De zon als multi-inzetbare bron van energie

Zonne-energie is een betaalbare, duurzame bron van energie die we op allerlei manieren kunnen inzetten. Met behulp van zonnepanelen op je huis of bedrijf tot aan grote (internationale) zonneparken. De afgelopen 10 jaar zijn de kosten van zonnepanelen met zo'n 27 procent gedaald, dit maakt de aanschaf nu beter betaalbaar. En het is een duurzame manier van energie opwekken, want bij het omzetten van elektriciteit uit zonne-energie komt geen CO2 (koolstofdioxide, een broeikasgas) vrij.

Stimulering van grootschalige installaties van zonnepanelen

  • Afspraken voor voldoende energie-opwek

    Volgens het Klimaatakkoord heeft Nederland in 2050 een duurzaam energiesysteem. Om dat voor elkaar te krijgen, stimuleert het Rijk het aanbod van hernieuwbare (duurzame) energiebronnen, zoals zonne-energie. Om grootschalige installaties van zonnepanelen te stimuleren en begeleiden, legt de overheid alle afspraken en regels vast in beleid.

    Zo staat in het regeerakkoord dat zonne-energie vooral ingezet moet worden op grootschalige installaties van zonnepanelen op daken. De beschikbare ruimte is namelijk schaars. Zonnepanelen op land staat het kabinet alleen toe als multifunctioneel gebruik van dat land mogelijk is.

  • Voorkeursvolgorde voor plaatsen zonnepanelen

    De zonneladder is de voorkeursvolgorde voor het plaatsen van zonnepanelen. Volgens de zonneladder moeten alle betrokken partijen eerst kijken of we zonnepanelen op gebouwen kunnen leggen. En daarna pas op terreinen in bebouwd gebied of locaties in het buitengebied. De voorkeur gaat daarbij uit naar het combineren van functies. Zo ontzien en sparen we zoveel mogelijk landbouw- en natuurgrond.

    Het nationale beleid hiervoor is in 2020 vastgelegd in de nationale omgevingsvisie (NOVI). Het Rijk maakte in 2023 nadere (bestuurlijke) afspraken over de voorkeursvolgorde. De zonsector onderschrijft deze voorkeursvolgorde in de gedragscode zon op land. Bekijk de aangescherpte voorkeursvolgorde zon

  • Agrivoltaïsche zonne-energie als innovatief concept

    Agrivoltaïsche zonne-energie (Agri-PV) is een innovatief concept van landgebruik op commerciële schaal. Hierbij blijft de landbouwgrond in gebruik voor agrarische productie en wordt er tegelijkertijd duurzame elektriciteit opgewekt met behulp van zonnepanelen. Agri-PV zorgt voor een optimale synergie tussen landbouw- en energieproductie, wat de efficiëntie van het landgebruik verhoogt.

    Lees meer over Agri-PV in de brochure Agri-PV: Versterk jouw landbouwbedrijf.

  • Zonneparken bouwen met oog voor natuur, ecologie en milieu

    Bij de bouw van onze zonneparken op land willen we de bestaande biodiversiteit en natuur zo veel mogelijk versterken. Daarom is bij de aanleg van zonneparken de optimale inpassing van een zonnepark en de opbouw van langdurige relaties met de omgeving ons uitgangspunt.

    Ook committeren we ons aan de gedragscode Zon op land en de eisen die deze stelt aan de kwaliteit van projectontwikkeling.

Deze zonneparken zijn al in bedrijf

We hebben in Nederland een aantal grote zonneparken in bedrijf. Daarnaast is een aantal zonneparken nog in ontwikkeling

Zonnepark Symbizon combineert landbouw met zonnepanelen

Op Zonnepark Symbizon wordt landbouw gecombineerd met zonnepanelen op hetzelfde perceel. Het park maakt zo optimaal gebruik van het beschikbare zonlicht voor gewasgroei en de productie van fossielvrije elektriciteit.

Bekijk de video

Van deze zonneparken is de ontwikkeling nog in voorbereiding

Naar verwachting zullen deze zonneparken in 2026 worden gerealiseerd.

Ook interessant