Ruud Zanders is een Klimaatondernemer. Klimaatondernemers zijn ondernemers en bedrijven die het veranderende klimaat niet als bedreiging zien, maar als een kans. Ruud groeide op tussen de kippen op het pluimveebedrijf van zijn ouders. Na het faillissement in 2007 moest hij helemaal opnieuw beginnen en gooide hij uiteindelijk het roer compleet om. Zijn doel: een klimaatneutraal ei op de markt brengen. Weten hoe? Bekijk de video.
Ruud Zanders is een Klimaatondernemer
Een kippenstal waar rekening wordt gehouden met kip, mens en milieu
Oprichting pluimveebedrijf Kipster
Samen met de Universiteit van Wageningen werkte Ruud al aan het concept van de ‘Rondeelstal’: een kippenstal waar rekening gehouden wordt met kip, mens en milieu. Hier ontdekte Ruud dat er markt is voor duurzame eieren en dat het ook anders kan. Of sterker nog. Dat het anders móet. Vanuit die duurzame overtuiging ging Ruud aan de slag met een eigen concept en richtte hij in 2018 pluimveebedrijf Kipster op, in het Limburgse Oirlo. Daar kwam het klimaatneutrale ei ter wereld.
Klimaatneutraal: CO2-besparingen en zonnepanelen
We gaan langs bij de revolutionaire boerderij van Kipster en ontdekken wat de eieren van Ruud nou precies klimaatneutraal maakt. Zo voert Ruud zijn kippen met de resten van bakkerijen en met bijproducten van het land, zoals haverdoppen. Dit levert een CO2-besparing op van 50%. En met zijn speciale eierdozen van aardappelzetmeel bespaart Ruud in vergelijking met een normale eierdoos zo’n 90% aan CO2. Maar er is ook goed nagedacht over de energievoorziening. De boerderij heeft geen gasaansluiting en boven op het dak liggen 1100 zonnepanelen. Deze wekken genoeg energie op om het hele bedrijf draaiend te houden.
Vraag vanuit het buitenland
Kipster groeit en er is veel vraag naar de klimaatneutrale eieren, ook vanuit het buitenland. Ruud is bezig met de uitbreiding van zijn concept naar België en Amerika. In 2021 is de uitbreiding in Amerika begonnen. Lees meer hierover in het persbericht van Kipster.
De boerderijen van Kipster
De toezegging van Lidl om vijf jaar lang de eieren af te nemen gaf Kipster de financiële zekerheid om haar boerderijen te realiseren. De eerste Kipster boerderij staat in Venray. Begin 2020 zijn er twee nieuwe Kipster-boerderijen gebouwd in Beuningen. Samen maken die het duurzame Kipster-ei voor iedereen toegankelijk en betaalbaar.
"Het kan wél: op een andere manier eieren produceren. En de consument wil het ook nog, onze eieren zijn altijd uitverkocht."