Elektriciteit terugleveren op de manier die het best bij uw situatie past

Beschikt u al over een Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++) subsidie? Of bent u van plan deze op korte termijn aan te vragen? Dan volgt ook de vraag of en hoeveel elektriciteit u gaat terugleveren? En welk product voor teruglevering u wil afnemen. Wij bieden u meerdere mogelijkheden. Bekijk wat terugleveren is, hoe de terugleververrekening is opgebouwd en welke manieren van teruglevering er zijn.

Wat is terugleveren?

Op sommige dagen kunnen uw zonnepanelen meer energie opwekken dan uw organisatie op dat moment zelf verbruikt. Het overschot aan zonne-energie kunt u dan teruggeven aan het energienet. Dat noemen we terugleveren. Wij verrekenen de door u teruggeleverde energie (die niet in de saldering zijn meegenomen) tegen variabele energieprijzen die op dat moment gelden. U krijgt dan in de meeste gevallen een verrekening per kWh die u teruglevert.

Op sommige zonnige en winderige dagen kan er een overvloed aan elektriciteit ontstaan, hierdoor is het in heel 2023 al meer dan 20 keer voorgekomen dat er dagen met negatieve elektriciteitsprijzen waren. De veranderende dynamiek in de energiemarkt heeft als gevolg voor uw teruglevering dat u moet betalen voor teruglevering op deze betreffende uren. Wij rekenen maandelijks de teruggeleverde elektriciteit met u af tegen de afgesproken prijs.

Teruglevering nader uitgelegd

Hoe verrekenen wij uw teruglevering?

Wij verrekenen met u de elektriciteit die u zelf heeft opgewekt en levert aan het elektriciteitsnet. We noemen dit teruglevering. De manier waarop we dit doen hangt af van uw contract en van het type aansluiting. De teruggeleverde elektriciteit kan als extra regel op de factuur komen of wordt direct in mindering gebracht op de energie die wij aan u geleverd hebben. Als u elektriciteit wilt terugleveren aan het net, informeer dan altijd uw netbeheerder en uw energieleverancier.

Verschillen tussen groot- en kleinverbruik

Er is een aantal verschillen tussen groot- en kleinverbruikaansluitingen in regelgeving en werkwijze als het gaat om teruglevering. Zo zijn we bij grootverbruikaansluitingen verplicht uw btw-nummer te registreren en bij kleinverbruik niet. Bij kleinverbruik salderen we de energiebelasting en bij grootverbruik is dit niet toegestaan. Bij grootverbruik krijgt u een verrekening voor de teruggeleverde elektriciteit.

Salderen voor kleinverbruik

Salderen is alleen van toepassing voor kleinverbruikaansluitingen en betreft het verrekenen van de energie die is opgewekt met de energie die is verbruikt. Is er meer teruglevering dan levering? Dan verrekenen wij deze teruglevering tegen variabele energieprijzen. Bij grootverbruik wordt alle teruggeleverde elektriciteit verrekend tegen variabele energieprijzen (Day-Ahead EPEX prijs per uur).

Waar is uw verrekening voor teruglevering op gebaseerd?

Basisbedrag SDE-beschikking:

U krijgt één deel van uw basisbedrag van ons als verrekening voor de door u opgewekte energie. En als aanvulling hierop ontvangt u het tweede deel in de vorm van een subsidie.

Deel 1:
Terugleververrekening
Deel 2:
Subsidie
Subsidie-uitkering op basis van het SDE correctiebedrag (- profiel/ onbalansfactor) Verrekening marktprijs Vattenfall (- profiel/ onbalansfactor). Als extra krijgt u een GvO verrekening

 

De opbouw van de verrekening voor teruglevering

Bij Vattenfall krijgt u een marktprijsverrekening die gebaseerd is op de EPEX-prijzen. Deze prijzen zijn gecorrigeerd op basis van de profiel- en onbalanskosten. Deze berekening is in lijn met de methode die de RVO gebruikt om het correctiebedrag vast te stellen. Samen met het subsidiebedrag van de RVO stelt u met onze terugleverproducten uw basisbedrag veilig.

tabel opbouw terugleververgoeding

Uitleg van basisbegrippen

We leggen hier graag een aantal begrippen, die veel worden gebruikt in de uitleg over het terugleveren van energie, aan u uit:

Wat wordt er bedoeld met het basisbedrag?

Elke ronde van de SDE++ subsidie heeft meerdere fases met elk een maximum fasebedrag (basisbedrag). Het bedrag waarvoor u subsidie aanvraagt is lager dan of gelijk aan het maximum fasebedrag. Het fase- of basisbedrag dat in uw subsidiebeschikking staat, geldt vervolgens voor de gehele subsidieperiode.

Wat is het correctiebedrag?

Het correctiebedrag is de gerealiseerde gemiddelde EPEX prijs – de kosten voor profiel- en onbalanskosten. De marktwaarde van de geleverde energie is vastgelegd in het correctiebedrag. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) bepaalt de correctie­bedragen. U ontvangt aan de hand hiervan eerst een voorschot. De definitieve correctiebedragen worden na afloop van ieder kalenderjaar vastgesteld.

Wat wordt er bedoeld met de basis energieprijs?

De basis energieprijs is de ondergrens voor het correctiebedrag. Als het correctiebedrag gelijk is aan de basis energieprijs is de maximale subsidie bereikt. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de basis energieprijs per SDE ronde vast. Deze geldt vervolgens voor de gehele subsidieperiode.

Een paar voorbeeldsituaties

  • De marktprijs is tussen het basisbedrag en de basis energieprijs in
    De RVO keert een subsidie uit tot het basisbedrag. De marktvergoeding plus de subsidie is daarmee nagenoeg gelijk aan het basisbedrag.

  • De marktprijs is lager dan de basis energieprijs
    Als de marktprijs lager is dan de basis energieprijs dan wordt over dat gedeelte geen subsidie verleend. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

  • De marktprijs is gelijk of hoger dan het basisbedrag
    In dit geval keert de RVO geen subsidie meer uit. Het kan zelfs zijn dat de overheid de voorschotten deels terugvraagt.

Bekijk onze manieren van teruglevering

Kies voor een PlusOpwek teruglevercontract

Met PlusOpwek heeft u één contract voor uw levering en teruglevering. U krijgt hiermee voor het door u teruggeleverde volume een uurgewogen EPEX-prijs, minus een door ons vastgestelde afslag voor het onbalansrisico. Als extra ontvangt u van ons een GvO vergoeding. Daarnaast ontvangt u dagelijks informatie over de marktprijzen.

Prijs PlusOpwek = uurgewogen EPEX prijs – afslag + GvO vergoeding

Maak gebruik van onze terugleveringsregel

Als u geen gebruik wilt maken van een apart teruglevercontract, omdat u maar een klein percentage teruglevert ten opzichte van het leveringsvolume, dan kunt u gebruik maken van de passage over teruglevering in uw leveringscontract. In dat geval wordt uw volledige terugleveringsvolume afgerekend tegen de uurgewogen EPEX prijs min een afslag voor onbalanskosten. Er is hierbij geen maximum gesteld aan het terugleveringsvolume.

Prijs teruglevering = uurgewogen EPEX prijs – afslag

Wij helpen u graag bij het kiezen van de beste energieoplossing voor uw situatie. Neem hiervoor contact op via 020 892 01 80. Of maak een afspraak met één van onze solar experts.

Ook interessant over zonnepanelen

Wij staan voor u klaar!

Vraag het de Markt Expertise Desk

Onze Markt Expertise Desk helpt u bij al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop en duurzamer ondernemen. Wij geven u advies over het gebruik van zonne- en windenergie, e-mobility en warmte binnen uw bedrijf of organisatie.

Groepsfoto van de Markt Expertise Desk


Heeft u vragen?
Wij zijn op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op 020 892 01 80.

Stroometiket 2023

In het stroometiket van 2023 ziet u met welke energie­bronnen onze elektriciteit is opgewekt. En wat het aandeel van elke gebruikte energiebron is.

Stroometiket 2023

Platinum status voor Vattenfall

Vattenfall AB heeft na 2022 en 2023 ook in 2024 weer de platinum Sustainability Rating van EcoVadis ontvangen.

Platinum 2022EcoVadis 2023 EcoVadis platinum 2024

Hiermee behoren wij tot de top 1% van alle bedrijven die door EcoVadis zijn beoordeeld in de categorie Energie (levering van elektriciteit, gas, stoom en airconditioning).