Agri-PV voor een optimale synergie tussen landbouw- en energieproductie

Het Agri-PV (landbouw-fotovoltaïsche) concept integreert landbouw en zonne-energieproductie op hetzelfde veld. Terwijl de landbouwgrond in gebruik blijft voor agrarische productie, wordt er met de zonnepanelen fossielvrije elektriciteit opgewekt. Agri-PV zorgt voor een optimale synergie tussen landbouw- en energieproductie.

Wat is Agri-PV?

Agri-PV staat voor ‘Agrarisch’ en ‘Photovoltaic’. Het is een combinatie van landbouw en zonne-energie. Agri-PV is een concept waarbij landbouwgrond wordt gebruikt voor zowel het verbouwen van voedsel (of het laten begrazen door vee), als voor het opwekken van zonne-energie door middel van zonnepanelen.

Drie hoofdgroepen

Voor Agri-PV bestaan drie hoofdgroepen. Agrarische activiteiten onder en naast zonnepanelen en mobiele zonnepanelen in combinatie met agrarische activiteiten. Binnen deze drie hoofdgroepen kan ook een aantal subgroepen worden geïdentificeerd.

Wij onderscheiden de volgende hoofd- en subgroepen:

1. Agrarische activiteiten onder zonnepanelen

De eerste categorie bestaat uit systemen waarbij agrarische activiteiten onder zonnepanelen worden toegepast. Hierbij wordt de transparantie van het systeem aangepast op de agrarische activiteiten die onder het systeem plaatsvinden. Enerzijds door mogelijke transparantie in de module zelf, de afstand tussen de modules en de oriëntatie van het systeem. De hoogte van het systeem wordt aangepast op de agrarische activiteit die daaronder wordt toegepast.

Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Grasteelt onder zonnepanelen (HayVoltaics), 
  2. Gewasteelt inclusief akkerbouw onder zonnepanelen (CropVoltaics),
  3. Fruitteelt onder zonnepanelen (FruitVoltaics), 
  4. Klein- en grootvee dat onder zonnepanelen graast (LivestockVoltaics).
2. Agrarische activiteiten naast zonnepanelen

De tweede categorie bestaat uit systemen waarbij agrarische activiteiten naast en tussen de paneelrijen plaatsvinden. Deze categorie omvat o.a. verticale- en zonvolgende systemen. Waarbij de zonvolgsystemen kunnen roteren over de horizontale as en de zon volgen van oost naar west. Doordat deze systemen kunnen roteren kunnen ze bijna verticaal geplaatst worden waardoor agrarische activiteit tussen de rijen mogelijk wordt.

Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Grasteelt naast zonnepanelen (in de rijen tussen/ gedeeltelijk onder de modules),
  2. Gewasteelt, inclusief akkerbouw naast zonnepanelen (in de rijen tussen/ gedeeltelijk onder de modules),
  3. Fruitteelt naast zonnepanelen (in de rijen tussen de modules),
  4. Klein- en grootvee dat naast de zonnepanelen graast.
3. Mobiele zonnepanelen in combinatie met agrarische activiteiten

De derde categorie, die nu nog minder ontwikkeld is maar mogelijk in de toekomst een rol zou kunnen spelen, is mobiele zonnepanelen in combinatie met agrarische activiteiten. Een mobiel zonsysteem kan jaarlijks als onderdeel van de gewasrotatie (bijvoorbeeld boven het braakliggende perceel) of tijdens de agrarische productie over het veld worden verplaatst. De agrarische activiteiten dienen hier specifiek voor te worden geselecteerd.

Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Grasteelt in combinatie met rijdende/schuivende zonnepanelen,
  2. Gewasteelt (inclusief akkerbouw) in combinatie met rijdende/schuivende zonnepanelen,
  3. Fruitteelt in combinatie met rijdende/schuivende zonnepanelen,
  4. Klein- en grootvee dat in combinatie met rijdende/schuivende zonnepanelen graast.

Het Symbizon project

Combinatie van akkerbouw en zonnepanelen

Project Symbizon is het eerste Agri-PV project dat door Vattenfall is gerealiseerd. Binnen dit project onderzoekt Vattenfall samen met haar partners HEMUS/ERF, AERES Hogeschool, TNO en RVB de optimale combinatie van akkerbouw en zonne-energie. Zonnepark Symbizon is zaterdag 21 september 2024 officieel geopend.

Zonvolgend systeem

In het Symbizon project is gekozen voor een zonvolgend systeem, waarbij de zonnepanelen kunnen meedraaien met de positie van de zon, van oost naar west. Het systeem is gecombineerd met zonnepanelen die zowel aan de voor- als aan de achterzijde stroom opwekken. Daarnaast kan in dit pilot project de positie van het zonvolgsysteem ook handmatig worden aangepast. Hierdoor kunnen de modules bijna verticaal (tot 60 graden) worden geplaatst, waardoor de agrariër eenvoudig tussen de rijen door kan rijden tijdens het bewerken van het land. Direct onder de panelen rondom de fundatiepalen worden bloemen en kruiden aangeplant om zo positief bij te dragen aan de biodiversiteit.

Symbizon-zonvolgend-systeem.jpg

Klik op de afbeelding om te vergroten

Potentiƫle voordelen voor de landbouw

Aan de hand van pilot projecten onderzoeken we de ideale samenwerking tussen landbouw en zonnepanelen. Zo kijken we naar de impact van schaduw op verschillende openveld gewassen, zoals aardappels, haver, bonen, uien en suikerbieten.

Eerste observaties

In het Symbizon project zijn de eerste observaties over de impact van schaduw al in het veld te zien, namelijk:

  1. Er is een verminderde verdamping uit de bodem tijdens droge periodes door de schaduw van de modules,
  2. Er is een gedeeltelijke beschutting voor de gewassen tijdens extreem weer (wind & regen),
  3. Er is een bewegende schaduw, waardoor bijna elk gedeelte van het veld een aantal uur zonlicht ontvangt ten behoeve van photosynthese.

Symbizon-minder-verdamping-beschutting-gewassen-schaduw.jpg

Klik op de afbeelding om te vergroten

Het overzicht: akkerbouw en kantelbare zonnepanelen

Binnen het Symbizon-concept kan worden gecombineerd met bijna alle akkerbouw gewassen. Het concept is ook mogelijk in combinatie met melkveehouderijen en vrije-uitloop kippen.

De voordelen van Agri-PV

Met Agri-PV kunt u als agrariër extra inkomsten genereren. De verdiensten uit de zonnepanelen worden toegevoegd aan de inkomsten vanuit de landbouw. Deze extra bron van inkomsten kan u helpen in gevallen van gewasschade door extreme droogte of regenval.

Agri-PV

Heeft u interesse?

Bent u geïnteresseerd in het Agri-PV concept of heeft u vragen hierover?
Neem dan contact op met één van onze specialisten.