1. MKB
  2. Zonnepanelen zakelijk

Zonnepanelen zakelijk: je eigen stroom opwekken als mkb-onderneming

Met zonnepanelen voor het mkb wek je je eigen stroom op met en voor je bedrijf. Zo bespaar je mogelijk op je energierekening en kan je profiteren je van belastingvoordeel en subsidies.

Besparen met zakelijke zonnepanelen

Geld besparen is eenvoudig met zakelijke zonnepanelen. Je hebt minder energiekosten en bespaart mogelijk geld door overtollige stroom terug te leveren. Stroom die je niet gebruikt, wordt teruggeleverd aan het stroomnet. Bovendien kom je mogelijk in aanmerking voor extra financiële ondersteuning via subsidies.

Voordelen van zonnepanelen voor je bedrijf

Duurzamer ondernemen

Als zonnepanelen stroom opwekken, komt er geen CO2 vrij

Slimme investering

Bespaar op je stroomkosten door opwek van eigen zonnestroom.

Belastingvoordeel

Je profiteert mogelijk van belastingvoordeel en/of subsidies.

Zakelijke zonnepanelen aanschaffen

Wil je zonnepanelen op het dak van je bedrijf laten plaatsen? En wil je weten wat zonnepanelen kosten? Vraag hier een vrijblijvend adviesgesprek aan. Een van onze experts belt je dan over de prijzen en mogelijkheden. Je kiest zelf op welke dag en tijd het uitkomt.

Offerte aanvragen

Belastingvoordeel en subsidies bij zonnepanelen zakelijk in 2024

Koop je zonnepanelen voor je bedrijf? Dan heb je mogelijk een fiscaal voordeel of krijg je misschien subsidie. Er zijn regelingen voor klein- én grootverbruik, zowel nationaal als lokaal. Het is de moeite waard om te kijken of je in aanmerking komt.

  • Energie Investeringsaftrek (EIA)
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  • Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

Weten of je belastingvoordeel of subsidie krijgt?

Direct weten welke subsidies je kan krijgen voor zonnepanelen voor je bedrijf? Check dan de MKB Subsidiewijzer. Het is heel simpel: vul je provincie en sector in, selecteer ‘zonnepanelen’ en je ziet meteen welke subsidies je bedrijf kan krijgen voor zonnepanelen. Zowel landelijk als lokaal.

Naar Subsidiewijzer

Salderen, ook voor het mkb

Heeft je bedrijf een kleinverbruikaansluiting van maximaal 3 x 80 ampère? Dan heb je recht op saldering: de door jouw bedrijf teruggeleverde zonne-energie verrekenen we met je verbruik. Salderen is dus niet alleen voor particulieren. Meer weten?

Lees over salderen

Kosten en opbrengsten (terugverdientijd)

Zonnepanelen zijn een slimme investering. De terugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld 8 jaar volgens Milieu Centraal. Er zijn 6 factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen beïnvloeden:

  1. Kosten voor de aanschaf en installatie
  2. De stroomprijs voor teruggeleverde energie
  3. Het aantal zonuren
  4. Kwaliteit, garantie en levensduur van de panelen en omvormer
  5. Teruglopend vermogen van de zonnepanelen
  6. Vaste terugleverkosten

De maximale opbrengst van je zonnepanelen bereken je met de volgende formule: aantal zonnepanelen x vermogen per paneel per jaar x 0,85* x stroomprijs per kWh.

*Het getal 0,85 gaat over de helling en de richting van je dak. Deze hebben beide invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Milieu Centraal laat de opbrengst zien bij verschillende hellingen en richtingen, waarbij 100% de hoogste opbrengst is. Wij rekenen met 85% (0,85).

Je energiepartner bij besparen

Je kunt bij ons rekenen op een energiepartner die met je meedenkt. Die kansen spot voor jouw bedrijf. Met een netwerk van experts: van installateurs tot subsidieadviseurs. Zo ondersteunen we je bij kleine en grote stappen om energie te besparen.

Zo denken we mee

Lees meer over zakelijke zonnepanelen

Bij zonnepanelen komt veel kijken. Wil je er alles over weten voordat je ze aanvraagt? Klik dan op onderstaande onderwerpen om meer te leren.

Veelgestelde vragen: zonnepanelen zakelijk

Wat kosten zonnepanelen zakelijk?

Vraag een adviesgesprek aan en een van onze experts voor zonnepanelen het rekenwerk voor je over. Zo zorgen we ervoor dat we een oplossing op maat voor je bedrijfspand kunnen aanbieden. In ons voorstel krijg je een duidelijk overzicht van de kosten, opbrengsten en hoeveel geld je kan besparen.

Hoeveel zakelijke zonnepanelen heb ik nodig?

Laat een grondige analyse uitvoeren door een van onze experts. We maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past en hoeveel stroom je kan opwekken.

  1. Energieverbruik: het is belangrijk om te weten hoeveel energie je bedrijf jaarlijks verbruikt in kilowatturen (kWh).
  2. Locatie: de plaats waar je zonnepanelen worden geïnstalleerd heeft invloed op hoeveel stroom ze kunnen ontwikkelen. Zonnigere locaties leiden tot een hogere energieopbrengst.
  3. Zonnepaneelvermogen: de keuze van het vermogen van de zonnepanelen beïnvloedt het totale aantal dat je nodig hebt.
  4. Beschikbare ruimte op het dak: het aantal zonnepanelen wordt bepaald door de beschikbare ruimte op het dak. De geschiktheid van het dak hangt af van factoren zoals draagkracht, dakhelling en eventuele schaduw van gebouwen of bomen.
Hoeveel winst haal je uit zonnepanelen?

Volgens Milieu Centraal levert een investering in hoogwaardige zonnepanelen een financieel rendement van gemiddeld 6,5% op. Wil je zonnepanelen kopen of eerst weten wat zonnepanelen je opleveren? Vraag gratis een offerte aan.

Hoeveel zonnepanelen op een bedrijfspand?

Het aantal zonnepanelen hangt af van de hoeveelheid stroom die je wilt opwekken. Maar het moet natuurlijk ook op het dak passen. Onze zonnepanelenexperts zijn op de hoogte van alle veiligheidsregels. Ze rekenen uit welk deel van het volledige oppervlakte van het dak gebruikt kan worden. Onze partner maakt graag een ontwerp speciaal voor jouw dak.

Zonnepanelen op een privéwoning als ondernemer, kan dat?

Ja, als ondernemer kan je zonnepanelen op een privéwoning plaatsen. Bijvoorbeeld voor je kantoor aan huis, maar let op: plaats je zonnepanelen op of bij een woning, reken je 0% btw. Plaats je zonnepanelen op of bij een pand zonder woonfunctie plaatst (bedrijfspand), reken je 21% btw.

Kan je zonnepanelen zakelijk afschrijven?

Je mag zonnepanelen alleen op de zaak zetten als je de opgewekte stroom voor minimaal 10% zakelijk gebruikt (bron: ikwordzzper). Denk daarbij aan stroom voor je bedrijfsruimte aan huis of het opladen van je bedrijfswagen. Kom je niet aan 10% dan mag je de zonnepanelen alleen privé kopen. Wat je wel kan doen is een bedrag aftrekken voor de stroom die je hebt opgewekt en zakelijk hebt gebruikt.

Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen?

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen. Als het om een monumentaal pand gaat, heb je waarschijnlijk wel een vergunning nodig. Als je twijfelt, kan je het beste informeren bij jouw gemeente.

Lees meer