Subsidies voor glastuinders

De CO2-uitstoot in de glastuinbouwsector moet de komende jaren fors omlaag om te kunnen voldoen aan het convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030. In dit plan staat omschreven hoe de agrarische sector en de overheid gaan samenwerken aan de verduurzaming van de glastuinbouw­sector. Om dit plan te laten slagen zijn subsidies nodig om de sector te verduurzamen. We helpen u graag met een overzicht van de belangrijkste subsidies voor glastuinders en hoe u hiervoor in aanmerking komt.

Subsidies voor glastuinders

Overstappen op hernieuwbare energiebronnen? Voldoen aan de energiebesparingsplicht? Minder CO2 uitstoten? Door innovatieve keuzes maakt u uw glastuinbouwbedrijf toekomstbestendig. Maar welke mogelijkheid past bij uw bedrijf en van welke regeling kunt u gebruik maken? We helpen u graag op weg met een overzicht van de belangrijkste subsidies.

Overige subsidies om uw bedrijf te verduurzamen

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Periode: van 1 jan. 2024 t/m 31 dec. 2024

Totaal budget: € 259 miljoen euro

Toelichting:
Wilt u investeren in energiezuinige technieken en hernieuwbare energiebronnen? Met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst én uw energierekening. De regeling levert u gemiddeld 10% voordeel op. En bovendien heeft u de gebruikelijke afschrijving voor uw investering en een lagere energierekening.

Voor wie?
De EIA is voor alle ondernemers die onder de inkomsten­belasting of vennoot­schapsbelasting vallen. Ook een overheids­organisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de EIA, als zij vennootschaps­belasting betalen. De regeling is niet voor particulieren.

Voorwaarden EIA:

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

Periode: van 1 jan. 2024 t/m 31 dec. 2024

Totaal budget: 600 miljoen euro

Toelichting:
Uw bedrijfspand verduurzamen met zonnepanelen, een zonneboiler of (hybride) warmtepomp? Vraag dan de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aan.

Voorwaarden ISDE:

  • Een warmtepomp moet vanaf 1 jan. 2024 minimaal over een energielabel A++ beschikken om in aanmerking te komen voor de subsidie. Bekijk hoeveel subsidie er per type warmtepomp wordt toegekend.
  • In 2024 kunt u geen subsidie meer aanvragen voor zonnepanelen. Hier was tot 31 december 2023 budget voor. Over deze subsidie leest u hier alles over.

Aanvraag voorbereiden:
Voor zakelijke gebruikers gelden er bij de ISDE andere aanvraagstappen dan voor particuliere gebruikers. De belangrijkste is dat u eerst de subsidie aanvraagt voordat u akkoord geeft op een offerte.

Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

Periode: van 10 sept. 2024 tot 10 okt. 2024

Totaal budget: 11,5 miljard euro

Toelichting:
Wilt u gebruik maken van de mogelijkheden om te verduurzamen en/ of uw CO2-uitstoot verminderen door bijvoorbeeld te investeren in zonnepanelen of een warmtepomp? In het najaar van 2024 is er weer een nieuwe aanvraagronde.

Meer verschillende technieken:
In de nieuwe aanvraagronde komen er enkele technieken bij waarvoor u als glastuinbouw­ondernemer subsidie kunt aanvragen. Dat zijn bijvoorbeeld:

  • zonnepanelen waarvoor een kleine dakaanpassing nodig is;
  • een aparte categorie voor warmte uit oppervlakte-, afval- of drinkwater (aquathermie);
  • een nieuwe categorie warmtepomp voor de glastuinbouw;
  • nieuwe categorieën voor elektrificatie van de industrie.

Meer informatie:
Lees meer over de SDE++-subsidie voor energie-opwek en CO2-vermindering.

Bekijk ook deze subsidies

Benut u met uw bedrijf alle subsidie­mogelijkheden?

Met energiesubsidies en fiscale regelingen kunt u uw investeringen om energie te besparen of op een andere manier te verduurzamen sneller terugverdienen. Benieuwd of uw bedrijf alle subsidiekansen optimaal benut? Ontdek welke subsidies er zijn met onze Zakelijke Subsidiewijzer. Of laat u persoonlijk adviseren door onze partner Subsidiebureau Nederland.

Gebruik onze Subsidiewijzer

Het Agri-team staat voor u klaar!

Slimmer omgaan met energie

Door slim met uw energie om te gaan kunt u niet alleen besparen op uw energiekosten, maar ook uw CO₂-uitstoot verminderen. Onze experts gaan hierover graag met u in gesprek.

Het Agri-team staat voor u klaar

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Inzicht op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk.

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering