-
Vraagsturing: op zoek naar balanceringsenergie
-
Inzetten van aFRR en mFRR
Wat is vraagsturing?
Vraagsturing, of demand response is een vorm van flexibiliteit om de elektriciteitsvraag en het aanbod op het hoogspanningsnet beter op elkaar af te stemmen. Vraagsturing door TenneT vindt plaats bij een 'regelbaar' elektrisch proces. Denk hierbij aan de inzet van WKK's, E-boilers en batterijen.
De balanceringsmarkt
Aangezien vraag en aanbod van elektriciteit ten allen tijde in evenwicht moeten zijn, koopt TenneT balanceringsreserves in die verschillen wat betreft minimum biedgrootte, activering, looptijd en regelsnelheid.
Er zijn drie hoofdproducten voor balancering:
Frequency Containment Reserve (FCR) is het eerste redmiddel van de netbeheerder om de balans in het elektriciteitsnet te handhaven. Om Frequency Containment Reserve (FCR) te kunnen leveren, wordt in uw systeem een frequentiemeter geïnstalleerd. Deze meet continu de netfrequentie. Als de netfrequentie afwijkt van 50hz wordt een besturingscommando naar uw systeem gestuurd, zodat het vermogen kan worden aangepast. Voor de levering van de Frequency Containment Reserve (FCR) ontvangt u een reserveringsprijs voor de gehele biedperiode.
Met name interessant voor:
Primaire reserve kan een bron van inkomsten vormen voor bedrijven en organisaties met een flexibele productie-installatie, verbruiksproces of energieopslag.
Automatic Frequency Restoration Reserve (aFRR) is de tweede vorm van balanceringsenergie en bedoelt om grote onbalansen in het net te compenseren. Bij een activatie door de netbeheerder moet het vermogen binnen 5 minuten volledig beschikbaar zijn, met een minimale ramprate van 12,5% van het aangeboden vermogen/ per minuut. Na activatie moet de installatie elke paar seconden nieuwe setpoints van de netbeheerder kunnen opvolgen. Het is daarmee het meest veeleisende balanceringsreserve product.
Met name interessant voor:
Bedrijven die beschikken over warmtekrachtkoppelingen (WKK's), bijvoorbeeld in kassen en biogasinstallaties, industriële processen. Maar ook bedrijven en organisaties met noodstroomaggregaten zijn geschikt voor het leveren van aFRR.
Manual Frequency Restoration Reserve (mFFR) is een balanceringsreserve die gebruikt wordt in kritieke situaties, waarbij andere vormen van balanceringsreserve ontoereikend zijn. Noodvermogen is een vooraf gecontracteerde vorm van vermogen, welke binnen 15 minuten volledig beschikbaar moet zijn om gedurende minuten tot uren de netfrequentie te ondersteunen. Dit noodvermogen kan op- of afregelend zijn, om respectievelijk een tekort of een overschot in het Nederlandse elektriciteitsnet weg te werken.
Met name interessant voor:
Bedrijven die flexibel zijn in hun processen omdat zij bijvoorbeeld een WKK, een noodaggregaat of belichting hebben. Denk aan de glastuinbouw en alle industrieën waar wordt gewerkt met koeling en verwarming.
Waarom is er vraagsturing nodig?
De opwek van energie uit hernieuwbare bronnen, zoals zonne- en windenergie is variabel en het aanbod van elektriciteit komt vanuit veel meer en kleinere aanbieders. Ondertussen neemt door de elektrificatie van de maatschappij de vraag naar elektriciteit toe. Dit zorgt voor een toenemende belasting van het elektriciteitsnet.
Het huidige elektriciteitsnet is hier niet op gebouwd en daardoor kan de stabiliteit in het geding komen. Dit leidt tot risico’s op netcongestie en als gevolg daarvan curtailment (het afschakelen van energiebronnen). Via vraagsturing kan het energieverbruik beter worden afgestemd op de beschikbaarheid van variabele energiebronnen. Op momenten van hoge productie kan de vraag worden verhoogd. En op momenten van lage productie kan de vraag worden verminderd, waardoor er uiteindelijk een betere balans tussen vraag en aanbod wordt bereikt.