Zonnepark De Hoge Vaart

Vattenfall is in juni 2024 gestart met de bouw van Zonnepark De Hoge Vaart. Het zonnepark komt in het buitengebied van Zeewolde tussen de bestaande natuurgebieden ‘De Grote Trap’ en de natuurvriendelijke oevers van ‘De Grote Vaart’. Naar verwachting is het park in 2025 operationeel.

Geen last, wel profijt

AFM vrijstelling banner

Vattenfall vindt het belangrijk dat buurtbewoners van het zonnepark financieel kunnen meeprofiteren van het park. Zij kunnen zich namelijk als eerste inschrijven voor lokale voordelen en zo meedelen in de winstopbrengst. Daarna is het de beurt aan overige inwoners van de gemeente Zeewolde.

Informatie participatieregeling

Op donderdagavond 20 februari 2025 organiseren wij een informatiebijeenkomst over de participatieregeling van Zonnepark De Hoge Vaart. U bent van harte uitgenodigd. Tijdens deze avond geven we u een update over de bouwfase en vertellen we u meer over de participatieregeling. Er is voldoende ruimte voor het stellen van vragen. Energiecoöperatie ZeewoldeZon en de gemeente Zeewolde zijn ook aanwezig om vragen te beantwoorden.

Adres: Open Haven Zeewolde, Kerkplein 8, Zeewolde
Tijd: 19.30 - 21.00 uur

Zonnestroom voor alle Zeewoldenaren

Meedelen in de opbrengst

Vattenfall vindt het belangrijk dat inwoners van Zeewolde kunnen profiteren van de opbrengst van het zonnepark. Er zijn verschillende manieren voor lokaal voordeel:

  1. Mee-investeren in Zonnepark de Hoge Vaart via obligaties. Vattenfall biedt omwonenden en andere particulieren de mogelijkheid om obligaties te kopen. De obligaties bieden een gegarandeerd rendement van 5 procent op jaarbasis en hebben een looptijd van 5 jaar. De minimale inleg en uitgifteprijs per obligatie is 250 euro. Vanaf 1 maart 2025 kan worden ingeschreven op de obligatielening via Duurzaam Investeren. De eerste week van de openstelling is inschrijving alleen mogelijk voor bewoners uit de directe omgeving van het zonnepark. Vanaf 7 maart kunnen ook andere inwoners van Zeewolde zich inschrijven. Op 14 maart 2025 wordt de inschrijving opengesteld voor de rest van Nederland.
  2. Om de energietransitie in Zeewolde een boost te geven, betaalt Vattenfall jaarlijks een vast bedrag aan de gemeente Zeewolde. Dat geld wordt door de gemeente gebruikt voor een nieuwe subsidieregeling voor duurzame activiteiten.
  3. Energiecoöperatie ZeewoldeZon ontvangt jaarlijks een vast bedrag van Vattenfall. ZeewoldeZon kan daarmee onder ander haar leden helpen met het verduurzamen van woningen of andere doelen te realiseren.

Bekijk het plan van het zonnepark

Zonnepark De Hoge Vaart is een plek waar zonne-energie wordt opgewekt. Benieuwd hoe dat eruit komt te zien? Bekijk hier de foto uit de ruimtelijke onderbouwing.

Zonnepark De Hoge Vaart plattegrond

Verwachte planning

  1. 2023: Investeringsbesluit

    Vattenfall heeft in november 2023 de aandelen overgenomen van 2 initiatiefnemers, waarna het investeringsbesluit in gang is gezet.

  2. Juni 2024: Start bouw

    In juni 2024 is gestart met de bouw van het zonnepark.

  3. November 2024: Heien afgerond

    De heiwerkzaamheden bij Zonnepark de Hoge Vaart zijn in november afgerond. Op dit moment worden de zonnepanelen op de zogenoemde tafels gelegd: een stellage waar de zonnepanelen op geplaatst worden. Daarmee begint het zonnepark zijn definitieve vorm te krijgen.

  4. Maart 2025: Start obligatieregeling

    Vattenfall vindt het belangrijk dat inwoners van Zeewolde financieel voordeel halen uit het zonnepark. Daarom kunnen zij mede-eigenaar worden van zonnepark De Hoge Vaart. Vattenfall stelt 1.000.000 euro beschikbaar om mee te investeren in het zonnepark, via een obligatieregeling. Meer informatie delen we tijdens de informatiebijeenkomst op 20 februari 2025.

  5. Zomer 2025: Zonnepark operationeel

    Naar verwachting zal het zonnepark medio 2025 de eerste groene stroom produceren.

Zonnepark De Hoge Vaart

Overzicht

Locatie Zeewolde
Aantal Ca. 38.300 panelen (15 hectare)
Vermogen 22,2 MWp
Oppervlakte 27 hectare
Start bouw juni 2024
Operationeel 2025

Veelgestelde vragen over het zonnepark

Waarom is dit een geschikte locatie voor het zonnepark?

In 2019 heeft de gemeente Zeewolde beleid rondom grondgebonden zon ontwikkeld. Dit initiatief is hierop gebaseerd. De locatie is in eerdere plannen onderdeel geweest van een te realiseren ecologische verbinding. Mede door deze voorgeschiedenis en omdat de locatie in de nabijheid van een natuurgebied ligt, kiest Vattenfall voor een combinatie van een zonnepark met natuurontwikkeling. Daarnaast is het op deze locatie mogelijk om een combinatie te maken van wind- en zonne-energie door middel van ‘cable-pooling’.

Wat is de levensduur van het zonnepark?

Zonnepark De Hoge Vaart gaat 25 jaar mee. Om ervoor te zorgen dat het zonnepark zo lang mogelijk meegaat, voeren we regelmatig onderhoud uit. Er is dan ook een omgevingsvergunning aangevraagd en verleend voor de duur van 25 jaar. Na deze periode kan het zonnepark worden ‘opgeruimd’ en de grond weer agrarisch in gebruik worden genomen.

Waarom bouwt Vattenfall dit zonnepark?

We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Eén van de manieren om dit te bereiken is door meer hernieuwbare energie op te wekken. Daarom investeren we o.a. in de opwek van zonnestroom.

Ontdek wat ons plan is om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen. Lees ook meer over onze klimaatambitie.

Heeft Vattenfall ervaring met het bouwen van zonneparken?

In de afgelopen jaren installeerden we in ons land duizenden zonnepanelen. Dit doen we in Nederland maar ook in de rest van Europa.

Op welke manier houdt Vattenfall rekening met de omgeving?

Er bevinden zich weinig woningen en bedrijven in de buurt van het toekomstige zonnepark. Wel zijn er in de afgelopen jaren al meerdere bijeenkomsten georganiseerd en wordt de omgeving bij nieuwe ontwikkelingen op de hoogte gesteld en daar waar mogelijk actief betrokken. De aan de omgeving beloofde inpassingsmaatregelen zullen vanaf oktober worden gerealiseerd. Daar waar nodig wordt maatwerk toegepast.

Op welke manier profiteert de omgeving van het zonnepark?

We geven 1 miljoen euro uit aan obligaties. Daarnaast storten we jaarlijks een vast bedrag aan de lokale Energiecoöperatie ZeewoldeZon. Ook betaalt Vattenfall jaarlijks een vast bedrag aan de gemeente Zeewolde. Dat geld wordt door de gemeente gebruikt voor een nieuwe subsidieregeling voor duurzame activiteiten. Tot slot komen omwonenden binnen een straal van 400 meter in aanmerking voor het omwonendenvoordeel.

Wat is de voorgeschiedenis van dit zonnepark?

In 2019 heeft Eneco de maatschappelijke tender gewonnen voor de bouw van dit zonnepark. Uiteindelijk is dit door oplopende kosten voor materialen niet doorgegaan. Doordat wij de kabel van het buiten gebruik gestelde Windpark Eemmeerdijk kunnen hergebruiken, besparen we fors op de kosten. Zo realiseren we alsnog meer duurzame energie.

Het huidige initiatief is in mei 2019 voor de tender ‘Pilot zonneparken op landbouwgrond’ uitgeschreven door de gemeente Zeewolde. Het zonnepark is vervolgens als beste plan beoordeeld en daarmee is de tender toegekend. In november 2023 heeft Vattenfall de aandelen overgenomen van de 2 initiatiefnemers, waarna het investeringsbesluit in gang is gezet. Inmiddels is er een aannemer gevonden die het zonnepark gaat bouwen, volgens de huidige planning start de bouw in juni 2024.

Het zonnepark wordt aangesloten op de kabel van het buiten gebruik gestelde Windpark Eemmeerdijk. Inmiddels is dit windpark afgebroken, maar de kabel hergebruiken we. De kabel loopt namelijk precies langs de plek van het zonnepark.

Neem contact op

Heb je vragen over Zonnepark De Hoge Vaart? Vul dan onderstaande velden in.

Ook interessant