Ons plan

We zitten allemaal vast in een systeem dat draait op fossiele brandstoffen. Dat kunnen we niet in één keer veranderen. We kunnen wel stappen zetten om er voor onze energie minder afhankelijk van te worden. Ontdek wat ons plan is om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen.

Op weg naar netto nul CO2-uitstoot

Onze CO2-uitstoot in de waardeketen terugbrengen

We brengen onze CO2-uitstoot in stappen omlaag om in 2040 op netto nul uit te komen. De uitstoot van CO2 komt niet alleen van onze eigen activiteiten, maar bijvoorbeeld ook van onze leveranciers, ingekochte producten en onze klanten. Het gaat dus om onze hele zogeheten waardeketen.

Netto-CO2-uitstoot-van-Vattenfall-in-Nederland-horizontaal.png

Toelichting:
De resterende 1,2 Mton CO2-uitstoot in 2040 wordt gecompenseerd door het direct verwijderen van CO2 uit de atmosfeer of door middel van CO2-certificaten hiervan. Zo bereiken we netto nul CO2-uitstoot.

Fossielvrij betekent voor ons

Zonder gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardolie, steenkool en aardgas. Fossielvrije energie is energie die gemaakt is van een hernieuwbare (niet fossiele) bron. Naast energie uit zon, wind en water, rekenen we ook energie uit nucleaire bronnen, hernieuwbare waterstof, groen gas en biomassa hiertoe. Het gebruik van fossiele brandstoffen zullen we zoveel mogelijk verminderen. Wat er nog overblijft, zullen we compenseren om op netto nul uit te komen.

Small Screen 72 DPI-Vattenfall_Break_Free_Proof_point_society_ALT.png

Hoe al onze stroom wordt opgewekt

Het stroometiket voor Consumenten & MKB

Bij Vattenfall Nederland Consumenten & MKB is 100% van de stroom opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland.

Stroometiket 2023

Het stroometiket voor de Zakelijke Markt

Bij Vattenfall Nederland Zakelijke Markt is bijna 52% van de stroom opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland.

Stroometiket 2023

We werken ook aan deze projecten

Ons laadnetwerk in Nederland & Europa

AB_Blok_E_Mobility.jpg

De afgelopen jaren is het aantal laadpunten, dat is aangesloten op ons laadnetwerk in Nederland, gegroeid van 22.500 in 2022 naar 37.805 in 2024. Met een Vattenfall laadpas kun je nu laden bij 320.000 laadpunten verspreid over heel Europa. En we maken het mogelijk om thuis en op kantoor te laden.

In ontwikkeling in Zweden: Fossielvrij staal

AB_blok_staal.jpg

Vattenfall, het Zweedse staalbedrijf SSAB en mijnonderneming LKAB hebben in Zweden een unieke proeffabriek gebouwd voor de productie van staal op basis van waterstof. Onder de naam HYBRIT werken ze samen om het eerste fossielvrije staal ter wereld te ontwikkelen.

In ontwikkeling in Zweden: Fossielvrije waterstof

heat-amsterdam-warmte-vattenfall.jpg

Wij verkennen verschillende innovatieve oplossingen om zware industrieën met behulp van fossielvrije waterstof minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Bekijk de voorbeelden van onze partnerships en samenwerkings­verbanden in Europa.