Hoe Intratuin netcongestie omzeilt met een batterij

Intratuin opende in 2022 een ‘all-electric’ distributiecentrum in Aalsmeer. Het centrum voldoet aan alle duurzaamheidseisen, maar helaas diende zich een probleem aan: de capaciteit van het net bleek niet voldoende voor de transportaanvraag van alle elektriciteit. Directeur Peter Paul Kleinbussink en Charles Markman vonden een creatieve oplossing voor dit probleem: de GreenBattery. Deze mobiele batterij is het duurzamere alternatief voor de dieselaggregaat: de batterij wordt vooraf helemaal opgeladen met duurzame elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare bronnen, zoals zon en wind.

De duurzame ambities van Intratuin

Gloednieuw distributiecentrum

Midden in het groene hart staat het gloednieuwe distributiecentrum van Intratuin. Een logistiek knooppunt, waar alle vestigingen van het tuincentrum bloemen en planten bestellen, vertelt directeur Peter Paul Kleinbussink. "Alles op groengebied is hier gecentreerd. En het mooie is: met een nieuw centrum hebben we meteen een moderniserings- en verduurzamingsslag kunnen maken."

"Een groot voordeel van nieuwbouw is dat het helemaal naar onze wensen kon worden opgeleverd", zegt Peter Paul. "Zo voldoet het aan alle duurzaamheidseisen: goede isolatie, zonnepanelen, ledverlichting, energiezuinige apparatuur, we krijgen binnenkort acht laadpalen, en ga zo maar door."

Peter Paul Kleinbussink (l) en Charles Markman

Peter Paul Kleinbussink (l) en Charles Markman

Probleem: te weinig energie

Toch liep Peter Paul in het najaar van 2022 tegen een omvangrijk probleem aan: het pas geopende centrum had meer energiecapaciteit nodig, maar de netbeheerder kon daar niet aan voldoen vanwege netcongestie. De energietransitie maakt dat er veel flexibiliteit nodig is om het toekomstige duurzame energiesysteem (vraag en aanbod) in balans te houden.

"We hadden al in een vroeg stadium een zogeheten ‘meeraanvraag’ bij de regionale netbeheerder gedaan voor ons oude contract, maar tot onze spijt kwam de netbeheerder niet over de brug. Daardoor konden we bijvoorbeeld onze planten niet allemaal op 16,5 graden verwarmen. Het zou nog anderhalf jaar duren voordat de netcongestie kon worden opgelost. Een deceptie. Dus ja, tegen mijn principes in moesten we het de eerste weken oplossen met een dieselaggregaat om genoeg elektriciteit te krijgen."

Logo Intratuin

Intratuin is ontstaan toen acht ondernemers in 1980 hun krachten bundelden. Samen maakten ze promotie onder de naam Intratuin en de groep van ondernemers werd steeds groter. Op dit moment zijn er 69 vestigingen, waarvan 55 in Nederland, 3 in België en 11 in Duitsland. Intratuin is een soft franchise formule. De vestigingen worden gefaciliteerd door het servicekantoor in Woerden, een distributiecentrum voor hardwaren in Den Bosch en een distributiecentrum voor groen in Aalsmeer.

Ook voor pandeigenaar Charles Markman was de boodschap ongemakkelijk. "Ik voel een grote verantwoordelijkheid naar Intratuin, zeker omdat het een nieuw project is. Als je zo’n mooi distributiecentrum betrekt, moet het ook goed zijn. Maar toen we eenmaal een dieselaggregaat hadden geïnstalleerd, kwam de energiecrisis." Die raakte duidelijk ook de grote bedrijven, zegt Charles. "De dieselprijzen waren ineens torenhoog, dus dat gooide alles overhoop."

Plaatsing GreenBattery

Peter Paul en Charles gingen de winter in, zonder dat de netbeheerder voor genoeg vermogen kon zorgen bij Intratuin. Gas was ook geen optie meer, omdat het hele gebied zonder gas was opgeleverd. Charles: "Toen kreeg ik de tip om te kijken naar een batterijoplossing. Vervolgens ben ik samen met Intratuin in contact gekomen met een relatiebeheerder van Vattenfall. Zij waren de enigen die binnen 2 weken via haar partner GreenBattery een duurzaam opgeladen batterij konden leveren."

Het gevolg: de volledige elektrische installatie van het pand (oppervlakte: 12.500 m²) moest worden omgebouwd. "We kregen nieuwe kabels om de batterij ‘ertussen’ te zetten", zegt Peter Paul. "Verzekeringstechnisch bracht het ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Maar uiteindelijk is het ons binnen twee weken gelukt om de nieuwe batterij z’n werk te laten doen."

"We laten ons goed informeren door Vattenfall over de ontwikkelingen in de energietransitie en de praktische oplossing die Vattenfall met haar partner GreenBattery kan bieden."

Peter Paul Kleinbussink

Verduurzamingsslag

Een snelle oplossing, die de eerste, winterse problemen naar de achtergrond verdreven. En die ook nog eens goedkoper bleek. Wel was er veel afstemming nodig, weet Charles zich nog te herinneren. "Eigenlijk heb ik de hele winter dagelijks overleg gehad met Intratuin en de mensen van GreenBattery en Vattenfall. Uiteindelijk hebben we de temperatuur ook wat naar beneden kunnen stellen, om niet op onze gecontracteerde capaciteit te zitten. We kwamen er met pragmatisch denken uit."

Met de lente in aantocht werd de batterij gelukkig weer overbodig, zegt Peter Paul: "Prettig dat we het met een huurconstructie konden oplossen. Mocht het nodig zijn, dan plaatsen we komende winter weer een tijdelijke batterij. Maar uiteindelijk hopen we op een passende oplossing voor de lange termijn: dat we de benodigde energiecapaciteit geleverd krijgen en onze zonnepanelen ten volste kunnen benutten."

GreenBattery bij Intratuin

De GreenBattery bij het distributiecentrum van Intratuin.

Toekomst: verduurzamingsslag

Intratuin is sowieso bezig om een grote verduurzamingsslag te slaan, meent de directeur. "Met nieuwbouw is het makkelijk, zij het dat je niet voor verrassingen komt te staan. Maar we hebben bijvoorbeeld ook ons servicekantoor in Woerden van energielabel C naar A gebracht. Dat is een pand van 25 jaar oud. Daar hebben we geïnvesteerd in zonnepanelen, ledverlichting en energiezuinige apparatuur."

Verder noemt Peter Paul het massaal overgaan op warmtepompen bij Intratuin-vestigingen. Waar hij het meest trots op is? "Onze visie op de groene tuin. We proberen consumenten te stimuleren om de tuinen massaal te vergroenen, meer in te zetten op biodiversiteit. Mensen moeten het plezier van tuinieren herontdekken. Daarmee help je de natuur ook, in plaats van de barbecue aan te zetten in een volledig geasfalteerde tuin. We passen ons assortiment ook dusdanig aan: meer planten, veel meer groen. Geen chemische bestrijdingsmiddelen meer. Al onze meststoffen zijn organisch, de potgrond is duurzaam en ga zo maar door. Daar zetten we echt een grote stap in."

Kerncijfers Intratuin

  • Het pand is circa 12.500 m2 met ongeveer 1600 m2 koelcelruimte en +/- 1000 m kantoorruimte
  • Een 'full-electric' pand
  • Ten opzichte van de oude situatie met een gasaansluiting bespaart deze klant naar schatting 50 ton CO2 per maand*
  • Tijdsduur huur GreenBattery: 14 november 2022 - 1 mei 2023
  • Specificaties type batterij: GreenBattery GB250, met 250 kW vermogen en 450 kWh capaciteit. Dit betreft een veilige LFP batterij.

*Inschatting gebaseerd op Carbon Price Tracker | Ember.

Tips voor ondernemers

Ook Charles ondersteunt de transitie naar duurzaam gebruik, zowel zakelijk als persoonlijk. Toch ziet hij soms praktische bezwaren waar je je van bewust moest zijn voordat je investeert, vindt hij. "De verduurzaming gaat zo snel dat toeleveranciers het soms niet aankunnen. Denk aan levertijden van zonnepanelen of warmtepompen. Natuurlijk, we willen allemaal graag van het gas af, maar het is niet altijd uitvoerbaar. Zorg dus dat je van tevoren goed weet waar je aan toe bent."

Peter Paul is het daarmee eens: laat jezelf altijd goed informeren. "Dat we niet genoeg elektrische capaciteit kregen, was overmacht. Maar we blijven er alles aan doen: we laten ons goed informeren, bijvoorbeeld door Vattenfall over de ontwikkelingen in de energietransitie en de praktische oplossing die Vattenfall met haar partner GreenBattery kon bieden. Dat heeft ons uiteindelijk ook uit de brand geholpen."


Meer weten over onze batterijoplossingen?

Bekijk dan de mogelijkheden van onze flexibele zakelijke batterijen, waarmee we werken aan het stabiliseren van het elektriciteitsnet.

Heeft u interesse of een vraag?
Neem dan contact op met onze Markt Expertise Desk. Zij helpen u graag met al uw vragen over energiebesparing, energie-inkoop en verduurzamen.

Ook interessant om te lezen

Altijd een oplossing voor uw zakelijke energie

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Inzicht op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk.

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering