar verwachting in mei 2024 afgerond.

  5. Medio 2023: Starten met stabiele operatie en landbouw

    De elektriciteitsproductie is hervat en het veld wordt voorbereid voor een stabiele akkerbouw productie. Er wordt gestart met het inzaaien van een groenbemester en bonen.

  6. 21 september 2024: Opening zonnepark

    Zaterdag 21 september is Zonnepark Symbizon officieel geopend. Lees in het persbericht meer over de opening.

  7. 2025 en verder

    Testen van verschillende grootschalige akkerbouw gewassen. Hierbij wordt met name gefocust op gewas kwaliteit en kwantiteit (droge stof). Het doel is om een gewasrotatie te vinden van 3 a 4 jaar met gewassen die floreren tussen de zonnepaneel rijen.

Zonnepark Symbizon combineert landbouw en zonnepanelen op hetzelfde perceel, ook wel Agri-PV genoemd.

De voordelen van Agri-PV

Met Agri-PV kunt u als agrariër extra inkomsten genereren. De verdiensten uit de zonnepanelen worden toegevoegd aan de inkomsten vanuit de landbouw. Deze extra bron van inkomsten kan u helpen in gevallen van gewasschade door extreme droogte of regenval.

Agri-PV

Heeft u interesse?

Bent u geïnteresseerd in het Agri-PV concept of heeft u vragen hierover?
Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Overzicht Zonnepark Symbizon

Locatie De Kievitsweg in Almere, gelegen in de oksel van de snelwegen A6 en A27
Vermogen 0,7 MWp
As-hoogte Draaias op 2,5 meter
Oppervlakte 4,9 hectare
Start bouw 2022
Operationeel 2024

Zes veelgestelde vragen

Waarom is dit een geschikte locatie voor het zonnepark?

Het zonnepark ligt in Almere, in de oksel van de snelwegen A6 en A27, en wordt mogelijk gemaakt met Topsector Energiesubsidie van de RVO. Het terrein werd gebruikt als landbouwgrond en wordt ter beschikking gesteld door het Rijksvastgoedbedrijf. Er zijn daardoor geen beschermde dier- en plantensoorten in het gebied. Door de biologische landbouw en de kruidenstroken op het perceel zal de biodiversiteit juist groter worden. Ook is er geen bebouwde kom in de buurt, waardoor er ook minder mogelijke hinder is voor de omgeving.

Zijn de zonnepanelen zichtbaar vanaf de weg?

Het zonnepark komt te liggen in de oksel van de snelwegen A6 en A27, op grond dat ter beschikking wordt gesteld door het Rijksvastgoedbedrijf. De zonnepanelen zullen zichtbaar zijn vanaf de weg, maar worden op zo’n manier geplaatst dat je er geen last van hebt vanaf de weg.

Wat is de levensduur van het zonnepark?

Het zonnepark gaat ongeveer 25 tot 30 jaar mee. Maar Vattenfall heeft voor nu een vergunning voor 16 jaar gekregen. Om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen zo lang mogelijk meegaan, voeren we regelmatig onderhoud uit. Na deze periode krijgt de locatie weer een agrarische functie.

Waarom bouwt Vattenfall dit zonnepark?

We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Eén van de manieren om dit te bereiken is door meer hernieuwbare energie op te wekken. Daarom investeren we o.a. in de opwek van zonnestroom.

Ontdek wat ons plan is om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen. Lees ook meer over onze klimaatambitie.

Heeft Vattenfall ervaring met het bouwen van zonneparken?

In de afgelopen jaren installeerden we in ons land duizenden zonnepanelen. Dit doen we in Nederland maar ook in de rest van Europa.

Wanneer start de bouw en hoe lang gaat dat duren?

In juli 2022 is Vattenfall gestart met de bouw van zonnepark Symbizon. Zonnepark Symbizon is 21 september 2024 officieel geopend en levert sindsdien de eerste zonnestroom aan het elektriciteitsnet.

VF 6755 - Container symbizon - frame&doek 240515.png

Ook interessant