Ons plan
We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Bekijk wat onze klimaatambitie is om onze afhankelijkheid van deze brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen.
Vattenfall produceert in Nederland elektriciteit en warmte uit vele soorten energiebronnen, waaronder wind, zon, waterkracht, biomassa en aardgas. Wij zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. En daarom investeren wij in de groei van duurzame energieproductie.
Duurzame energie is energie die niet uit fossiele bronnen zoals aardgas en steenkool komt, maar uit hernieuwbare bronnen die steeds worden aangevuld en nooit opraken. Bij het opwekken van energie uit deze duurzame energiebronnen is er dus ook geen CO2-uitstoot. Wij zetten de meest gebruikte soorten duurzame energie op een rij:
We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Bekijk wat onze klimaatambitie is om onze afhankelijkheid van deze brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen.
Batterijen brengen de netstabiliteit in balans en slaan fossielvrije elektriciteit op. In het hybride energiepark Haringvliet in Nederland combineert Vattenfall drie technologieën. Lees meer over de combinatie van zon, wind en batterijen.
We leveren in veel gebieden al stadswarmte. Dat doen we via onze warmtenetten. Als je aangesloten bent op stadswarmte, wek je namelijk niet langer zelf je warmte in je huis op met een gasgestookte cv-ketel. Je warmte komt dan uit een bron bij jou in de buurt. Zoals bijvoorbeeld een afvalcentrale. Die warmte leiden we via ons warmtenet je huis in.
Bewoners en bedrijven in Nederland stootten in 2023 met onze stadswarmte en koude gemiddeld 62% minder CO2 uit dan als ze losse HR-gasketels zouden hebben.
Iedereen weet dat we moeten stoppen met aardgas. Maar het is een flinke uitdaging. Aardgas was hier de standaard: onze cv-ketels draaien op aardgas en er liggen gasleidingen door het hele land. Dus werken we nu hard aan andere manieren om je huis te verwarmen. Zo werken we naast groene stroom ook aan groen gas. Groen gas is een duurzamer alternatief voor aardgas. Gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals mest, slib en gft-afval. In je huis zijn geen aanpassingen nodig, het wordt bij het aardgas gemengd. Er komt geen extra CO2 bij vrij, het aanbod is op dit moment nog wel beperkt.