1. MKB
  2. Zonnepanelen zakelijk
  3. Zonnepanelen, aanschaffen of wachten?

Dilemma: zonnepanelen, nu aanschaffen of wachten?

Verduurzamen gaat over keuzes maken. Tussen de korte en lange termijn. En soms ook tussen de planeet en je portemonnee. In dit artikel: zonnepanelen. Wat is verstandig? Nu aanschaffen of toch liever wachten? We bekijken het aan de hand van de salderingsregeling, aanschafprijs, het fiscale voordeel, subsidiemogelijkheden en duurzaamheid.

Salderingsregeling voor zonnepanelen

Als je saldeert, lever je stroom die je op dat moment niet gebruikt, terug aan het net. Die teruggeleverde stroom strepen we weg tegen de stroom die je bij ons afneemt. Je krijgt voor je teruglevering dus hetzelfde tarief als dat je betaalt. Deze manier van verrekenen wordt salderen genoemd. Hiermee stimuleert de overheid dat je je eigen energie opwekt.

Gemiddeld gaat 30% van de stroom die je opwekt naar de apparatuur die op dat moment draait (bron: Milieu Centraal). Maar werk je overdag thuis of liggen de panelen op je bedrijfspand, dan kan dat percentage hoger liggen. Je kan dan meer verbruiken dan de stroom die je zelf opwekt.

De prijs van zonnepanelen

Zonnepanelen werden de afgelopen jaren steeds goedkoper. De afgelopen tien jaar is de prijs met zo'n 27 procent gedaald. In 2022 ging de prijs even flink omhoog, maar inmiddels (november 2023) is die weer gedaald naar ongeveer het niveau van 2021. De prijs is dus geen reden meer om te wachten met de aanschaf. Het is wel slim om meerdere offertes op te vragen, want er kunnen prijsverschillen zijn.

Bron: Milieu Centraal

Fiscaal voordeel

Er bestaan verschillende fiscale regelingen die investeren in zon extra aantrekkelijk maken. In de meeste gevallen mag je een bepaald percentage van de kosten aftrekken van je fiscale winst. Wie meer dan 15KW piekvermogen (circa 38 panelen van 400 Wp) aan zonnepanelen installeert kan bijvoorbeeld een aanvraag doen voor Energie-investeringsaftrek (EIA).
Wie minder panelen neerlegt kan kijken naar de kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA). De voorwaarden voor deze regelingen worden elk jaar opnieuw bepaald. Of je in toekomst hetzelfde voordeel geniet, kunnen we dus niet met zekerheid zeggen. 

Meer over fiscale voordelen

Duurzaamheid

Tenslotte: duurzaamheid. Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op zonder CO2-uitstoot. Er komen geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij bij het opwekken van stroom. Een goede reden dus om niet te wachten met investeren. 

Bron: Milieu Centraal

Conclusie

Met de investering in zonnepanelen investeer je in de verduurzaming van je bedrijfspand. Als je de redenen hierboven leest, hebben we geen reden om aan te nemen, dat het verstandig is om te wachten. Echter is elke situatie uniek. We adviseren je dan ook altijd informatie in te winnen bij een (financieel) expert, voordat je besluit te investeren.

Vraag offerte aan voor zakelijke zonnepanelen

Wil je zonnepanelen op het dak van je bedrijf laten plaatsen? En wil je weten wat zonnepanelen kosten? Vul direct ons korte formulier in. Een van onze experts belt je dan over de prijzen en mogelijkheden bij onze partner Solease. Je kiest zelf op welke dag en tijd het uitkomt.

Offerte aanvragen

Meer over verduurzaming