Zonnepark De Hoge Vaart

Vattenfall is in juni 2024 gestart met de bouw van Zonnepark De Hoge Vaart. Het zonnepark komt in het buitengebied van Zeewolde tussen de bestaande natuurgebieden ‘De Grote Trap’ en de natuurvriendelijke oevers van ‘De Grote Vaart’. Naar verwachting is het park in 2025 operationeel.

Hergebruik kabel van voormalig windpark Eemmeerdijk

In 2023 heeft Vattenfall het investeringsbesluit in gang gezet. In juni 2024 is gestart met de bouw. Het zonnepark wordt aangesloten op de kabel van het buiten gebruik gestelde Windpark Eemmeerdijk. Dit windpark stamde uit 1997 en bestond destijds uit 19 winturbines. Inmiddels is dit windpark afgebroken, maar de kabel hergebruiken we. De kabel loopt namelijk precies langs de plek van het zonnepark.

Het gebied van Zonnepark De Hoge Vaart beslaat in totaal 27 hectare en is in 4 delen te onderscheiden:

  • 6 hectare: akkerbouw of fruitteelt. De bestaande natuurgebieden zorgen samen met de fruitteeltpercelen voor een besloten karakter;
  • 13,5 hectare: zonnepanelen, transformatoren en omvormers
  • 1,5 hectare: onderzoek naar de combinatie van natuur en zon. Hier zal onderzoek gericht op de bodemkwaliteit worden uitgevoerd;
  • 6 hectare: natuur.


Bekijk het plan van het zonnepark

Zonnepark De Hoge Vaart is meer dan een plek waar zonne-energie wordt opgewekt, doordat meer dan 40% van het zonnepark ingericht wordt voor natuur en fruitteelt. Benieuwd hoe dat eruit komt te zien? Bekijk hier de foto uit de ruimtelijke onderbouwing.

Site layout.png

Verwachte planning

  1. 2023: Investeringsbesluit

    Vattenfall heeft in november 2023 de aandelen overgenomen van 2 initiatiefnemers, waarna het investeringsbesluit in gang is gezet.

  2. Juni 2024: Start bouw

    In juni 2024 is gestart met de bouw van het zonnepark.

  3. November 2024: Heien afgerond

    De heiwerkzaamheden bij Zonnepark de Hoge Vaart zijn in november afgerond. Op dit moment worden de zonnepanelen op de zogenoemde tafels gelegd: een stellage waar de zonnepanelen op geplaatst worden. Daarmee begint het zonnepark zijn definitieve vorm te krijgen.

  4. Begin 2025: Start obligatieregeling

    Vattenfall vindt het belangrijk dat inwoners van Zeewolde financieel voordeel halen uit het zonnepark. Daarom kunnen zij mede-eigenaar worden van zonnepark De Hoge Vaart. Vattenfall stelt 1.000.000 euro beschikbaar om mee te investeren in het zonnepark, via een obligatieregeling. Meer informatie over hoe je als inwoner van Zeewolde of inwoner van Nederland kunt meeprofiteren van de opbrengst van het zonnepark volgt.

  5. Zomer 2025: Zonnepark operationeel

    Naar verwachting zal het zonnepark medio 2025 de eerste groene stroom produceren.

Zonnepark De Hoge Vaart

Overzicht

Locatie Zeewolde
Aantal Ca. 38.300 panelen (15 hectare)
Vermogen 22,2 MWp
Oppervlakte 27 hectare
Start bouw juni 2024
Operationeel 2025

Veelgestelde vragen over het zonnepark

Waarom is dit een geschikte locatie voor het zonnepark?

In 2019 heeft de gemeente Zeewolde beleid rondom grondgebonden zon ontwikkeld. Dit initiatief is hierop gebaseerd. De locatie is in eerdere plannen onderdeel geweest van een te realiseren ecologische verbinding. Mede door deze voorgeschiedenis en omdat de locatie in de nabijheid van een natuurgebied ligt, kiest Vattenfall voor een combinatie van een zonnepark met natuurontwikkeling. Daarnaast is het op deze locatie mogelijk om een combinatie te maken van wind- en zonne-energie door middel van ‘cable-pooling’.

Wat is de levensduur van het zonnepark?

Zonnepark De Hoge Vaart gaat 25 jaar mee. Om ervoor te zorgen dat het zonnepark zo lang mogelijk meegaat, voeren we regelmatig onderhoud uit. Er is dan ook een omgevingsvergunning aangevraagd en verleend voor de duur van 25 jaar. Na deze periode kan het zonnepark worden ‘opgeruimd’ en de grond weer agrarisch in gebruik worden genomen.

Waarom bouwt Vattenfall dit zonnepark?

We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Eén van de manieren om dit te bereiken is door meer hernieuwbare energie op te wekken. Daarom investeren we o.a. in de opwek van zonnestroom.

Ontdek wat ons plan is om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen. Lees ook meer over onze klimaatambitie.

Heeft Vattenfall ervaring met het bouwen van zonneparken?

In de afgelopen jaren installeerden we in ons land duizenden zonnepanelen. Dit doen we in Nederland maar ook in de rest van Europa.

Op welke manier houdt Vattenfall rekening met de omgeving?

Er bevinden zich weinig woningen en bedrijven in de buurt van het toekomstige zonnepark. Wel zijn er in de afgelopen jaren al meerdere bijeenkomsten georganiseerd en wordt de omgeving bij nieuwe ontwikkelingen op de hoogte gesteld en daar waar mogelijk actief betrokken. De aan de omgeving beloofde inpassingsmaatregelen zullen vanaf oktober worden gerealiseerd. Daar waar nodig wordt maatwerk toegepast.

Op welke manier profiteert de omgeving van het zonnepark?

We geven 1 miljoen aan obligaties uit en leveren een financiële bijdrage aan de lokale Energiecoöperatie ZeewoldeZon. We onderzoeken nog meer manieren om de omgeving mee te laten profiteren. Gesprekken daarover lopen.

Wat is de voorgeschiedenis van dit zonnepark?

In 2019 heeft Eneco de maatschappelijke tender gewonnen voor de bouw van dit zonnepark. Uiteindelijk is dit door oplopende kosten voor materialen niet doorgegaan. Doordat wij de kabel van het buiten gebruik gestelde Windpark Eemmeerdijk kunnen hergebruiken, besparen we fors op de kosten. Zo realiseren we alsnog meer duurzame energie.

Het huidige initiatief is in mei 2019 voor de tender ‘Pilot zonneparken op landbouwgrond’ uitgeschreven door de gemeente Zeewolde. Het zonnepark is vervolgens als beste plan beoordeeld en daarmee is de tender toegekend. In november 2023 heeft Vattenfall de aandelen overgenomen van de 2 initiatiefnemers, waarna het investeringsbesluit in gang is gezet. Inmiddels is er een aannemer gevonden die het zonnepark gaat bouwen, volgens de huidige planning start de bouw in juni 2024.

Het zonnepark wordt aangesloten op de kabel van het buiten gebruik gestelde Windpark Eemmeerdijk. Inmiddels is dit windpark afgebroken, maar de kabel hergebruiken we. De kabel loopt namelijk precies langs de plek van het zonnepark.

Neem contact op

Heb je vragen over Zonnepark De Hoge Vaart? Vul dan onderstaande velden in.

Ook interessant