Renewi creëert waarde in het hart van de circulaire economie

Renewi is een zogenaamd waste-to-product bedrijf, dat in 2017 is opgericht na de fusie van de Shanks Group plc met de Van Gansewinkel Groep B.V. Het doel van het bedrijf is duidelijk: met behulp van innovatie en de nieuwste technologieën de grenzen van recycling verleggen. Uitgangspunt daarbij is het streven naar een wereld waarin al het afval circulair is. Het resultaat hiervan is minder afval en vervuiling, efficiënter gebruik van schaarse grondstoffen en een directe bijdrage aan een koolstofarme economie. Een voorbeeld hiervan is het produceren van groen gas en het verduurzamen van de vrachtwagenvloot.

Samen vooruit in circulariteit

Bijdragen aan een koolstofarme economie

De core-business van Renewi is om waarde te halen uit afval dat voorheen zou zijn verbrand of gestort. Dat doen ze op locaties verspreid door het hele land. Het resultaat daarvan is minder afval en vervuiling, efficiënter gebruik van schaarse grondstoffen en een directe bijdrage aan een koolstofarme economie. Hoe ze dat doen? Door het produceren van koolstofarme circulaire materialen en het vermijden van CO2-uitstoot. In 2023 hebben ze zo ruim 63% van al het afval dat ze hebben verzameld, 10,4 megaton kunnen recyclen.

Waarde halen uit afval

Het afval dat Renewi gebruikt als grondstof voor het productieproces wordt gehaald uit inzamelactiviteiten, samenwerkingen en verwerkingsprocessen. Op meer dan 150 Renewi-locaties, voornamelijk in Nederland en België, verwerken en sorteren ze afval en afvalwater. Zo produceren ze hoogwaardige secundaire materialen, die verkocht worden voor gebruik in de productie van nieuwe en duurzamere producten. Ze streven ernaar om de hoeveelheid gerecycled materiaal te maximaliseren en tegelijkertijd de hoogste toegevoegde waarde te creëren en zo vermijdt het bedrijf een aanzienlijke CO2-uitstoot binnen de gehele waardeketen.

Video: Circulaire materialen produceren uit afval

Bij waste-to-product bedrijf Renewi verwerken ze ruim 10 miljoen ton afval per jaar. Daarvan wordt inmiddels ruim 63% gerecycled: één van de hoogste recyclingpercentages in Europa.

Partnerships essentieel in energietransitie

Groen gas als alternatief voor aardgas

Het zijn wereldwijde problemen waar iedereen mee te maken heeft: de schaarste aan grondstoffen en de opwarming van de aarde. Renewi is, net als Vattenfall, van mening dat het bundelen van krachten, samenwerken, cruciaal is bij het oplossen die vraagstukken. In plaats van materialen te verbruiken, deze hergebruiken.

In de overgang naar meer duurzaam opgewekte energie speelt groen gas een belangrijke rol. De productie en inzet van groen gas helpt in het bereiken van de klimaatdoelen op het gebied van CO2-reductie en helpt Nederland om minder afhankelijk te worden van aardgasimport. Eén van de klimaatdoelstellingen is om in 2030 jaarlijks 2 miljard m3 groen gas te produceren in Nederland. Momenteel produceert Nederland jaarlijks ongeveer 250 miljoen m3 groen gas.

Groen gas voor Vattenfall

Het groen gas voor Vattenfall wordt geproduceerd in een uiterst moderne installatie van Renewi Organics in Amsterdam. In deze vergister worden organische reststromen verzameld. Deze etensresten zijn afkomstig van restaurants en kantines, over-de-datumproducten zijn bijvoorbeeld afkomstig van supermarkten.

Het groene gas uit de vergister wordt toegevoegd aan het reguliere gasnetwerk, waar het zich vermengt met het aardgas en zo de gasmix steeds een beetje groener maakt. In 2030 moet 20% van het gas dat door huishoudens en kleine bedrijven wordt verbruikt duurzaam zijn geproduceerd.    

Groen gas als alternatief voor aardgas

Groen gas wordt gemaakt van biogas, wat voortkomt uit vergisting van bijvoorbeeld groente-, fruit- en tuinafval en mest. Het biogas wordt daarna gezuiverd en verbeterd, zodat er groen gas ontstaat dat qua samenstelling en kwaliteit vergelijkbaar is met fossiel aardgas. 

Groen gas wordt gezien als een alternatief voor aardgas en wij zoeken hier leveranciers voor. Produceert u al groen gas of heeft u plannen om dit te gaan doen? Meld u dan aan.

Meld u aan

Verduurzamen van de vrachtwagenvloot

Om de afvalstromen in te zamelen en zoveel mogelijk om te zetten in secundaire grondstoffen, beheert Renewi een groot wagenpark. De vrachtwagenvloot van Renewi behoort tot de grootste van Nederland en met 1.814 vrachtwagens in totaal, draagt die bij aan 15% van de totale CO2-uitstoot van het bedrijf. Het elektrificeren van de vrachtwagen­vloot is daarom een belangrijk onderdeel van hun ambitie om per 2030 de CO2-uitstoot te halveren en om op de langere termijn te streven naar net-zero.

Elektrische bedrijfswagens

Op dit moment worden steeds meer van de huidige voertuigen met een hoge CO2-uitstoot vervangen door wagens met een lage-emissie technologie. Sinds 2023 neemt Renewi alleen nog maar elektrische bedrijfswagens af en in 2030 moet de helft van de vloot volledig elektrisch zijn. Om de huidige en toekomstige elektrische vrachtwagens van elektriciteit te voorzien heeft Vattenfall de laadstations bij Renewi geplaatst en leveren wij ook de uit hernieuwbare bronnen opgewekte elektriciteit. Zo vermindert Renewi niet alleen de CO2-uitstoot, maar draagt het bedrijf ook bij aan schonere lucht in de binnensteden.

Zo helpen wij Renewi met verduurzamen