Subsidies en fiscale voordelen bij zakelijke zonnepanelen
Koop je zonnepanelen voor je bedrijf? Dan krijg je misschien subsidie. Of je hebt een fiscaal voordeel. Dit maakt het extra aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen voor je bedrijf. Check direct, met de Subsidiewijzer, welke subsidies je kunt krijgen. En wie meer stroom opwekt dan nodig heeft, krijgt daar ook nog eens een terugleververgoeding voor. Kom je er zelf niet uit? Dan kan een adviseur helpen met advies over de belastingvoordelen en subsidies voor je bedrijf.
Dit zijn zakelijke subsidies voor bedrijven
1. De SDE++ subsidie bij zonnepanelen (grootverbruik)
Ben je aangesloten op een grootverbruikaansluiting (meer dan 3 x 80 ampère)? Dan is het mogelijk slim om te kijken naar de SDE++ subsidie. Daarmee is investeren in zonnepanelen nog interessanter.
2. Lokaal voordeel bij zonnepanelen
Sommige gemeenten hebben regelingen voor zonnepanelen, zoals subsidie en een lening tegen extra lage rente. Neem contact op met je eigen gemeente om te checken welke lokale belastingvoordelen en/of subsidies er zijn voor zonnepanelen.
Fiscale aftrekposten voor zonnepanelen
- Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): mkb-ondernemers kunnen in aanmerking komen voor de KIA. Dit is een aftrekpost voor investeringen in bedrijfsmiddelen zoals zonnepanelen. De hoogte van de aftrek is afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag. Of je gebruik kan maken van de KIA hangt af van andere investeringen. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over dit belastingvoordeel van maximaal 28%.
- Energie-investeringsaftrek (EIA): met de EIA krijg je voordeel op je investering in zonnepanelen. Daarvoor gelden de drie regels:
- Bepaalde investeringskosten kan je tot 45,5% aftrekken van je fiscale winst.
- Je investeringsverplichting moet je binnen 3 maanden melden aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
- Let op: de RVO kan de spelregels elk jaar veranderen. - Fiscaal voordeel met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) Als je zakelijk investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kan je in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Hiermee kan je tot 45% van de investeringskosten extra aftrekken van je fiscale winst. De MIA kan je combineren met de VAMIL-regeling. Meer over de MIA/VAMIL-regeling.
- Btw-teruggave: voor ondernemers die zonnepanelen op hun bedrijfsgebouw laten plaatsen, geldt een btw-tarief van 21%. Dit tarief geldt voor zowel de zonnepanelen zelf als voor extra services zoals installatie, onderhoud en reparatie. Je kan de betaalde btw terugvragen bij de Belastingdienst door dit aan te geven in je btw-aangifte.
Wat zijn de voorwaarden?
Om gebruik te maken van de investeringsaftrek voor zonnepanelen, is het belangrijk dat je de investering binnen 3 maanden nadat je de opdracht aan de leverancier hebt gegeven, meldt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zorg ervoor dat je dit op tijd doet, want anders vervalt je recht op aftrek. Als je eenmaal een subsidie hebt ontvangen, moet je de zonnepanelen binnen een jaar in gebruik nemen.
Salderingsregeling mkb
Als je een bedrijf hebt met een kleine stroomaansluiting (tot en met 3 x 80 ampère), kan je gebruik maken van de salderingsregeling. Met deze regeling mag je stroom die je teruglevert wegstrepen tegen de stroom die je zelf afneemt. Als je bijvoorbeeld in de zomer meer stroom opwekt dan je nodig hebt, wordt het teveel verrekend met de stroom die je in de winter gebruikt. De vergoeding die je krijgt voor de stroom die je aan het net levert staat in je energiecontract. Het nieuwe kabinet wil de salderingsregeling vanaf 2027 schrappen.
Vaste terugleverkosten voor zonnestroom
Vanaf 1 juli 2024 worden er vaste terugleverkosten in rekening gebracht aan klanten met zonnepanelen. Dit komt doordat het terugleveren van stroom aan het net kosten met zich meebrengt. Hoe dit precies zit?
Veelgestelde vragen: subsidie voor zonnepanelen zakelijk
Zakelijke gebruikers kunnen een subsidieaanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Zeker, midden- en kleinbedrijven kunnen in aanmerking komen voor subsidie. Voor welke subsidies je onderneming in aanmerking komt hangt af van het vermogen van je beoogde zonnepaneleninstallatie. Je kan meer details vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of je kunt persoonlijk advies inwinnen bij onze partner Subsidiebureau Nederland.