1. Grootzakelijk
  2. Groen gas
  3. Duurzamer alternatief voor aardgas
  • Groen gas, een duurzamer alternatief voor aardgas

  • Waarom groen gas?

    Omdat bij het gebruik van aardgas veel CO₂ vrijkomt, is het een belangrijke oorzaak van klimaatverandering. Wij willen daarom duurzamere alternatieven inzetten. Groen gas is zo'n alternatief: het heeft dezelfde eigenschappen als aardgas, maar is veel duurzamer. Groen gas bestaat uit biogas op basis van hernieuwbare bronnen. De CO₂ die met groen gas wordt uitgestoten, is eerder door de gebruikte grondstoffen uit de lucht opgenomen. Er komt zo geen extra CO₂ in omloop.

De voordelen van groen gas

Groen gas is een duurzamer alternatief voor aardgas. Door de inzet van groen gas kunt u direct en zonder grote investeringen uw CO2-uitstoot verlagen en daarmee uw duurzaamheidsdoelstellingen behalen. Ons groen gas komt uit Nederland.

Zonder ingrijpende aanpassingen

Omdat groen gas gewoon door het reguliere gasnet loopt, zijn er geen grote aanpassingen nodig. Ideaal voor het gedeelte dat lastig te elektrificeren is. Of dat kostbaar is om te isoleren binnen het pand.

Energiebronnen uit Nederland

Groen gas is geproduceerd uit biogrondstoffen en daarmee schoner en beter voor het milieu dan aardgas. Met groen gas steunt u de productie van groen gas in Nederland.

Direct uw CO₂-uitstoot verlagen

Er komt geen extra CO2 in omloop. Hiermee levert groen gas een directe bijdrage aan het behalen van uw duurzaamheids­doelstellingen. Met GvO's kunt u laten zien dat u zich inzet voor klimaatvriendelijke oplossingen.

Kies nu voor groen gas

Stel zelf uw energiemix samen en kies voor de hoeveelheid groen gas die past bij uw duurzaam­heidsdoelen. U bepaalt eenvoudig of u een percentage van uw gasverbruik of uw volledige gasvolume wilt vergroenen, op basis van het door u gecontracteerde gasvolume. Groen gas werkt net als aardgas en wordt geleverd via het gasnetwerk, zodat u altijd kunt rekenen op een betrouwbare levering.

Combineer groen gas met onze 100% hernieuw­bare energieproducten, zoals NederlandseWind of EuropeseWind. En zet samen met ons stappen om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.

Groen gas, zo werkt het

  1. Natuurlijke grondstoffen zoals slib, tuinafval, gft resten en/ of dierlijke restproducten zoals koeienmest worden gemengd.

  2. Hydrolyse wordt toegepast, een proces om de biomassa sneller af te breken. Bacteriën kunnen beter hun werk doen.

  3. Vergistingsproces waarbij bacteriën en schimmels biomassa omzetten in biogas. 38 Graden is de ideale temperatuur voor deze bacteriën.

  4. Er is nu biogas: bruikbaar als brandstof voor transport, opwek van stroom en gebruik van de proceswarmte.

  5. Het biogas wordt gezuiverd en gedroogd en op dezelfde kwaliteit als aardgas gebracht.

  6. Groen gas wordt ingevoed op het Nederlandse gasnet. Bruikbaar voor iedereen met een gasaansluiting. Er stroomt dus een mix van groen gas en aardgas door de bestaande gasleidingen.

  7. U neemt gas af zoals u dat gewend bent, maar dan een stuk duurzamer.

Hoe duurzaam is groen gas?

Groen gas Fossiel aardgas
Hernieuwbare bron (mest of
biologisch afval)
Niet hernieuwbare bron (aardgas)
Zoveel mogelijk uit Nederland,
de rest uit Europa
Wereldwijde herkomst
Netto 0 kg CO2 per m3 gas,
of zelfs negatief
2,1 kg CO2 per m3 gas
Draagt bij aan uw duurzaamheidsdoelstellingen Afhankelijkheid van fossiel bronnen

Garanties van Oorsprong

Bedrijven die groen gas afnemen, kunnen via digitale certificaten aantonen dat een bepaalde hoeveelheid groen gas uit hernieuwbare energiebronnen is geproduceerd en het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Deze certificaten worden Garanties van Oorsprong (GvO’s) genoemd. Zo kunnen bedrijven aantonen dat zij op een duurzame manier ondernemen. Deze GvO’s voor groen gas worden uitgegeven door VertiCer. Deze instantie kijkt bij het uitgeven van GvO’s hoe het gas geproduceerd is, wat de productielocatie is en wat de CO2-intensiteit is.  

Lees meer over Garanties van Oorsprong

Vragen en antwoorden over groen gas

Hoe komt het dat mijn groene gas gewoon door mijn normale leidingen gaat?

Dat werkt zo: groen gas en aardgas stromen samen – gemengd - door het gasnet. Er komt dus ook een mix van groen gas en aardgas uw bedrijfspand binnen. Hoe meer groen gas er aan het gasnet toegevoegd wordt, hoe groener de mix.

Hoe weet ik of ik groen gas heb?

Voor groen gas gebruiken we uitsluitend afvalstromen – ook wel biogrondstoffen genoemd. We werken daarbij met certificaten van VertiCer, de zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO's). VertiCer is een onafhankelijk instituut dat vanuit de overheid de opdracht heeft gekregen om de herkomst van groen gas te waarborgen.

Bovendien garanderen wij dat de biogrondstoffen gebruikt voor ons groen gas voldoen aan de duurzaamheidseisen van de Nederlandse overheid voor de subsidie van duurzame energie (SDE++).

Wat doet VertiCer?

VertiCer is de organisatie die namens het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat zogenaamde 'Garanties van Oorsprong' uitgeeft. Daardoor kunnen we garanderen dat ons groene gas voldoet aan de kwaliteitseisen die de overheid aan groen gas stelt. Én dat het gegarandeerd wordt ingevoerd in het Nederlandse gasnet.

Beweegt de prijs van groen gas mee met die van aardgas?

Ja, de prijzen van groen gas bewegen mee met de prijzen voor aardgas. Beiden worden als gas op de markt ingekocht, onafhankelijk van hoe ze zijn opgewekt. Wanneer u kiest voor groen gas, betaalt u daarnaast voor de certificaten (Garanties van Oorsprong) die bewijzen dat het groen gas uit hernieuwbare energiebronnen is geproduceerd en is toegevoegd aan het gasnet.

Brengt groen gas CO2 in omloop?

Groen gas brengt geen extra CO2 uit reserves in omloop, zoals aardgas dat doet. Er komt CO2 vrij als u groen gas verbruikt, maar deze CO2 is kort daarvoor opgenomen door de grondstoffen, bijvoorbeeld de planten en struiken die u afvoert als gft-afval.

Dit geldt ook voor mest, slib en alle andere natuurlijke grondstoffen van groen gas. De hoeveelheid CO2 die vrijkomt als u groen gas gebruikt, is gelijk aan de hoeveelheid CO2 die eerder door de grondstoffen is opgenomen.

Komt er bij het maken van groen gas ook CO2 vrij?

Bij de productie van groen gas komt inderdaad CO2 vrij. Als je alles bij elkaar optelt en kijkt naar de gehele keten, stoot je met groen gas echter minder CO2 uit dan met gewoon aardgas. We werken hard aan meer duurzame energie, zodat we groen gas steeds duurzamer kunnen produceren.

Wat is het verschil tussen groen gas en CO2-gecompenseerd gas?

Groen gas is niet hetzelfde als CO2-gecompenseerd gas. CO2-gecompenseerd gas is aardgas waarvoor ergens in de wereld projecten worden gerealiseerd die uw uitstoot compenseren. Aardgas is een fossiele brandstof die ooit opraakt.

Groen gas wordt gemaakt via een proces van vergisting, met natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen zoals mest, slib en GFT-afval. Groen gas voegt bijna geen extra CO2 toe in de atmosfeer. Er komt bij de verbranding wel CO2 vrij, maar deze is kort daarvoor door de gebruikte biogrondstoffen opgenomen. Daardoor is de uitstoot van groen gas over de hele keten lager dan bij aardgas.

Biogrondstoffen en biomassa, dat is toch hetzelfde?

Biogrondstoffen en biomassa betekenen hetzelfde. Er zijn echter veel verschillende soorten biogrondstoffen. Sommige soorten roepen veel discussie op. Een voorbeeld daarvan is (laagwaardig) hout dat wordt verbrand voor het opwekken van stroom en stadswarmte.

Groen gas wordt gemaakt via vergisting: daarvoor heeft u andere (natte) afvalstromen nodig zoals mest, rioolslib en groente-, fruit- en tuinafval (gft). Soms kan daar wat resthout, zoals snoei-afval, tussen zitten.

Lees meer over groen gas

Groen gas, wat is dat?

groen-gas-wat-is-het.png

Groen gas wordt gemaakt van biogas, wat voortkomt uit vergisting van bijvoorbeeld groente-, fruit- en tuinafval en mest. Groen gas is een gas op basis van biogas. Door de verbetering en zuivering van het biogas heeft groen gas dezelfde eigen­schappen als aardgas waardoor het in het gewone gasnet kan worden bijgemengd.

Samenwerking met Renewi

Samenwerking met Renewi.png

Vattenfall heeft begin 2024 een duurzame samen­werking met Renewi afgesloten. Vattenfall zal jaarlijks ruim 7,5 miljoen m3 groen gas afnemen van Renewi. Het groene gas gemaakt uit etensresten wordt toegevoegd aan het reguliere gasnetwerk, waar het zich vermengt met het aardgas en zo onze gasmix verduurzaamt.

De ambities van Nederland

Samenwerking Referm.png

Eén van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse overheid is om in 2030 jaarlijks 2 miljard m3 groen gas te produceren. Momenteel wordt in ons land jaarlijks ongeveer 280 miljoen m3 groen gas geleverd. Om deze doelstelling te bereiken is er dus een forse opschaling van de productie nodig.

Altijd een oplossing voor uw zakelijke energie

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Inzicht op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk.

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering