1. Thuis
  2. Isolatie
  3. Huis isoleren

Je huis isoleren, dat heeft voordelen

Een hoop woningen in Nederland hebben nog geen goede isolatie. Terwijl goede isolatie in huis verschillende voordelen heeft. Zo vermindert het de kou en tocht in huis en levert het een lagere energierekening op (bron: Milieu Centraal).

3 voordelen om je huis te isoleren

Lagere energierekening

Goede isolatie vermindert warmteverlies, waardoor je minder hoeft te stoken.

Prettiger wonen

Houd je huis warmer in de winter en koeler in de zomer

Subsidie beschikbaar

Je kan mogelijk een deel van de kosten terugvragen via subsidie

Subsidie isoleren woning 

Ben je eigenaar van een woning en wil je je huis verduurzamen? Dat moedigt de overheid aan. Daarom is er een landelijke subsidie voor duurzame maatregelen zoals isolatie: de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Voor Verenigingen van Eigenaars is er de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE).   

De subsidie om je huis te isoleren is ongeveer 15% van de kosten wanneer je één maatregel neemt. Neem je 2 of meer maatregelen? Dan is dat zo’n 30% van de kosten. Lees alles over subsidie voor isolatie.

Gratis advies over isolatie

De isolatie-experts van Takkenkamp beantwoorden graag je vragen en geven vrijblijvend advies of direct een offerte voor de isolatie die je kiest.   

Vrijblijvend advies

Wat kost isolatie?

Het isoleren van je huis kan een flinke investering zijn, maar dat hoeft niet. Wat het precies kost en oplevert hangt af van welk deel van je huis je isoleert, het aantal m2, het isolatiemateriaal en of je het laat uitvoeren of doe-het-zelft. Als klant van Vattenfall krijg je in elk geval korting bij onze isolatiepartner Takkenkamp.

Voordeliger isoleren met subsidie: bespaar tot 30%

Bij één maatregel krijg je ongeveer 15% van de kosten terug. Bij twee kan dit zelfs oplopen tot 30%. Lees wat je moet weten en waar je moet zijn voor subsidie bij isolatie. Zo wordt isoleren een stuk voordeliger!

Je huis isoleren: een paar tips

Denk je aan isoleren, dan komen er vast een aantal vragen op. Wat kun je zelf, wat laat je aan een professional over? Wat als de buitenkant van je huis geschilderd is? Waar begin je als je een heel oud huis hebt? De isolatie-experts van Takkenkamp helpen je graag en vrijblijvend bij deze en andere vragen.

Sowieso is het altijd handig een paar zaken van tevoren uit te zoeken. Bijvoorbeeld:

  • Check of je in aanmerking komt voor subsidie voor isolatie
  • Controleer of je huis al isolatie heeft. Je kunt meestal niet zomaar extra isolatie aanbrengen. Al geïsoleerde spouwen herken je aan het renovatierooster voor het ventileren (vaak zwart en vlak boven de grond zichtbaar). En aan de kleine opgevulde boorgaten in de voegen. Vloerisolatie: steek je hoofd door het kruipluik en kijk wat je ziet aan de onderkant van de vloer. Isolatie kan met luchtzakken (aluminium), PUR (groengelig schuim of wit tempex (piepschuim).
  • Check je huis op gebreken. Isolatiemateriaal dat bijvoorbeeld vochtig wordt, verliest zijn isolatiewaarde.
  • Gebruik goed materiaal met een hoge isolatiewaarde.
  • Zorg voor een goede, passende ventilatie. Vooral oudere woningen hebben door de kieren een natuurlijke vorm van ventilatie. Isolatie kan de vochthuishouding veranderen.

Vraag vrijblijvend advies aan

Wil je advies op maat over isolatie bij jou thuis? Vraag dit direct aan bij onze partner Takkenkamp. Zij zijn specialist in spouwmuur-, vloer-, bodem- en dakisolatie. Al meer dan 80 jaar.

Ben je klant van ons? Dan krijg je één keer €100,- korting als je je huis laat isoleren door Takkenkamp.

Vraag advies aan

Een oud huis isoleren

Ben je de gelukkige bezitter van een knusse jaren-30-woning, maar tegelijk een hoge energierekening? Een van de beste manieren om oude woning te isoleren, is spouwmuurisolatie. Dit geldt voor woningen met bouwjaar 1920 – 1975 (bron: Milieu Centraal). Deze woningen zijn bij oplevering meestal niet goed geïsoleerd, maar hebben vaak wel een spouwmuur die opgevuld kan worden. Woningen met een bouwjaar van vóór 1920 zijn niet geïsoleerd tijdens de bouw. Daarnaast hebben deze woningen meestal geen spouwmuur. In dat geval zijn er andere opties om het huis te isoleren: de binnen- of de buitenmuur isoleren. Dit is wat duurder dan spouwmuurisolatie, maar zorgt ervoor dat er geen warmte verdwijnt door de muren van de woning. Zoek hiervoor contact met een aannemer.  

Isoleer je dak 

Ook het isoleren van je dak is een goede investering. Warmte kan namelijk ontsnappen door een ongeïsoleerd dak (bron: Milieu Centraal). Bij de meeste daken is isolatie eenvoudig door te voeren, ook bij oudere woningen. Maar het dak van een oud huis isoleren kan lastig zijn, als er geen onderdak is. Een onderdak wordt geplaatst op de dakconstructie en beschermt de woning tegen vocht van buitenaf. Dakisolatie aanbrengen zonder een onderdak kan wel, maar is niet de beste optie. De meeste isolatiebedrijven doen dit dan ook niet.  

Isoleer je vloer 

Je vloer isoleren kan ook schelen op je energierekening (bron: Milieu Centraal). Sommige huizen hebben geen of een te lage kruipruimte. Bij een lage kruipruimte is bodemisolatie nog een mogelijkheid. Is er geen kruipruimte? Dan is het vaak nog mogelijk de vloer aan de bovenkant te isoleren. Dit kan met een isolerende ondervloer. 

Doe de Direct Besparen Check

Ontvang direct energiebespaartips waarmee je snel aan de slag kunt, zonder grote verbouwingen. We helpen je met maatregelen waar je een kleine investering voor moet doen of die zelfs helemaal gratis zijn. Doe de Direct Besparen Check en bepaal met welke persoonlijke tips je aan de slag gaat. 

Naar de check

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. We zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Bekijk welke resultaten je hebt behaald met je besparingen. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  

Lees meer over Altijd inzicht