Zonnepark De Hoge Vaart

Vattenfall is in juni 2024 gestart met de bouw van Zonnepark De Hoge Vaart. Het zonnepark komt in het buitengebied van Zeewolde tussen de bestaande natuurgebieden ‘De Grote Trap’ en de natuurvriendelijke oevers van ‘De Grote Vaart’. Naar verwachting is het park in 2025 operationeel.

Obligatieregeling een groot succes

Inwoners van Zeewolde hebben samen een groot aandeel van de obligaties gekocht. Van de 1.000.000 euro is 431.000 euro afkomstig van 44 verschillende inwoners en bedrijven uit Zeewolde. Vattenfall vindt het belangrijk dat het laagdrempelige leningen zijn. Daarom was het minimumbedrag voor een obligatie 250 euro. In totaal hebben 63 investeerders tussen de 250 en 1.000 euro besteed aan obligaties. Daarmee is ruim voldaan aan de behoefte van een laag instapbedrag. Inmiddels zijn alle obligaties verkocht. Op 18 maart 2025 is de inschrijving dan ook gesloten en is het niet meer mogelijk te investeren.

Bewonersavond 20 feb. 2025

Op 20 februari 2025 organiseerde Vattenfall een bewonersavond over de financiële participatie. Hier werd onder andere toegelicht hoe je deel kunt nemen aan de obligatieregeling en op welke andere wijze je financieel kunt mee profiteren. Hierover leest u meer onder het kopje 'Meedelen in de opbrengst'. Tijdens deze goed bezochte avond werden door bezoekers goede vragen gesteld. De antwoorden en meer informatie over het park leest u hieronder.

Zonnestroom voor alle Zeewoldenaren

Meedelen in de opbrengst

Vattenfall vindt het belangrijk dat inwoners van Zeewolde kunnen profiteren van de opbrengst van het zonnepark. Er zijn verschillende manieren voor lokaal voordeel:

  1. Mee-investeren in Zonnepark de Hoge Vaart via obligaties

    Vattenfall bood omwonenden en andere particulieren de mogelijkheid om obligaties te kopen. De obligaties bieden een gegarandeerd rendement van 5 procent op jaarbasis en hebben een looptijd van 5 jaar. De minimale inleg en uitgifteprijs per obligatie was 250 euro. Vanaf 1 maart 2025 kon worden ingeschreven op de obligatielening via Duurzaam Investeren. De eerste week van de openstelling was inschrijving alleen mogelijk voor bewoners uit de directe omgeving van het zonnepark. De tweede week was inschrijving mogelijk voor andere inwoners uit Zeewolde en de derde week werd de inschrijving opengesteld voor de rest van Nederland. Inmiddels zijn alle obligaties verkocht en is het niet meer mogelijk te investeren.

  2. Subsidieregeling voor duurzame activiteiten

    Om de energietransitie in Zeewolde een boost te geven, betaalt Vattenfall jaarlijks een vast bedrag aan de gemeente Zeewolde. Dat geld wordt door de gemeente gebruikt voor een nieuwe subsidieregeling voor duurzame activiteiten.

  3. Jaarlijks budget voor verduurzaming

    Energiecoöperatie ZeewoldeZon ontvangt jaarlijks een vast bedrag van Vattenfall. ZeewoldeZon kan daarmee onder ander haar leden helpen met het verduurzamen van woningen of andere doelen te realiseren.

Bekijk het plan van het zonnepark

Zonnepark De Hoge Vaart is een plek waar zonne-energie wordt opgewekt. Benieuwd hoe dat eruit komt te zien? Bekijk de foto uit de ruimtelijke onderbouwing.

Zonnepark De Hoge Vaart plattegrond

Veelgestelde vragen over de obligatieregeling

Is dit een groene obligatielening? En geeft dit je nog extra (belasting)voordeel? 

Het is een groene obligatielening, maar belastingvoordelen zijn alleen te verkrijgen via door de overheid erkende groenfondsen van bijvoorbeeld ASN of Triodos Groenfonds. 

Wanneer de obligatiehouder iets overkomt (zoals overlijden), wat gebeurt er dan met de obligaties? Zijn deze overdraagbaar?

Bij het overlijden van een obligatiehouder wordt een verklaring van erfrecht opgevraagd, waarna de obligaties volgens het erfrecht overgaan op de erfgenamen. De tenaamstelling in de administratie wordt gewijzigd naar "erven van".

Lees meer informatie hierover in het Informatiememorandum (IM) 3.6.1 op de projectpagina van Duurzaam Investeren.

Heeft het investeren invloed op je belastingen? 

Zie 8.2. van het Informatiememorandum: In Nederland word je belast op je vermogen, waar deze obligaties onder vallen, in Box 3. Valt je vermogen onder de 57K? Dan wordt er geen belasting geheven. Zit je boven de 57K? Dan wordt er o.b.v. fictieve rendementen (5,88% in 2025) 36% belasting geheven. Dus mocht je een obligatie van 1.000 euro gekocht hebben, betaal je 36% van (5,88% van 1.000 EUR) 58,80 EUR = 21,17 EUR.

Geldt het moment van inschrijving of het moment van betaling voor de zekerheid van het hebben van de obligatie(s)?

Op het moment van inschrijving heb je zekerheid op je obligaties, mits je binnen de vier dagen bedenktermijn betaalt. Deze gaat in op het moment dat het project gesloten is (en dus vol is voor wat betreft inschrijvingen). Zie 9.2. van het Informatiememorandum voor het inschrijfproces. 

Wat gebeurt er bij te veel inschrijvingen? Wordt er dan naar rato toegekend?

Zie 9.4. van het Informatiememorandum; inschrijvingen worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst (binnenkomst is hierbij de inschrijving, dus nog niet de betaling). 

Planning

  1. 2023: Investeringsbesluit

    Vattenfall heeft in november 2023 de aandelen overgenomen van de initiatiefnemers, waarna het investeringsbesluit in gang is gezet.

  2. Juni 2024: Start bouw

    In juni 2024 is gestart met de bouw van het zonnepark.

  3. Februari 2025: Informatiebijeenkomst financiële participatie

    Vattenfall heeft op 20 februari een informatiebijeenkomst georganiseerd voor inwoners van Zeewolde. Tijdens de avond is uitgelegd hoe iedereen mee kan delen in de opbrengst van het zonnepark.

  4. Maart 2025: Obligatieregeling

    Vattenfall stelde 1.000.000 euro beschikbaar om mee te investeren in het zonnepark via een obligatieregeling. Inmiddels zijn alle obligaties verkocht en is het niet meer mogelijk om te investeren.

  5. Zomer 2025: Zonnepark operationeel

    Naar verwachting produceert het zonnepark medio 2025 de eerste groene zonnestroom.

Zonnepark De Hoge Vaart

Overzicht

Locatie Zeewolde
Aantal Ca. 38.300 panelen (15 hectare)
Vermogen 22,2 MWp
Oppervlakte 27 hectare
Start bouw juni 2024
Operationeel 2025

Veelgestelde vragen over het zonnepark

Waarom is dit een geschikte locatie voor het zonnepark?

In 2019 heeft de gemeente Zeewolde beleid rondom grondgebonden zon ontwikkeld. Dit initiatief is hierop gebaseerd. De locatie is in eerdere plannen onderdeel geweest van een te realiseren ecologische verbinding. Mede door deze voorgeschiedenis en omdat de locatie in de nabijheid van een natuurgebied ligt, kiest Vattenfall voor een combinatie van een zonnepark met natuurontwikkeling. Daarnaast is het op deze locatie mogelijk om een combinatie te maken van wind- en zonne-energie door middel van ‘cable-pooling’.

Wat is de levensduur van het zonnepark?

Zonnepark De Hoge Vaart gaat 25 jaar mee. Om ervoor te zorgen dat het zonnepark zo lang mogelijk meegaat, voeren we regelmatig onderhoud uit. Er is dan ook een omgevingsvergunning aangevraagd en verleend voor de duur van 25 jaar. Na deze periode kan het zonnepark worden ‘opgeruimd’ en de grond weer agrarisch in gebruik worden genomen.

Waarom bouwt Vattenfall dit zonnepark?

We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Eén van de manieren om dit te bereiken is door meer hernieuwbare energie op te wekken. Daarom investeren we o.a. in de opwek van zonnestroom.

Ontdek wat ons plan is om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen. Lees ook meer over onze klimaatambitie.

Heeft Vattenfall ervaring met het bouwen van zonneparken?

In de afgelopen jaren installeerden we in ons land duizenden zonnepanelen. Dit doen we in Nederland maar ook in de rest van Europa.

Op welke manier houdt Vattenfall rekening met de omgeving?

Er bevinden zich weinig woningen en bedrijven in de buurt van het toekomstige zonnepark. Wel zijn er in de afgelopen jaren al meerdere bijeenkomsten georganiseerd en wordt de omgeving bij nieuwe ontwikkelingen op de hoogte gesteld en daar waar mogelijk actief betrokken. De aan de omgeving beloofde inpassingsmaatregelen zullen vanaf oktober worden gerealiseerd. Daar waar nodig wordt maatwerk toegepast.

Op welke manier profiteert de omgeving van het zonnepark?

We geven 1 miljoen euro uit aan obligaties. Daarnaast storten we jaarlijks een vast bedrag aan de lokale Energiecoöperatie ZeewoldeZon. Ook betaalt Vattenfall jaarlijks een vast bedrag aan de gemeente Zeewolde. Dat geld wordt door de gemeente gebruikt voor een nieuwe subsidieregeling voor duurzame activiteiten. Tot slot komen omwonenden binnen een straal van 400 meter in aanmerking voor het omwonendenvoordeel.

Wat is de voorgeschiedenis van dit zonnepark?

In 2019 heeft Eneco de maatschappelijke tender gewonnen voor de bouw van dit zonnepark. Uiteindelijk is dit door oplopende kosten voor materialen niet doorgegaan. Doordat wij de kabel van het buiten gebruik gestelde Windpark Eemmeerdijk kunnen hergebruiken, besparen we fors op de kosten. Zo realiseren we alsnog meer duurzame energie.

Het huidige initiatief is in mei 2019 voor de tender ‘Pilot zonneparken op landbouwgrond’ uitgeschreven door de gemeente Zeewolde. Het zonnepark is vervolgens als beste plan beoordeeld en daarmee is de tender toegekend. In november 2023 heeft Vattenfall de aandelen overgenomen van de 2 initiatiefnemers, waarna het investeringsbesluit in gang is gezet. Inmiddels is er een aannemer gevonden die het zonnepark gaat bouwen, volgens de huidige planning start de bouw in juni 2024.

Het zonnepark wordt aangesloten op de kabel van het buiten gebruik gestelde Windpark Eemmeerdijk. Inmiddels is dit windpark afgebroken, maar de kabel hergebruiken we. De kabel loopt namelijk precies langs de plek van het zonnepark.

Neem contact op

Heb je vragen over Zonnepark De Hoge Vaart? Vul dan onderstaande velden in.

Ook interessant