1. Thuis
  2. Isolatie
  3. Tips voor isolatie thuis

Is mijn huis goed geïsoleerd? Zo ontdek je het én doe je er iets aan

Wil je besparen op je energierekening en je huis comfortabeler maken? Goede isolatie helpt. Met deze eenvoudige stappen ontdek je hoe je zelf kan controleren of je huis goed geïsoleerd is en waar en hoe je nog kan verbeteren.

Hoe check je of je huis goed geïsoleerd is?

Een hoge energierekening kan betekenen dat je huis niet goed is geïsoleerd. Maar hoe check je nu eenvoudig of je huis goed geïsoleerd is? Je kan je verbruik vergelijken met andere huizen in de buurt of hiervoor een online tool gebruiken. Zo zie je snel of je huis misschien meer energie verbruikt dan gemiddeld.

Tip: check je energieverbruik in de Energie-app. Zo krijg je inzicht in je verbruik. 

Daarnaast kan je zelf controleren op tocht, temperatuurverschillen en isolatiematerialen om te ontdekken of je huis warmte vasthoudt of juist verliest. Met onze simpele tips spoor je isolatieproblemen snel op en zie je waar je met kleine aanpassingen meer warmte binnenhoudt. 

Pak je isolatieproblemen zelf aan

De kleine verbeteringen regel je zelf in een handomdraai. Denk aan het aanbrengen van een tochtstrip of het plaatsen van een brievenbusborstel. De grotere verbeteringen kosten wat meer voorbereiding. Maar deze kan je ook zelf uitvoeren.

Zo voer je zelf een grote klus uit

Ga je je dak isoleren? Zorg dan dat je goed voorbereid van start gaat. Op internet vind je genoeg instructiefilmpjes over het isoleren van het dak. Kijk bijvoorbeeld bij Milieu Centraal of bij Hauster op de website. Bij Hauster bestel je online gemakkelijk je materialen en vraag je advies. Heb je liever persoonlijk contact? Bij de bouwmarkt vind je folders, maar ook medewerkers die je verder helpen.

Hierbij de stappen die je doet bij het isoleren van je dak. Iedere situatie is anders, maar onderstaande stappen kan je als richtlijn gebruiken.

Stap 1: Kijk hoe je dak is opgebouwd.

Bestaat je dak uit dakpannen, panlatten en een dakbeschot? Dan heb je een damp-open dak. Voor de isolatie heb je een dampremmende folie nodig. Ligt er al folie tussen? Laat dan controleren wat voor folie het is en kies de juiste folie voor je dak. Met de juiste folie voorkom je dat je dakconstructie nat wordt en gaat rotten (bron: Milieu Centraal)

Stap 2: Kies isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde

Op de verpakking vind je de Rd-waarde terug. Hoe hoger het getal, des te hoger is de isolatiewaarde. Milieu Centraal geeft aan dat een Rd-waarde van 3,8 voldoende is, maar adviseert de Rd-waarde van 5,8.

Stap 3: Plaats de folie en check je dak op naden en kieren

Maak de naden of kieren dicht.
Tip: bijvoorbeeld met acrylaatkit (kan goed tegen vocht) of met spaanplaten.

Stap 4: Bevestig de isolatieplaten

Monteer de isolatieplaten zo dat het goed aansluit op elkaar. Gebruik je isolatiedekens (rollen van zachte isolatie zoals glas- of steenwol)? Dan maak je een frame waar je de isolatiedekens tussen het dakbeschot en het frame plaatst. Het frame dek je af met dampremmende- of klimaatfolie. Dit hangt weer van je dak af.

Stap 5: Werk alles af

Je werkt de isolatieplaten of folie af met gipsplaten.

Winactie Hauster isolatievoucher

Doe mee met de januari winactie in Exclusief en maak kans op een isolatievoucher van Hauster ter waarde van € 1.500,-

Naar de winactie

Simpele tips om isolatieproblemen op te sporen

Er zijn een aantal simpele tips die je helpen om isolatieproblemen op te sporen. We leggen het je graag uit!

Check of jouw ramen en deuren tochtvrij zijn

Tocht kan ervoor zorgen dat je koude plekken hebt en je meer moet stoken om je huis lekker warm te krijgen. Controleer of er lucht binnenkomt bij ramen, deuren en/of muren. Hoe? Gebruik de ‘kaarsentest’: houd een brandende kaars bij kieren en naden. Gaat het vlammetje heen en weer? Dan heb je last van tocht. Let er natuurlijk wel op dat je dit niet doet in de buurt van brandbare voorwerpen.

Tip: gebruik zelfklevend schuim- of tochtband, rubberprofielen, schuim, tochtstrips of kit. Kies altijd voor goede materialen, zodat je er lang plezier van hebt. Lees hier je hoe je naden en kieren dichtmaakt.

Het bouwjaar van je huis vertelt veel over de isolatie
  • Gebouwd vóór 1975: Meestal geen isolatie, soms wel dubbelglas. 
  • Gebouwd tussen 1975 en 1982: Enige isolatie in spouwmuren en daken, meestal van matige kwaliteit. 
  • Gebouwd tussen 1983 en 1991: Basisisolatie in daken, vloeren, muren en meestal dubbelglas. 
  • Gebouwd tussen 1992 en 1999: Goede dak-, vloer- en muurisolatie. 
  • Gebouwd na 2000: Volledige isolatie met HR++-glas, extra maatregelen zijn meestal niet nodig. 

Tip: vraag ook aan vorige bewoners of buren wat er al aan isolatie is gedaan.

Meet temperatuurverschillen in huis

Grote temperatuurverschillen tussen kamers kan wijzen op een isolatieprobleem. Controleer de temperatuur in verschillende kamers: blijft de warmte niet goed hangen? Dan kan deze ergens ontsnappen.

Tip: met een infrarood temperatuurmeter kan je eenvoudig meten of je ramen, deuren en muren warmte lekken. In onze Energiewinkel vind je de Bosch UniversalTemp – die je gratis met punten kan bestellen! Ideaal om snel inzicht te krijgen in mogelijke energieverliesplekken in huis.

Controleer je isolatie per ruimte: dak, muren, vloer en ramen

Verschillende delen van je huis vragen om verschillende isolatiemaatregelen. We leggen het uit:

  • Dak: Door goede dakisolatie kan je tot 30% warmteverlies voorkomen.
    Hoe controleer je dit zelf? Til maar eens een dakpan op, dan kan je van buitenaf checken of er isolatie zit.
  • Muren: Spouwmuurisolatie helpt om warmte binnen te houden.
    Hoe controleer je dit zelf? Gebruik een stalen stokje om te voelen of er isolatiemateriaal in de spouwmuur zit.
  • Vloer: Vloerisolatie voorkomt tocht en houdt de warmte vast.
    Hoe controleer je dit zelf? Kijk onder het kruipluik met een zaklamp; vaak kan je zien of er isolatiemateriaal op de vloer ligt. Controleer ook of de leidingen geïsoleerd zijn.
  • Ramen: Vervang enkelglas door dubbelglas of HR++-glas voor een betere isolatie.
    Hoe controleer je dit zelf? Kijk langs de randen van het glas: dubbelglas heeft vaak een metalen strip tussen de glaslagen. Bij HR++-glas staat er meestal een aanduiding op de randen, zoals "HR++".

Tip: Milieu Centraal geeft aan hoeveel je kan besparen met spouwmuurisolatiedakisolatievloerisolatie en glasisolatie.

Kijk naar condensatie en schimmelvorming

Condens op ramen of schimmelplekken op muren kan wijzen op een isolatie- en/of ventilatieprobleem. Koude plekken door slechte isolatie trekken vocht aan, wat voor schimmel zorgt.

Tip: gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid in je huis te meten. Zo herken je sneller of je last hebt van vochtproblemen

Vraag subsidie aan voor isolatie

Isoleren kost geld, maar er zijn verschillende subsidies om de kosten te verlagen. Met de ISDE-subsidie kan je bijvoorbeeld een deel van de kosten terugkrijgen. Ook bieden sommige gemeenten extra financiële ondersteuning.

Ga voor een comfortabel huis

Met een goed geïsoleerd huis heb je een huis dat niet alleen comfortabeler is, maar ook energiezuiniger. Door zelf de isolatie van je huis te controleren, kan je eenvoudig erachter komen wat je nog kan verbeteren. Met de juiste maatregelen bespaar je energie en geniet je van een warm huis.

Ontdek slimme bespaartips voor jouw huis!

Wil je je huis energiezuiniger maken en geld besparen? Of je nu radiatorfolie plakt, vaker de eco-knop van je vaatwasser gebruikt, of zelfs een warmtepomp installeert, we helpen je verder!

Ga aan de slag met je persoonlijk bespaarplan in de app of Mijn Vattenfall. Doe bijvoorbeeld de gratis HuisCheck en krijg praktische tips en advies speciaal voor jou.

Naar je bespaarplan

Meer lezen over isoleren