1. Grootzakelijk
  2. Sectoren
  3. Transport & Opslag

Onze oplossingen voor de transport- en opslagsector

De Nederlandse transportsector heeft als ambitie om de CO2-uitstoot in 2030 met 60% terug te dringen ten opzichte van 1990. E-mobility en elektrificatie spelen daarin een belangrijke rol. Met onze oplossingen om te verduurzamen en het samenwerken met partners hierin helpen wij de bedrijven in de transport- en opslagsector hun CO2-uitstoot te verminderen.

Samenwerken voor succesvolle verduurzaming

Wij zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Met onze oplossingen om zorgeloos zakelijk elektrisch te rijden helpen wij bedrijven hun CO2-uitstoot te verminderen. Bekijk ook onze partnerships.

Webinar 'Van dieseltank tot laadhub'

Het aantal elektrische voertuigen neemt toe en daarmee ook de behoefte aan voldoende laadpunten. Hoe gaat u daarmee om en welke mogelijkheden zijn er voor uw bedrijf om een toekomstbestendige laadoplossing te faciliteren? Zeker in de logistieke sector is dat een belangrijk vraagstuk. In dit webinar gaan we samen met partner Mobilyze dieper in op alle aspecten die bij een toekomstbestendige laadoplossing horen. 

Van dieseltank tot laadhub

Bekijk hoe DHL Parcel verduurzaamt

DHL Parcel heeft zich als één van de bekendste logistieke dienstverleners van de wereld ten doel gesteld om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Hoe? Door onder andere hun enorme wagenpark te verduurzamen. Én door hun bestaande panden te verduurzamen en bij alles wat nieuw gebouwd of aangeschaft wordt uit te gaan van de groenste standaard. Een mooi voorbeeld hiervan is het nieuwe sorteercentrum in Zaltbommel. We worden daar rondgeleid door Branko Schuurman, Vice President International & Strategy bij DHL Parcel.

Verduurzamen in de transport- en opslagsector

Om invulling te geven aan de ambitie van onze klanten om te verduurzamen, bieden wij verschil­lende oplossingen specifiek voor de transport- en opslagsector:

  1. Elektrificeren van het wagenpark
  2. Zelf energie opwekken met de zon
  3. Energie uit hernieuwbare bronnen

1. Elektrificeren van het wagenpark

Steeds meer organisaties elektrificeren hun wagenpark

Het aantal elektrische auto’s zal de komende jaren flink stijgen. Bedrijven als IKEA, Vattenfall en Unilever hebben al besloten binnen enkele jaren hun vloot volledig elektrisch te maken. Er zijn verschillende manieren om tot elektrificatie over te gaan. Het is daarom belangrijk om eerst uw eigen ambities te bepalen. Wat is uw doel? Wat kunt u investeren? Wat is voor uw bedrijf belangrijk? En wat zijn de mogelijkheden op of rondom uw bedrijfsterrein?

Waar u op moet letten

Mocht u besluiten over te gaan op elektrisch rijden of het bestaande aantal laadpunten uit te breiden dan is een aantal zaken van belang:

  • Bekijk van welke subsidies u gebruik kunt maken
  • Bereken de totale kosten voor de laadpalen
  • Bepaal hoeveel laadpunten u nodig heeft
  • Kies niet zomaar voor het verzwaren van uw netaansluiting

Subsidie voor elektrische bedrijfswagens

Bent u ondernemer of heeft u een non-profitorganisatie? En koopt of financial leaset u een nieuwe, volledig uitstootvrije (emissieloze) bedrijfsauto? Vraag de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) aan. Doe dit voordat u een definitieve overeenkomst sluit. Bij operational lease kan uw leasemaatschappij SEBA aanvragen.

Hoeveel subsidie?

  • Maximaal € 5.000 per bedrijfsauto.
  • Grote onderneming: 7% van netto catalogusprijs bij voertuigcategorie N1. Deze prijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die fabrikant of importeur aanbracht voor kenteken afgifte. Bij een voertuigcategorie N2 met maximum gewicht van 4.250 kilo ontvangt u 7% van verkoopprijs zonder btw.
  • Middelgrote onderneming: 10%
  • Kleine ondernemingen en non-profitinstellingen: 12%.

Om te weten of uw organisatie groot, middelgroot of klein is, kunt u de mkb-toets doen. Let op! 2024 is het laatste jaar voor de SEBA.

Laadpalen voor zakelijk gebruik installeren

Steeds meer mensen maken de keuze voor een elektrische auto. Bied u uw klanten en medewerkers al de gelegenheid om hun auto bij uw bedrijf op te laden met een laadpaal? Wanneer uw bedrijf een eigen parkeerterrein heeft, kunnen wij u helpen dit te realiseren met de juiste laadoplossingen.

Laadpalen voor zakelijk gebruik

2. Zelf energie opwekken met de zon

Voor 2030 de CO2-uitstoot met 55% reduceren

Veel distributiecentra en kantoorgebouwen zijn bij uitstek geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Volgens het Klimaatakkoord moet in 2030 de CO2-uitstoot met ten minste 55% gereduceerd zijn ten opzichte van 1990. Dus ook als ondernemer ontkomt u er niet aan: u moet verduurzamen. Met zonnepanelen op het dak van uw bedrijf wekt u uw eigen duurzame elektriciteit op, want zodra de zonnepanelen op uw dak liggen wekt u elektriciteit op zonder CO2-uitstoot.

  • Zelf energie opwekken
    Uw eigen duurzame elektriciteit opwekken en daarmee de CO2-uitstoot helpen verminderen
  • SDE++ subsidie
    Uw investeringskosten verlagen door de SDE++ subsidieregeling te gebruiken
  • Kosten besparen
    Uw energiekosten verlagen want de energie die u zelf opwekt is gratis

In 5 stappen zonnepanelen op uw bedrijfspand

U wilt uw bedrijf graag verduurzamen en tegelijk ook besparen op uw energiekosten. Dat kan met zonnepanelen. Wij leggen u graag uit hoe u dit in vijf stappen realiseert. Lees het artikel hoe u in 5 stappen zonnepanelen op uw bedrijfspand realiseert.

zonnepanelen op uw bedrijfspand

3. Energie uit hernieuwbare bronnen

100% duurzaam opgewekte windenergie uit Nederland

Er zijn verschillende manieren om de CO2-uitstoot terug te dringen. Duurzaam opgewekte windenergie is daar één van. Met windenergie afkomstig van een Nederlands windpark kunt u uw grootverbruik elektriciteit verduurzamen.

Ons product NederlandseWind is 100% duurzaam opgewekte Nederlandse windenergie. Het voldoet aan de eisen van het keurmerk Milieukeur en is hier ook mee gecertificeerd. Zo bent u ervan verzekerd dat uw elektriciteit voor 100% afkomstig is van een Nederlands windpark.

Verduurzamen volgens de CO2-prestatieladder

Eén van de instrumenten om duurzaam ondernemen te stimuleren is de CO2-prestatieladder. Met de CO2-prestatieladder kunt u laten zien wat uw bedrijf of organisatie doet om de CO2-uitstoot te verminderen. Het is een CO2-management­systeem met vijf niveaus, die de mate van ‘duurzame volwassenheid’ van een bedrijf aangeven.

De CO2-prestatieladder stimuleert u om de CO2-uitstoot elk jaar verder terug te dringen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, het maakt u bewust van uw energieverbruik en u kunt er nog voordeel mee krijgen in aanbestedingen.

Hoger op de CO2-prestatieladder
Wilt u weten hoe u de CO2-prestatieladder in het voordeel van uw bedrijf kunt laten werken? Lees hier alles over de CO2-prestatieladder.

Meer over het verduurzamen van uw bedrijf

Wij staan voor u klaar!

Onze oplossingen voor de transportsector

De Nederlandse transportsector heeft als ambitie om de CO2-uitstoot in 2030 met 60% terug te dringen ten opzichte van 1990. Wij bieden onze transport- en opslagklanten de producten en diensten om dat mogelijk te maken.

Maak een afspraak of bel ons tijdens kantooruren op 020 892 00 75.

Transport team Vattenfall

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

De ontwikkelingen rondom de verduurzaming van de transport- en opslagsector volgen elkaar in hoog tempo op. Meld u daarom aan voor onze UpdateService. U ontvangt dan regelmatig updates van ons, bijvoorbeeld over regelingen, subsidies of nieuwe innovaties.

UpdatService Transpot en Opslag